Miért szükséges, hogy egy gyülekezet tagja legyek?
Ha olvasom a Bibliát, és a szerint élek, akkor elveszek, csak mert nem voltam tagja egyetlen gyülekezetnek sem??
Mi többet tud adni a gyülekezete, mint a Biblia?
Az üdvösség hit által van, kegyelemből és nem cselekedetekből. Ezért a gyülekezethez tartozás nem feltétele az üdvösségnek.
Azonban a Bibliában nem találkozunk egyetlen magányos keresztyénnel sem. A kiküldött misszionáriusoknak, evangelistáknak is volt küldő gyülekezetük, amelyhez tartoztak, még Pálnak is.
Továbbá az Úr két rendelését, a bemerítkezést és az Úrvacsorát is csak gyülekezetben lehet gyakorolni. Utóbbiról azt írja Pál, hogy "amikor egybegyűltök" (1Kor. 11). Ezek közül egyik sem szükséges az üdvösséghez, mégis határozottan parancsolja őket Jézus a keresztyének számára. "És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nekik, mondván: Ez az én testem, mely ti értetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." (Luk 22:19)
"Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén [bemerítvén] őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében" (Máté 28:19)
Aki Jézust szereti, az megtartja az Ő parancsolatait.
"Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok." (János 14:15)
Lehet ugyan azt mondani, hogy én meg tudok emlékezni Jézus kereszthaláláról otthon is (ami igaz, és meg is kell tenni), azonban az Úrvacsora egy RENDELÉS, amit a hívőnek gyakorolnia kell, ha van rá lehetősége. Aki ezt nem teszi, pedig megtehetné, az vét Jézus e parancsa ellen.
Sokan azért nem akarnak csatlakozni egy gyülekezethez, mert különféle hibákat vélnek felfedezni a tagok között. Nekik először is jusson eszükbe, mit mondott Jézus a szálkáról és a gerendáról a szemben, és az ítélkezésről. Továbbá ezzel máris megszegte az egymás szeretetének parancsát, melyet a testvérekben lévő hibák ellenére is gyakorolni kell.
Nagyon fontos, és sok "magányos keresztyén" megfeledkezik róla, hogy az ilyen, a nyájtól elcsatangolt bárányok a Sátán támadásának kedvelt célpontjai. A ragadozók is a csordától eltávolodott állatokra vadásznak. Nagyon sok magányos keresztyénnél láttuk már, hogy valamely hamis tanítás tőrébe estek. A gyülekezet (ha az egy biblikus elveket valló gyülekezet) meg tud óvni az ilyesmitől.
Fontos persze a megfelelő gyülekezet megtalálása. Olyanra van szükség melyben a Biblia a hit és a gyakorlat alapja, amely mentes a világi hatásoktól. Tökéletes gyülekezet nincs! Imában kell segítséget kérni Istentől, hogy vezessen el bennünket a legmegfelelőbbhöz!
Miért kell tehát egy hívőnek gyülekezethez tartoznia?
Mert ez Jézus parancsa, és mert hasznos! Persze e kettő nyilvánvalóan összefügg.
"Járj gyülekezetbe"
NEM, Jézus ilyet SOHA SEM mondott! Azt viszont mondta, hogy
"GYERE, ÉS KÖVESS ENGEM"!
Vajon melyik a fontosabb? Ő azt mondta, hogy a gyülekezetekből kirekesztenek majd minket, és jön idő, hogy aki öldököl minket, mind azt hiszi, hogy istentiszteletet cselekszik.
Nem gyülekezetbe kell járni, hanem Jézussal kell járni! Nem embereket kell követni, hanem Jézust kell követni! Nem emberek tanításait kell hallgatni, hanem Jézust kell hallgatni. Az Atyánk azt mondta Jézusról: "Ez az Én szerelmes Fiam, Őt hallgassátok!". Ha bemegy ma az ember egy gyülekezetbe, nem ezt fogják neki tanítani. Azt fogják hirdetni, hogy gyere, járj minden héten gyülekezetbe, hallgasd a tanításainkat.
"Ha nem jársz gyülekezetbe le fogsz épülni, elragadnak a farkasok!"
