Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Sors - avagy nincs befolyásod...

Sors - avagy nincs befolyásod az életedre?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdés kapcsán felmerült bennem egy újabb, szintén bibliai jellegű kérdés, bár más vallások is érintettek lehetnek.

Ha feltesszük, hogy a Bibliában meg van írva minden előre, és Isten már előre eldöntötte, hogy mi fog történni, mi a sorsunk, akkor hol marad a szabad akarat?

(Ez már vallásoknál is szerepel, mint tan, így mások is érintettek lehetnek.)

Ha eleve el van döntve, hogy mi a sorsom, akkor tökmindegy, hogy mit csinálok, mert úgyis az történik, ami elrendeltetett, nem? Tehát a szabad akaratom csak látszólagos, és a valóságban nincs rá befolyásom.

Ha meg mégis van szabad akaratom (nekem is és másoknak is), akkor nem lehet előre eldöntött, hogy mi lesz a jövő, hiszen befolyásolhatjuk azt.

Továbbviszem a kérdést:

Ha van szabad akaratod, akkor ugye kizárhatjuk a sorsot, mint tényezőt. Hiszen hiába lenne előre megírva, te teljesen máshogy is dönthetsz, befolyásolhatod. Tehát akkor egyúttal a Biblia sem írhat meg előre semmit, nem jósolhatja meg a jövőt, és nem lehetnek benne olyan részek, melyek megjövendöltek dolgokat.

Ha pedig mégis meg van írva előre a sorsunk, és úgysem tehetünk semmit (nincs befolyásunk rá), akkor Isten miért büntet embereket? Miért vagyunk bűnösek, ha amúgy is ez a sorsunk, és ő csinált minket ilyenre?

Kíváncsi vagyok mind a vallásos, mind a nem vallásos emberek válaszára.

2009. nov. 16. 09:14
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
85%

Az én felfogásom szerint, ez a következőképp "működik" Sors, mint olyan létezik, de nem abban a formában, hogy minden egyes cselekedeted előre meg van írva. Események, veled kapcsolatos dolgok, szituációk, döntéshelyzetek vannak, amik be fognak következni az élet során, valamilyen formában. Az, hogy mit teszel ezekben a helyzetekben, hogy reagálod le őket, viszont már csak és kizárólag rajtad múlik, Te döntöd el. Tehát a szabad akaratod megvan, élhetsz vele bármikor, senki nem dönt helyetted.

Ez az én véleményem, vallásosként.

2009. nov. 16. 09:25
 2/21 anonim ***** válasza:
87%

Isteni eleve elrendelésen érthetjük azt, hogy kit milyen tulajdonságokkal áldott meg a sors (tehetség, okosság, szépség), illetve, hogy milyen környezetbe születik bele (gazdag, szegény, civilizált, civilizálatlan). A szabad akarat pedig azt jelenti, ki mit, hogyan hoz ki ebből az alaphelyzetből.

A szabad akarat a vallásban azért is kell, hogy jelen legyen, mert ugye feleősségre vonni valakit a bűneiért akkor lehet csak, ha ő maga választja azt az utat. (Isten és a bűn önmagában összeegyeztethetetlen lett volna eredetileg.A bűnbeeséshez (Ádám és Éva evett a tiltott gyümölcsből)is szokták kötni a szabad akarat fogalmát, és egyben a felelősséget is saját tetteinkért.)

De ha a materializmust nézzük, ott is ugyanúgy a genetika, a környezet eleve determinál, és még a szabad akaratunkat is tudat alatt befolyásolja.

2009. nov. 16. 10:30
 3/21 anonim ***** válasza:
92%
És egy "aranyos" és elgondolkodtató felfogás szerint Isten a véletlenek révén avatkozik be a földi életbe, életekbe.
2009. nov. 16. 10:58
 4/21 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 09:25

Értem. De ha teszem azt meg van írva előre, hogy nekem Németországban a fejemre fog esni egy cserép (példának jó lesz), de én soha nem megyek Németországba, mert nem akarok, akkor mi a helyzet?

A válasz megírásának időpontja: ma 10:30

Tehát te azt mondod, hogy az eleve elrendelés az voltaképpen maga a születés (kapott tulajdonságok). Csak a születés pillanatáig tart az elrendelés, és minden más csak szabad akarat.

Ekkor viszont kimondod, hogy a Biblia nem jövendölt meg semmit. Jól értem?

A válasz megírásának időpontja: ma 10:58

Pedig véletlenek nincsenek is! ;)

Köszönöm az eddigi válaszokat. Kaptatok rá zöld izét. :)

2009. nov. 16. 11:19
 5/21 anonim ***** válasza:
Sors egy alaprajz, tudja mit fogsz tenni, de csak azt írja le mit fogsz dönteni. De ez csak egy alaprajz ami Isten kezében van. Te döntesz, mit csinálsz. A sors nem írja meg, ha nem mész Németországba van egy gyönyörű honlapm ami ez részletezve van: [link]
2009. nov. 20. 19:17
 6/21 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 19:17

Ezt kifejthetnéd részletesebben, mert így nagyon szegényes volt? Voltaképpen írtál két sort, de nem mondtál semmit.

