Hogy mondjam el a szuleimnek hogy muzulmán vagyok?
Sziasztok!
15 éves lány vagyok,11 éves kororm óta a hitem szerint muzulmán.Úgy gondolom ez olyan hosszu ido,hogy a hitem igaz,és én is így érzem,de nem tudom rendesen gyakorolni a vallásomat,nylvánvaló okokból.A szuelim elváltak,de jó a kapcsolatuk és nekem is veluk,mindekettejuknek van élettársa,veluk is jól kijovok.De apum nem igazán szereti az arabokat,a vallásukat sem semmilyen más népet,de nem rasszista,csak eloítéletes,mert amint meglát egy arabot,mindegyikrol azt gondolja h terrorista.
Anyum,hát szerintem o sejti hogy én nagyon vonzodom a keleti valláshoz,de azt o sem tudja h muszlim vagyok.Eléggé aggódott amikor elkezdtem érdeklodni a muzulmán vallás iránt,de mostanra a családom megszokta hogy az o szavukkal én olya "arabos lány" lettem.El szeretném nekik már mondnani,mert régota nyomaszt hogy egy ilyen fontos dolgot magamban kell hogy tartsak.De nem tudom hogyan!APu biztos h kiakadna,az élettársa is,mert nem iagzán szokott ellentmiondani apumnak,de mndegy,anyutol pedig nem tudom mit várjak de szerintem o el fogja fogadni egy ido után.Hogy mondjam el?Vagy mikor?És mit mondjak hogy nem legyeneke duhosek?Kérlek segítsetek!
Miben fog könnyebbséget jelenteni számodra, ha a szüleid tudják, hogy muszlim vagy? Fogsz tudni a megadott időszakban imádkozni, míg most nem? Most disznóhúst kell enned, és úgy majd megértik, hogy miért nem akarsz? Nem trollkodásból kérdezem, hanem hogy jobban át tudjam látni a helyzeted. Az se mindegy, hogy melyikkel milyen szoros a kapcsolatod - anyukáddal nyilván együtt laksz, az más szint, mintha kéthetente egyszer találkoznál vele.
Mindenesetre, mivel a kapcsolatotok jó, és nekik nincsen olyan erős vallásos kötődésük, amit szembeállíthatnak a tieddel, szerintem olyan nagyon nem fognak kibukni pusztán azon a tényen, hogy muszlim vagy. (Hacsak nem "harcos ateista" apud - a bibliai vallások elleni ateista érveket majdnem mind lehet használni az iszlám ellen is.)
Az előítéleteket úgy tudod oldani (ha tudod), hogy megmondod nekik, hogy mivel fog járni a te életedben a muszlimság, és rácáfolsz a negatív várakozásaikra. A legjobb, ha megismerik a muszlim ismerőseidet is, ha vannak ilyenek.
És arra persze készülj fel, hogy aggódni fognak amiatt, hogy majd a jövőben vélhetőleg egy muzulmán férfihoz mész majd feleségül, és mivel ilyenből nincs sok magyar, ezért vélhetőleg a közel-keleti származásúak közül kell majd választanod. Jönnek majd a felvetések az Al-Kaidától a hárembe zártságon át kezdve egészen addig, hogy nem fogják tudni meglátogatni az unokáikat, ha pl. Iránban fogsz élni.
Én ateista családban hindu lettem, és volt egy muszlim évfolyamtársam gimiben, ezekre a tapasztalatokra alapozok.
Valahogy így kezdd:
"Anya, apa, emlékeztek, amikor négy éve a fejemre ejtettetek..."
[off "10 Az ateizmus csak szerinted idióta dolog. "
Elnézést kérek, hogy megsértettem a Szent Ateista Rendet.
Néha elfogy a türelmem, igen ez helytelen. Köpködni nem szoktam. Bunkó pedig te vagy, a 10-es köpésedből is ez látszik. aa]
Szia! Hát, nem akarlak elkeseríteni, de mindenképpen hosszú menet lesz. Készülj fel rá, h talán évekbe is beletelik, amíg elfogadják. Eleinte legjobb esetben is vmi "szeszélynek" fogják majd fel, és hidd el, ez legalább annyira bántó tud lenni, mint a nyílt konfrontáció. Sőt, a nyílt konfrontációtól valójában nem kell félni, mert amíg vitáztok, addig is beszéltek a témáról, és ez elősegíti a feldolgozást. Arra viszont figyelj, h bármennyire is sértőnek érzed majd 1-1 kijelentésüket, ne hagyd magad kiborítani, próbálj nyugodt és türelmes maradni. Ha felkapod a vizet, azzal a szemükben a félelmeiket fogod igazolni, miszerint a vallásod ártalmas rád, illetve a családodra nézve. Ez az egyetlen ok, ami miatt kicsit aggályosnak tartom a korod, 15 évesen az embert viszonylag könnyen ki lehet hozni a sodrából, amúgy szinte teljesen mind1, h hány évesen ejted meg a "nagy vallomást", 15, 20, vagy akár 40 évesen is ugyanolyan nehéz lesz, és ugyanúgy ki fognak borulni.
