Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy mondjam el a szuleimnek...

Hogy mondjam el a szuleimnek hogy muzulmán vagyok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

15 éves lány vagyok,11 éves kororm óta a hitem szerint muzulmán.Úgy gondolom ez olyan hosszu ido,hogy a hitem igaz,és én is így érzem,de nem tudom rendesen gyakorolni a vallásomat,nylvánvaló okokból.A szuelim elváltak,de jó a kapcsolatuk és nekem is veluk,mindekettejuknek van élettársa,veluk is jól kijovok.De apum nem igazán szereti az arabokat,a vallásukat sem semmilyen más népet,de nem rasszista,csak eloítéletes,mert amint meglát egy arabot,mindegyikrol azt gondolja h terrorista.

Anyum,hát szerintem o sejti hogy én nagyon vonzodom a keleti valláshoz,de azt o sem tudja h muszlim vagyok.Eléggé aggódott amikor elkezdtem érdeklodni a muzulmán vallás iránt,de mostanra a családom megszokta hogy az o szavukkal én olya "arabos lány" lettem.El szeretném nekik már mondnani,mert régota nyomaszt hogy egy ilyen fontos dolgot magamban kell hogy tartsak.De nem tudom hogyan!APu biztos h kiakadna,az élettársa is,mert nem iagzán szokott ellentmiondani apumnak,de mndegy,anyutol pedig nem tudom mit várjak de szerintem o el fogja fogadni egy ido után.Hogy mondjam el?Vagy mikor?És mit mondjak hogy nem legyeneke duhosek?Kérlek segítsetek!

2013. dec. 16. 16:17
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
64%

Miben fog könnyebbséget jelenteni számodra, ha a szüleid tudják, hogy muszlim vagy? Fogsz tudni a megadott időszakban imádkozni, míg most nem? Most disznóhúst kell enned, és úgy majd megértik, hogy miért nem akarsz? Nem trollkodásból kérdezem, hanem hogy jobban át tudjam látni a helyzeted. Az se mindegy, hogy melyikkel milyen szoros a kapcsolatod - anyukáddal nyilván együtt laksz, az más szint, mintha kéthetente egyszer találkoznál vele.

Mindenesetre, mivel a kapcsolatotok jó, és nekik nincsen olyan erős vallásos kötődésük, amit szembeállíthatnak a tieddel, szerintem olyan nagyon nem fognak kibukni pusztán azon a tényen, hogy muszlim vagy. (Hacsak nem "harcos ateista" apud - a bibliai vallások elleni ateista érveket majdnem mind lehet használni az iszlám ellen is.)

Az előítéleteket úgy tudod oldani (ha tudod), hogy megmondod nekik, hogy mivel fog járni a te életedben a muszlimság, és rácáfolsz a negatív várakozásaikra. A legjobb, ha megismerik a muszlim ismerőseidet is, ha vannak ilyenek.

És arra persze készülj fel, hogy aggódni fognak amiatt, hogy majd a jövőben vélhetőleg egy muzulmán férfihoz mész majd feleségül, és mivel ilyenből nincs sok magyar, ezért vélhetőleg a közel-keleti származásúak közül kell majd választanod. Jönnek majd a felvetések az Al-Kaidától a hárembe zártságon át kezdve egészen addig, hogy nem fogják tudni meglátogatni az unokáikat, ha pl. Iránban fogsz élni.

Én ateista családban hindu lettem, és volt egy muszlim évfolyamtársam gimiben, ezekre a tapasztalatokra alapozok.

2013. dec. 16. 21:52
 12/40 anonim ***** válasza:
64%

Valahogy így kezdd:

"Anya, apa, emlékeztek, amikor négy éve a fejemre ejtettetek..."

2013. dec. 16. 22:51
 13/40 anonim ***** válasza:
24%

[off "10 Az ateizmus csak szerinted idióta dolog. "

Elnézést kérek, hogy megsértettem a Szent Ateista Rendet.