Ők, maguk a farkasok, akik ezt hirdetik! Részben ugyan igaz, hogy leépül az ember, ha nem jár hozzájuk - mert soha sem építették őt fel, soha sem tették őt Jézus tanítványává! Aki megismeri Őt, az soha sem lesz egyedül, az nem fog leépülni, bármi is történjék vele és bárhová is kerül - mert JÉZUS az egyedüli forrása!
Jézus valódi szolgái megtanítanak arra, hogy hogyan tudsz JÉZUSSAL járni. A farkasok meg megtanítanak arra, hogy hogyan tudsz gyülekezetbe járni.
Hamis tanításokat akarsz hallani? Menj be bármelyik gyülekezetbe, ott hallhatsz bőven. Az igazságot akarod hallani? Menj Jézushoz, kérj Tőle Szent Szellemet, és Ő elvezet téged minden igazságra. És meg fogod látni, hogy kik azok, akik valóban Őt követik, és valóban a keskeny úton járnak.
Sem az úrvacsorához, sem a bemerítéshez nem kell sok ember. Ha a gyülekezet összegyűlik, Én ott vagyok közöttük? NEM Ő nem ezt mondta, hanem azt, hogy ha KETTEN VAGY HÁRMAN összegyűlünk az Ő nevében, Ő ott van közöttünk. Akik gyülekezetbe járnak, azok az Isten fiai? NEM! Azok az Isten fiai, akiket Szent Szellem vezet!
A hit hősei nem gyülekezetbe jártak, hanem Istennel jártak. Énokhnak nem volt szüksége egyetlen egy mai egyházra se ahhoz, hogy Istennel járjon. Noénak se, Ábrahámnak se, Mózesnek se. Bibliájuk se volt. Ők még ismerték Istent, de ma a keresztények nem ismerik Őt. A keskeny út helyett gyülekezetbe járnak, gyülekezetesdit játszanak, és azt hiszik, hogy ismerik Jézust. Az Ő juhai hallják az Ő hangját, és Őt követik. Ma a hívők nagy része az egyházuk vezetőit követi és rájuk hallgat Jézus helyett. Vakok vezetik a világtalanokat.
Jézusra hallgass, és Őt kövesd! Ne kövess embereket! Menj Jézushoz, mert csak Benne bízhatsz meg. Ő az egyedüli JÓ PÁSZTOR. A többiek csupán béresek, ők az olajárusok, akik pénzért adják az olajat...
Jézust kövesd és Őt hallgasd, ne pedig egyházak tanításait!
"Ez az Én szerelmes Fiam, akiben Én gyönyörködöm, ŐT HALLGASSÁTOK!"
Nem kell gyülekezetbe járnod, Jézussal kell járnod! Ha Ő azt mondja neked, hogy menj el valahova, akkor menj. De ha nem mondja, akkor ne menj. Ha azt mondja, hogy gyere el valahonnan, akkor gyere el. Tedd azt, amit Ő mond neked. Kérj Tőle Szent Szellemet, kérd Tőle az ENGEDELMESSÉG Szellemét, és vezetni fog téged!
Isten áldjon!
> Miért szükséges, hogy egy gyülekezet tagja legyek?
Általában véve, nem szükséges. Hogy személy szerint rád milyen hatással lenne, azt nem lehet megmondani (semmit nem mondtál magadról, a helyzetedről).
> Ha olvasom a Bibliát, és a szerint élek, akkor elveszek, csak mert nem voltam tagja egyetlen gyülekezetnek sem??
Hiheted azt hogy elveszel. Azt is hiheted, hogy nem lesz tőle semmi bajod. Szerintem nem "veszel el", de itt is sokat segítene ha jobban ismernélek.
> Mi többet tud adni a gyülekezete, mint a Biblia?
Van akinek többet tud, van akinek nem. Ha például valaki alacsonyabb értelmi színvonalon van, esetleg valami miatt mindig félreértelmezi a régies nyelvezeten íródott példabeszédeket, akkor számára adhat némi pluszt ha olyan emberek között van akik segítenek neki az értelmezésben. De ez sem törvényszerű. Nagyon attól függ hogy kiről van szó, és milyen helyzetben.