Amit meg linkeltél, az nagyon béna volt megintcsak. Gondolom vagánynak képzelted most magad, hogy így linkeltél, de kár, hogy egy olyannak vagánykodtál ezzel, akinek a szakmája pont a guglin alapszik, és elsők között használta az általad linkelt honlapot Magyarországon. Nem baj, most ezt elnézem neked.

Tudod, egyébként sem arra voltam kíváncsi, hogy ki hogy tud guglizni, hanem emberek véleményét kérdeztem.

2009. nov. 20. 19:33
 7/21 anonim ***** válasza:

tudod ez komplikáltabb dolog mint hinnéd:

Bibliában annyi van eldöntve:

Jézus felfog támadni, a gonosz elfog pusztulni, mindenki boldog lesz, de előtte bizonyítanunk kell...

Szóval a Sors egy vonalon húzodik a szabad akarattal.

Isten tudja mit fogsz dönteni, de nem ő teszi, hanem te, ő csak azt tudja mit fogsz dönteni. A Sors nincs a levegőben, kártyákban, a véletlenekben megírva, hanem aZ csak a te tetteid. Isten sosem nyilatkoztatta ki a Sorsot, az EGY IRÁNYT, csak azt hogy mi lesz ha a KETTŐ közül mi lesz, ha rosszabikat választod. Te is kifejthetnél pár dolgot, mit írt a Biblia, ha János Apokalipszisére gondolsz, az csak egy olyan jóslat, hogy mi lesz a világ finise előtt. De ez mindenre vonatkozik, nem csak rád. Remélem kielégítő volt a válasz.

2009. nov. 21. 09:57
 8/21 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 09:57

Ellentmondásos, amit írsz.

Ha Isten előre tudja, hogy mi fog történni, és hogy mit fogsz cselekedni, akkor attól függetlenül, hogy ez le van-e írva valahol, vagy nincs (hogy tudod-e, vagy nem), attól még eldöntött tény. Tehát nincs más út, csak az, amit Isten már tud. Te eleve csak azt döntheted, amit ő már tud. Ha másként döntesz, akkor nem tudja, mit fogsz dönteni.

Ráadásul nagyon sokan hangoztatják, hogy a biblia megjósolt sok dolgot, ami be is következett már (pl. Jézus születése). Tehát akkor ezek szerint le is vagyon írva, hogy mi fog történni.

2009. nov. 21. 10:47
 9/21 anonim ***** válasza:
hajh, nem érted nem nem tudom épp most mi fog történni velem, csak Isten, csak Isten tudja mit csinálunk, nem mi, nem tudunk ellene tenni, mert ez 1 fonalon határolódik a szabad akarat a Sorssal. Nem tudod elképzelni mert Istennél nincs Idő. Amit cselekszel, nem tudsz ellene tenni, mert azt te döntöd el, hogy cselekszel, hanem mész Németországba akkor az van a Sorsodban, hogy nem mész Németországba, de ha mégis mész, akkor nem az van a Sorsodban megírva, hogy me, hanem, hogy mész. Csak Isten tudja a Sorsot.
2009. nov. 21. 16:30
 10/21 anonim ***** válasza:

"Ha feltesszük, hogy a Bibliában meg van írva minden előre, és Isten már előre eldöntötte, hogy mi fog történni, mi a sorsunk, akkor hol marad a szabad akarat"

Nem ő dönti el, hanem mi. Csak ő ezt tudta, tudja és tudni fogja.

"Ha eleve el van döntve, hogy mi a sorsom, akkor tökmindegy, hogy mit csinálok, mert úgyis az történik, ami elrendeltetett, nem? Tehát a szabad akaratom csak látszólagos, és a valóságban nincs rá befolyásom.

Ha meg mégis van szabad akaratom (nekem is és másoknak is), akkor nem lehet előre eldöntött, hogy mi lesz a jövő, hiszen befolyásolhatjuk azt."

Nem ő dönti el ,hanem te. Csak ő ezt tudta, tudja, s tudni fogja...

"Ha van szabad akaratod, akkor ugye kizárhatjuk a sorsot, mint tényezőt. Hiszen hiába lenne előre megírva, te teljesen máshogy is dönthetsz, befolyásolhatod. Tehát akkor egyúttal a Biblia sem írhat meg előre semmit, nem jósolhatja meg a jövőt, és nem lehetnek benne olyan részek, melyek megjövendöltek dolgokat.

Itt az a probléma: az van ebben a vikágban, amit megjósolt a Biblia.

Ha pedig mégis meg van írva előre a sorsunk, és úgysem tehetünk semmit (nincs befolyásunk rá), akkor Isten miért büntet embereket? Miért vagyunk bűnösek, ha amúgy is ez a sorsunk, és ő csinált minket ilyenre?"

A sors nincs megírva te döntesz, Isten csak információt tudja, hogy mi volt, mi van s mi lesz.

2009. nov. 21. 16:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!