Néha elfogy a türelmem, igen ez helytelen. Köpködni nem szoktam. Bunkó pedig te vagy, a 10-es köpésedből is ez látszik. aa]

2013. dec. 16. 22:58
 14/40 anonim ***** válasza:
65%

Szia! Hát, nem akarlak elkeseríteni, de mindenképpen hosszú menet lesz. Készülj fel rá, h talán évekbe is beletelik, amíg elfogadják. Eleinte legjobb esetben is vmi "szeszélynek" fogják majd fel, és hidd el, ez legalább annyira bántó tud lenni, mint a nyílt konfrontáció. Sőt, a nyílt konfrontációtól valójában nem kell félni, mert amíg vitáztok, addig is beszéltek a témáról, és ez elősegíti a feldolgozást. Arra viszont figyelj, h bármennyire is sértőnek érzed majd 1-1 kijelentésüket, ne hagyd magad kiborítani, próbálj nyugodt és türelmes maradni. Ha felkapod a vizet, azzal a szemükben a félelmeiket fogod igazolni, miszerint a vallásod ártalmas rád, illetve a családodra nézve. Ez az egyetlen ok, ami miatt kicsit aggályosnak tartom a korod, 15 évesen az embert viszonylag könnyen ki lehet hozni a sodrából, amúgy szinte teljesen mind1, h hány évesen ejted meg a "nagy vallomást", 15, 20, vagy akár 40 évesen is ugyanolyan nehéz lesz, és ugyanúgy ki fognak borulni.

Néhány gyakorlati tanács:

1.) Ne csak annyit mondjál, h "anya, apa muszlim vagyok", pláne ne viccelődjél, mert senki nem fog komolyan venni. Próbálj velük beszélgetni arról, h mi az, amiben hiszel, miben változtatta ez meg az életed, és miért gondolod azt, h jobb ember leszel attól, ha muszlimaként élsz. Minden tisztességes szülőt elsősorban az érdekel, h a gyereke boldogságban, tisztességben, és biztonságban éljen, bizonyítsd hát be nekik, h számodra ez a helyes út, ezek elérésére.

2.) Ne várj gyors sikert. Mint fentebb írtam, ez 1 hosszú folyamat, amiben akár visszaesések is érhetnek. Egyszer úgy tűnhet, mintha már elfogadták volna, aztán hirtelen kiderül, h mégsem. Akkor se keseredj el, ha soha nem tudnak teljesen megbarátkozni a választásoddal, nem ez kell legyen a cél, hanem az, h tiszteletben tartsátok egymás nézeteit, ez pedig elérhető.

3.) Ne zárd ki őket az életedből. Tapasztalatom szerint sok szülőnek elsősorban nem is azzal van gondja, h a gyereke más vallást/világnézetet követ, mint ő, hanem úgy érzi, azzal, h ennyire más irányt követ, mint amit otthon látott, eldob magától mindent, amire ők tanították, és fél, h elhidegül a kapcsolat.

Menj el velük iszlám művészeti kiállításra, nézz velük iszlám témájú dokumentum filmet, hívd el őket a mecsetbe, stb... Még az sem baj, ha nem fogadják el a meghívást (szinte biztos, h nem fogják), csak éreztesd velük, h fontosak számodra, és mindig azok lesznek.

4.) Tanulj a vallásodról. Ne lehessen olyan keresztkérdést feltenni neked, amire nem tudsz legalább vmi keveset válaszolni. Próbál kialakítani egy saját világképet a hiteden belül, ezzel bizonyítani tudod, h nem egyszerűen csak csatlakoztál 1 kész eszméhez, amit vakon követsz, hanem gondolkozol, és keresed a vallásod lényegi mondanivalóját. Elvégre te is nyilván tudod, h az iszlám világ minden csak nem egységes, kb az egyetlen, amiben minden hívő muszlim egyetért, az maga a hitvallás, és a napi 5szöri ima.

5.) Miután elmondtad, lassíts a tempón. Lehetőleg ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni, ha már másnap kendőben mész az utcára, és kijelented, h soha többet nem eszed meg a rántott húst, még jobban sokkolni fogod őket. Ne feledd, neked éveid voltak arra, h felkészülj a muszlim életvitelre, a szüleidnek hirtelen zúdul a nyakukba. Lassan, és óvatosan szoktasd őket az életviteledhez, de közben egyértelműsítsd azt is, h komolyan gondolod. Tudom, ez nehéznek, és ellentmondásosnak tűnik, de próbálkozz.