Néhány gyakorlati tanács:
1.) Ne csak annyit mondjál, h "anya, apa muszlim vagyok", pláne ne viccelődjél, mert senki nem fog komolyan venni. Próbálj velük beszélgetni arról, h mi az, amiben hiszel, miben változtatta ez meg az életed, és miért gondolod azt, h jobb ember leszel attól, ha muszlimaként élsz. Minden tisztességes szülőt elsősorban az érdekel, h a gyereke boldogságban, tisztességben, és biztonságban éljen, bizonyítsd hát be nekik, h számodra ez a helyes út, ezek elérésére.
2.) Ne várj gyors sikert. Mint fentebb írtam, ez 1 hosszú folyamat, amiben akár visszaesések is érhetnek. Egyszer úgy tűnhet, mintha már elfogadták volna, aztán hirtelen kiderül, h mégsem. Akkor se keseredj el, ha soha nem tudnak teljesen megbarátkozni a választásoddal, nem ez kell legyen a cél, hanem az, h tiszteletben tartsátok egymás nézeteit, ez pedig elérhető.
3.) Ne zárd ki őket az életedből. Tapasztalatom szerint sok szülőnek elsősorban nem is azzal van gondja, h a gyereke más vallást/világnézetet követ, mint ő, hanem úgy érzi, azzal, h ennyire más irányt követ, mint amit otthon látott, eldob magától mindent, amire ők tanították, és fél, h elhidegül a kapcsolat.
Menj el velük iszlám művészeti kiállításra, nézz velük iszlám témájú dokumentum filmet, hívd el őket a mecsetbe, stb... Még az sem baj, ha nem fogadják el a meghívást (szinte biztos, h nem fogják), csak éreztesd velük, h fontosak számodra, és mindig azok lesznek.
4.) Tanulj a vallásodról. Ne lehessen olyan keresztkérdést feltenni neked, amire nem tudsz legalább vmi keveset válaszolni. Próbál kialakítani egy saját világképet a hiteden belül, ezzel bizonyítani tudod, h nem egyszerűen csak csatlakoztál 1 kész eszméhez, amit vakon követsz, hanem gondolkozol, és keresed a vallásod lényegi mondanivalóját. Elvégre te is nyilván tudod, h az iszlám világ minden csak nem egységes, kb az egyetlen, amiben minden hívő muszlim egyetért, az maga a hitvallás, és a napi 5szöri ima.
5.) Miután elmondtad, lassíts a tempón. Lehetőleg ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni, ha már másnap kendőben mész az utcára, és kijelented, h soha többet nem eszed meg a rántott húst, még jobban sokkolni fogod őket. Ne feledd, neked éveid voltak arra, h felkészülj a muszlim életvitelre, a szüleidnek hirtelen zúdul a nyakukba. Lassan, és óvatosan szoktasd őket az életviteledhez, de közben egyértelműsítsd azt is, h komolyan gondolod. Tudom, ez nehéznek, és ellentmondásosnak tűnik, de próbálkozz.
Mindenesetre sok szerencsét kívánok, biztatásképp annyit tudok mondani, h vallástól függetlenül sokan megjártuk már ezt az utat, és még mindig itt vagyunk! ;)
Selamun Aleyküm
En hasonlo helyzetben voltam, bar 18 evesen vettem fel a vallast, a csaladom meg bigott kereszteny..... Addig egy nagyon behem eletet eltem a penzem elszorakaztam, a sulit lesz@rtam hasonlok, az iszlammal meg minden valtozott, persze en sem mondtam azonnal a szemukbe, de gondoltak, hogy ez van a dologba, ha mar naponta mecsetbe jarok. Majd amikor jottek az ellenervek mgkerdeztem, hogy akkor az-e a bajuk, hogy jobb ember lettem? Erre mar nem volt mit mondaniuk, persze mind a mai napig vannak surlodasok, de ha a hited eros, es sokat tanulsz, akkor nem hiszem, hogy beled lehetne kotni. Apudnak meg uzenem, hogy a muszlimoknak csak 18%-a arab. Egy igazi szulo meg szerintem annak orul ha a gyermeke boldog, nem pedig annak, ha olyan amilyen o akarja, hogy legyen.
"[off "10 Az ateizmus csak szerinted idióta dolog. "
Elnézést kérek, hogy megsértettem a Szent Ateista Rendet.
Néha elfogy a türelmem, igen ez helytelen. Köpködni nem szoktam. Bunkó pedig te vagy, a 10-es köpésedből is ez látszik. aa]"
Jó tudni, hogy a bocsánatot súlytalan...
Azt is jó tudni, hogy ujjal mutogatni profin tudsz.
S, nem utolsó sorban azt is jó tudni, hogy inkább foglalkozol mással, mint, hogy tanácsot adnál a kérdezőnek... Tudom, most azt gondolod, hogy "Bagoly mondja verébnek" Maradjunk annyiban, hogy ÉN kérek elnézést...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!