Jézus hogyan szólította Istent? Van erről szó a Bibliában?
A Lukács 4:18-ban Jézus használta a Jehova nevet. Többről nincs tudomásom.
Az viszont jó kérdés, hogy a zsidók mikortól fogva nem merik a szájukra venni ezt a nevet (ami mellesleg a harmadik parancsolat szó szerint értelmezéséből következik). Vajon már az első századot megelőzően is így volt, vagy csak később, a diaszpóra idején alakult ez ki? Ennek utána tudna nézni valaki? Egy támpontot én is tudok adni: Henryk Sienkiewicz Quo vadis-át, melyben a zsidókat úgy azonosította, mint Jehova imádóit. Márpedig a katolikus szerzőnek elég alapos történelmi ismeretei voltak.
Ha viszont kiderülne, hogy már a Krisztus előtti időkben is elhallgatták a Jehova nevet, az végzetes lenne a Tanúk álláspontjára nézve, ebben az esetben ugyanis semmi sem magyarázná meg, miért nem foglalkozott Jézus kiemelten a kérdéssel a Biblia lapjain. (Persze le van írva, hogy azért jött a Földre, hogy megszentelje Isten nevét, de valljuk be, ez nem tekinthető a téma mélyreható tárgyalásának az utókor szemszögéből. Elvégre a farizeusok tévelygéseiről a Szentírásban nagyon sok helyütt szó van, miért csak ez maradna ki?)
Azzal pedig semmi gond sincs, ha pont úgy imádkoztok, mint Jézus, ám ezzel kapcsolatban felmerül egy ellentmondás: a Máté 6:7 azt írja, "Amikor imádkoztok, ne mondjátok újra meg újra ugyanazt" és ezt követi a jól ismert Miatyánk, melyet sokan kívülről megtanulnak és szó szerint elismételnek.
"Eli,Eli! Lama sabaktani?"-
(Én Istenem, én Istenem!
Miért hagytál el engemet")
Komolyan nem az van a Máté 6:7-ben és a Lukács 4:18-ban, amit leírtam? Néha előfordul, hogy a különböző fordításokban elcsúszik egy-egy Bibliavers, de azt mondod, nálad még a szövegkörnyezet se stimmel? Pontosan mi van leírva?
Mondjuk nem meglepő, az én Bibliám Jehova Tanúitól származik... Ezek szerint a számukra kényes részeket módosították a Szentírásban - most már értem, mért hangoztatják oly nyomatékosan, hogy a legtöbb Bibliafordítás nem elfogadható Isten szemszögéből!
És ezt próbáljuk is meg elmagyarázni nekik! Egyből a mi szívállapotunk lenne túl romlott ahhoz, hogy megértsük ezeket a "nagy horderejű Igazságokat"!
Tanúk leírnátok a véleményeteket?
Szóval miért kell erőltetni a Jehova név használatát, ha maga Jézus sem használta?
Kedves Kérdező! A j h v h rövidítéssel kapcsolatban talán már rábukkantál erre az oldalra: [link]
Itt a Jehova alakra is kitér az író, habár aki nem ismeri ki magát a héber nyelvben, annak nagyon kínai a leírása :-)
Ha ezt nem találod kielégítőnek, talán konkrétan kellene feltenned új kérdésként, jehova tanúihoz címezve ezt a kérdésedet. Én nem vagyok jehova tanúja, de szerintem bármilyen felekezet tagjáról van is szó, a többség nem tudná megmondani, hogy mit miért úgy neveznek a felekezetében, hanem egyszerűen elfogadja. Nekem a jahve név volt teljesen evidens, és az is maradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!