Pál levelei nagy részét gyülekezetekhez írta. Jézus is írt levelet a hét gyülekezetnek a Jelenések könyvében.
E gyülekezetekben hívők voltak. Hogyan kerültek oda, ha nem kell gyülekezetekhez csatlakozni?
A gyülekezetek nem fontosak? Ilyen állítani egy súlyos eretnekség!
Kedves Kérdező!
Vizsgáld meg magad, nem az önzés vezérel-e. Az üdvösség végett keresed Jézust? Ez nem önzés?
Azért kellene neked a Gyülekezet is, hogy valamit kaphass? (lelki/szellemi/egyéb haszna miatt?)
Az üdvösséget nemcsak úgy kapod?
A Gyülekezetben azt gyakorolhatod, hogyan tudsz ADNI: szeretetedből, idődből, javaidból.
"Jobb adni, mint kapni."
Szerintem jobb nem tartozni semelyik gyülekezethez, mint egy olyanhoz, amelyik nem a tiszta Bibliát tanítsa. Persze a legjobb Jézushoz tartozni. Pl. ha megkérdezem melyik az igaz gyülekezet, nem tudtok rá egyértelmű választ adni. Mert mindenki azt hiszi, hogy az övé a tökéletes(lásd JT). Szerintem mindegyik mai gyülekezetben van valami hiba. Habár a baptistákról még nem hallottam rosszat.
Igen Jézus idejében(vagyis feltámadása/mennybemenetele után) alapították meg az "első" gyülekezetet, de az az IGAZ gyülekezet volt, nem ami a mai világban van. Ott az emberek segítették egymást(persze most is segítenek, de...). Most a legtöbben a pénzt keresik.
Azt mondjátok, lehet otthon is imádkozni, és nem kell gyülekezet Jézus követéséhez.
Természetesen nem csak lehet, hanem KELL is otthon imádkozni, és KELL a Jézussal való személyes kapcsolat! KELL a személyes Biblia tanulmányozás.
Figyelmetekbe ajánlom azonban, hogy Jézus hogyan tanított imádkozni: "Mi Atyánk...", nem pedig "Én Atyám..."
Jézus a követőit nem egy csomó elszigetelt entitásként képzelte el, akik nem is akarnak tudni egymásról. Nem olyannak, mint amilyenek Mézga Aladár egyik kalandjában a saját korsójukban ücsörgő monománok voltak, akik nem akartak tudni a többiekről. Ilyen módon fenn sem maradhatott volna a keresztyénség.
Vannak a helyes útról letért gyülekezetek? Igen, vannak! Vannak, amelyekben a pénz a fontos? Ilyenek is vannak. Vannak, ahol a vezetők uralkodni akarnak a tagokon, és hamis tanításokat hirdetnek? Vannak. De azért nem minden gyülekezet ilyen! Ahogy már mondtam, teljesen tökéletes gyülekezet nincs, és nem is lehet, hiszen tökéletlen emberek alkotják őket. Azonban azzal az indokkal nem csatlakozni egy gyülekezethez, mert úgymond "én különb vagyok, mint azok az emberek", nem más, mint képmutatás és felfuvalkodottság!
"Te pedig miért kárhoztatod a te atyádfiát? avagy te is miért veted meg a te atyádfiát? Hiszen mindnyájan oda állunk majd a Krisztus ítélőszéke elé." (Róma 14:10)
Aki valóban nyitott szemmel és szívvel olvassa a Bibliát, fel kell ismerje, hogy Jézus és az apostolok egyaránt arra buzdították a hívőket, hogy legyenek közösségben egymással.