Mindenesetre sok szerencsét kívánok, biztatásképp annyit tudok mondani, h vallástól függetlenül sokan megjártuk már ezt az utat, és még mindig itt vagyunk! ;)

2013. dec. 17. 02:42
 15/40 anonim ***** válasza:
23%
Nem tudom miért fél apukád az araboktól, egy sem támadta még meg az országot. Szerintem kapcsold ki a tv-jét, és mindenki boldogabb lesz
2013. dec. 17. 06:35
 16/40 anonim ***** válasza:
61%

Selamun Aleyküm

En hasonlo helyzetben voltam, bar 18 evesen vettem fel a vallast, a csaladom meg bigott kereszteny..... Addig egy nagyon behem eletet eltem a penzem elszorakaztam, a sulit lesz@rtam hasonlok, az iszlammal meg minden valtozott, persze en sem mondtam azonnal a szemukbe, de gondoltak, hogy ez van a dologba, ha mar naponta mecsetbe jarok. Majd amikor jottek az ellenervek mgkerdeztem, hogy akkor az-e a bajuk, hogy jobb ember lettem? Erre mar nem volt mit mondaniuk, persze mind a mai napig vannak surlodasok, de ha a hited eros, es sokat tanulsz, akkor nem hiszem, hogy beled lehetne kotni. Apudnak meg uzenem, hogy a muszlimoknak csak 18%-a arab. Egy igazi szulo meg szerintem annak orul ha a gyermeke boldog, nem pedig annak, ha olyan amilyen o akarja, hogy legyen.

2013. dec. 17. 08:48
 17/40 anonim ***** válasza:
36%
Ennél még az is jobb ha azt közlöd velük hogy leszbi vagy. Arról legalább nem tehet az ember.
2013. dec. 17. 13:39
 18/40 A kérdező kommentje:
Nagyon koszonom az eddigi válaszokat,sokat segítettek,már akik segítettek.Azért szeretném elmondani nekik,mert szeretnék kendot hordani,ez alatt az ido alatt már megérett ez bennem,szoval nagyon szeretnék végre olyan ruhákban járni amilyenben szeretnék.Ha valakinek van valamilyen tamnácsa még nyugodtan írhat.
2013. dec. 17. 15:42
 19/40 anonim ***** válasza:

"[off "10 Az ateizmus csak szerinted idióta dolog. "

Elnézést kérek, hogy megsértettem a Szent Ateista Rendet.

Néha elfogy a türelmem, igen ez helytelen. Köpködni nem szoktam. Bunkó pedig te vagy, a 10-es köpésedből is ez látszik. aa]"

Jó tudni, hogy a bocsánatot súlytalan...

Azt is jó tudni, hogy ujjal mutogatni profin tudsz.

S, nem utolsó sorban azt is jó tudni, hogy inkább foglalkozol mással, mint, hogy tanácsot adnál a kérdezőnek... Tudom, most azt gondolod, hogy "Bagoly mondja verébnek" Maradjunk annyiban, hogy ÉN kérek elnézést...

2013. dec. 17. 17:29
 20/40 anonim ***** válasza:
Rendben. Jó tudni, hogy ilyen jól ismersz. Hogy mennyire segítettem, azt a kérdező jobban tudja (talán) Többen is kérték azt a könyvet, amit említettem, és amit a Szent AteistaMaterialistaRend (SzAMR)miatt nem is merek ideírni- mert elképesztő, mit művelnek (általában, nem erre a kérdésre vonatkozik,és nem rád S.)- persze, ha elfogy a türelem, azonnal le kell bunkózni, mert köztudomású, hogy jó hívő laposkúszásban, némán figyeli a SzAMR működését és soha nem borul ki. Lehet halálra alázni, a szentiratokat gyalázni - a jó hívő néma. Mert különben jön a sírás-rívás: hol a szeretet? Igen, igazad van, Sörpocak, bunkó, ujjalmutogató, köpködő, ostoba, degenerált rohadt féreg vagyok. A viszontlátásra.
2013. dec. 17. 19:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!