Ezek melyik filozófiára, vallásra vonatkoznak/hasonlítanak leginkább? Hova sorolnátok be hitem alapján?
Hiszek abban, hogy van egy örök, állandó, halhatatlan része minden teremtménynek, ami az ő igazi lényege. Ami a test halála után is fennmarad és addigi életeinek eredményeképpen ölt újra testet. Továbbá hiszem azt, hogy ez a legbelső lényegünk EGY és ugyanazon része.
Viszont valahogy besokalltam attól, hogy most Isten/Allah/Shiva/Krishna stb. egy és ugyanaz-e, illetve az egyéb próféták (Jézus, Mohamed, egyéb guruk) közül ki az "igazi".
Vagyis hiszek egy felső hatalomban, amit én Istennek nevezek (de nem az egyéb vallások isteneivel azonosítom, hanem), aki mindannyiunkban ez az örök változatlan részünkként van.
Tehát nem vagyok ateista, és wicca, stb. sem.
Akkor ez alapján melyik filozófia/vallás áll hozzám a legközelebb?
Nekem valami miatt a buddhizmus olyan, mintha hasonló lenne ahhoz, amit leírtam.
Kedves kérdező! Ne haragudj, de én bizony másként közelíteném meg a kérdésed. Ha abból indulsz ki, hogy NEKED mi a szimpatikus, és hogy a te igényeidhez melyik emberi irányzat áll a legközelebb, akkor ezzel az igaz Istent taszítod el magadtól.
Rossz a sorrend, az irány pedig jó. Azt keresd, hogy mi Isten szerint az igazság. Hogy mit vár el tőlünk. Ugyanis csakis Ő határozhatja meg, hogy milyen módon imádják Őt. Milyen tanítások és cselekedetek alapján. Ebben valóban nagy a zűrzavar a világ (de még az ún. kereszténység) vallásain belül is.
Ehhez pedig kell egy biztos pont, melyet ténylegesen Isten kinyilatkoztatásának lehet nevezni. Ennek objektíven vizsgálhatónak kell lennie, ráadásul mindenki által hozzáférhetőnek és kutathatónak is egyben.
Ha nincs ilyen biztos forrás, melyet isteni útmutatásnak lehet nevezni, akkor semmiféle pontos irány nem lenne az emberiségnek, és akkor azt mondhatjuk, hogy az emberiségnek semmiféle valós reménye sincs a jövőre nézve. Szerintem pedig van ilyen pontos és tanulmányozható forrás, ez pedig a Biblia igaz szava.
Bocs, de több év után rájöttem, hogy a kereszténység nem nekem való. Nem tudom azt elfogadni, hogy más valaki hal meg állítólag az én bűneimért, sőt az már kicsapja a biztosítékot, hogy Ádám és Éva bűne "öröklődik", így mindannyian bűnösen születünk.
Az elfogadhatóbb számomra, hogy a saját bűneim/jó tetteim alapján kell "megfizetnem".
Ez a megváltós történet nekem nem okés. Ezt úgy mondom, hogy évekig voltam közösségben, ahol az emberek nagyon jók voltak, de valahogy az a tanítás, és ami ahhoz kapcsolódik nem az én utam.
A keresztelőd után csak a bűnre való hajlam marad meg, Ádám és Éva bűnét szerintem másként értelmezed.
Ez egy nagyon nehéz dolog, mivel a hited nem fog soha találkozni az elvárásaiddal, például nekem tetszene ha nem lennének bizonyos dolgok bűnök, de akkor sem tehetek semmit.
Róm 5,12.18-19: Annak okáért, miképpen egy ember által jött be a világra a bûn, és a bûn által a halál, és akképpen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek. - Bizonyára azért, miképpen egynek bûnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképpen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása. Mert miképpen egy embernek engedetlensége által sokan bûnösökké lettek: azonképpen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek.
A bûneset története meg van írva Mózes elsõ könyvének harmadik részében. Zsolt 51,7: Íme én vétekben fogantattam, és bûnben melengetett engem az anyám.
Erre utaltam a bűnesetet, és annak "öröklését" illetően. Ez a Bibliából van. Mi közöm van nekem a más által (Éva)elkövetett bűnhöz?
Még annyit kérnék, hogy ne offoljátok szét a kérdést egyéb hitvitával.
A kérdésem az, hogy az általam leírt nézet hova sorolható be leginkább, melyikhez áll a legközelebb?
Tehát nem térítő szándékú írásokat várok. Köszönöm szépen.
Szia kicsit kötekedősnek fog hangzani...de aki így tekint ténylegesen, minek akarja magát besoroltatni, és ezáltal megkülönböztetni mástól/másoktól, hiszen minden lényege/lényegisége egy és ugyanaz, ugye ez az Örök, Változatlan Valami, ami végső soron maga a Valóság.
Egyébként szerintem Te úgy gondolod, bár lehet tévedek, hogy ez a változatlan dolog nem a része minden teremtménynek, hanem ez maga az Egész, aminek részei az egy-egy személyiségek, ha most az ember szemszögét vesszük figyelembe.
üdv és bocsi, tényleg nem szívózok
27/F
LastOne.Left
Ó és megjegyezném, hogy a nézeted, fellelhető minden vallási leírásban(szentiratok), csak az emberek tévedésre való hajlamuk miatt kissé félreértelmezik ezen iratokat, és ebből szülődik az egymás közti ellentét. Ergo egy keresztény, vagy éppen buddhista igazi mondanivalója az, hogy az ember személyi tudatán(ego) felül áll egy valós és változatlan, öröklétű "én", ami maga a Mindenség, amit sokan Istennek neveznek.
üdv
27/F
LastOne.Left
"amit sokan Istennek neveznek...ami valójában az Ember."
üdv
27/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!