Csak olyan ember állíthatja, hogy minden gyülekezet gonosz, akinek harag, keserűség van a szívében. Pál ellenben így fogalmaz: "alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál." (Fil 2:3)
Tehát, ki az, aki magát különbnek tartja a gyülekezeti tag testvéreinél? Egy "gyülekezet" nem egy szervezet elsősorban, ahogyan úgy vélem sokan gondolnak rá, hanem hívő emberek közössége! A hamis tanítóktól (egyházaktól, gyülekezetektől) el kell különülni. Ez világos parancsa a Bibliának. Egyik keresztyén barátom egy tanyán él, és nincs a közelében olyan gyülekezet, amely biblikus és ahova eljárhatna. Ő így kénytelen a hitét otthon, a családja körében gyakorolni. De ő is érzi, hogy ez nem a megfelelő állapot. Akinek azonban volna lehetősége csatlakozni egy bibliahű gyülekezethez, de nem teszi ilyen-olyan indokokra hivatkozva az vét Jézus parancsa ellen! "Aki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekeszik, bűne az annak." - írja Jakab, az Úr testvére (Jak 4:17). Gyakran azért nem csatlakoznak emberek a gyülekezethez, mert el kellene hagyniuk valamilyen bűnt az életükből, (pl. parázna (élettársi) kapcsolat, dohányzás, egyéb kedvtelések) amit pedig nem akarnak.
Teljesen igaz, hogy a hívőknek Jézust kell követniük, nem egy gyülekezetet. Ezért kell olyan gyülekezethez csatlakozni, amely Jézust követi, ahol Ő a Főpásztor. "És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: A szentek tökéletesebbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére" (Ef. 4:11-12).
Kérdezem: hogyan értelmezhető ez és a hasonló igerészek a pásztorokról és tanítókról, ha nem kellenek gyülekezetek? Hol és kiket pásztorolnának és tanítanának akkor ezek az Úr által szolgálatra elhívott emberek? Azt olvassuk, hogy a szenteknek is szüksége van tökéletesbítésre, mely munkára Jézus rendelt embereket. Valaki ezzel szemben azt állatja, hogy neki ilyesmire nincs szüksége? Ha így gondolod, biztos, hogy Jézus igazi követője vagy?
Tudod: "Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: „Uram, Uram!”, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." (Máté 7:21)
Végül fontold meg ezeket:
1János 1:7-8
"Ha pedig a világosságban járunk, amint ő maga a világosságban van, akkor KÖZÖSSÉGÜNK VAN EGYMÁSSAL, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, magunkat csapjuk be, és nincs meg bennünk az igazság."
"Ha pedig a világosságban járunk, amint ő maga a világosságban van, akkor KÖZÖSSÉGÜNK VAN EGYMÁSSAL..."
A hétvégi gyülekezeti alkalmak NEM ALKALMASAK közösség gyakorlására! Pál még azt írta, hogy amikor összejöttek a hívők, mindegyiküknek volt zsoltára, tanítása, nyelve, kijelentése, magyarázata... Hol van ez ma?
"...Ezért kell olyan gyülekezethez csatlakozni, amely Jézust követi, ahol Ő a Főpásztor."
Nincs Jézust követő gyülekezet! Emberek vannak, akik mindegyike személyesen vagy követi Jézust vagy sem. Ma a gyülekezeteket emberek vezetik, a hívők pedig embereket és az egyházuk teológiáját követik!
"És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: A szentek tökéletesebbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére" (Ef. 4:11-12).
Érdemes kicsit tovább is olvasni..., mert Isten valódi szolgái, akiket tényleg Ő rendelt az Ő testének építésére, felnevelik a hívőket. És nem a tanításoknak akármi szele (az egyházuk teológiája) fogja őket hajtani.
Ma nem tud két különböző "bibliahű egyház" tagja leülni egymással és egyetértésre jutni teológiai kérdésekben. Persze, ki lehet magyarázni, hogy vannak lényeges és lényegtelen kérdések, de én a Bibliában ezt olvasom:
"mindnyájan egyképpen szóljatok és ne legyenek köztetek szakadások, de legyetek teljesen egyek ugyanazon értelemben és ugyanazon véleményben."
"A hamis tanítóktól (egyházaktól, gyülekezetektől) el kell különülni. Ez világos parancsa a Bibliának."
MINDENHOL vannak hamis tanítások!
Nem szabad egyházakat és gyülekezeteket követni! Mindegyik a maga hasznát keresi és nem a Krisztusét! Ha elkezdenék valóban Jézus szavait hirdetni, legalább a tizedére zsugorodna a méretük, illetve elkezdenék üldözni őket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!