Istennek mi a véleménye arról, ha valaki környezetvédelmet tanul vagy abban dolgozik?
Ugye nem ellenszenves dolog ez számára?
Ugyanis azok az emberek a földi élet jobbátételéért küzdenek, végső soron földi kincseket gyűjtenek...
2., hívő vagy?
Kíváncsi vagyok erre.
Szerintem nagyon erkölcsös dolog, de Isten nevében nem nyilatkozhatok.
És, hogy Isten mennyire azonosul az eszmével:
1Móz 19:25
-És elsűlyeszté ama városokat, és azt az egész vidéket, és a városok minden lakosait, és a föld növényeit is.
Ezekiel 6:14
-Kinyújtom azért kezemet reájok, és teszem a földet kietlen pusztasággá, a pusztától fogva Dibláig minden lakóhelyökön, hadd tudják meg, hogy én vagyok az Úr!
"Ugyanis azok az emberek a földi élet jobbátételéért küzdenek, végső soron földi kincseket gyűjtenek..."
Ez szerintem egy nagyon nagy tévedés.
Minden vallás kifejezetten a szenvedés enyhítésért, a lélek gyógyításáért küzd. A környezetben élünk, ha azt tönkretesszük,kizsákmányoljuk mi is betegek leszünk. A teremtett szép világ tönkretétele bűn. Annak védelme a lehető legnemesebb tett. Nem elég a szelektív hulladék gyűjtés - annak felismerése, hogy a világ szellemiséggel áthatott, az kell. Hogy egy világ van és abban vagyok. Az ember a Lét pásztora - mondja Heidegger. Őrzője,védője, pásztora. Ez fontos. Ezzel foglalkozol? privben küldhetek erről, ha érdekel bővebben.
Hát, ezt tanulom...
Szerintem a globális felmelegedésben kvázi már hinni is bűn.
Egyrészt, nem mindegy, milyen lesz a Föld az apokalipsziskor? Azok bűne, akik tönkreteszik, akik miatt nem lehet használni például a kőolajat, földgázat kiváltó találmányokat. Nem hinném, hogy Isten azt várná, hogy ezt a felelősséget magunkra vegyük.
Másrészt... Nem hinném, hogy Isten ellenére lenne, hogy megmentjük egymást - gyógyszerekkel -, ezért sokáig élünk, gyermekeink életben maradnak. Nem hinném, hogy Isten ne úgy teremtette volna a Földet, hogy kárára legyen, hogy ennyi ember van.
És lehet, hogy a fejlődő világban születik a legtöbb ember, mégis az orvostudomány és úgy általában a technika fejlődésével egyidőben kezdtünk többen és többen lenni. Mégpedig az, hogy megmentjük egymást, nem lehet bűn.
Másrészt. Lehetne csökkenteni a fogyasztást, lehetne addig hordani a ruhákat, amíg rongyosak nem lesznek. Vagy lehetne újra úgy termelni, hogy 25 évig bírja egy mélyhűtő, egy habverő (van/volt ilyen régi cuccunk). De akkor tömegek válnának munkanélkülivé - nemcsak Kínában! - és halnának éhen. Ez lenne Istennek tetsző?
Van a környezetvédelemnek egy nem ilyen durva része, amikoris a lokálisan keletkező szennyezésekkel foglalkozunk, nemcsak a széndioxid-kibocsátással. Csak az a gond, hogy ebben helyezik a kevesebb pénzt, ezzel foglalkoznak a legkevesebben.
Szép, hogy mostmár Budapesten a szennyvíz zömét tisztítva helyezzük a Dunába. Csakhogy kevesebbeket érdekel ez, mint a globális felmelegedés.
Ez elszomorít.
...söt, a Jelenések könyve /utolsó bibliai könyv/ 11:18 verse leírja, hogy maga Isten fogja elpusztítatni azokat akik a földet pusztítják.
Nekem is vérzik a szívem, amikor látom a szerencsétlen állatokat milyen fájdalmas halállal pusztulnak el az agyonszennyezett tengerekben...... a sok rákos beteg kisgyermek...a sok alergia....
Nagyon is szép és hasznos hivatás a környezetvédelem...a probléma az, hogy a mai világban olyan emberek vannak hatalmon, akik aláfizethetök, vagy ha jól gondolják akkor nincs meg hozzá a kellö hatalmuk
Egyrészt, az a feltevésed, hogy apokalipszis lesz, és mindegy, hogy mit csinálunk? Ezzel a szemlélettel valóban minden hosszú távú befektetés (mint a környezetvédelem) értelmetlennek tűnhet, viszont az alapfeltevésed butaság.
Másrészt, a környezetvédelemnek nem része az emberek megölése, ezt nem tudom honnan veszed. A környezetvédelem jelentős része humanitárius munka, és bár a népességszaporulatot egyértelműen csökkenteni kell, senki nem akarja megvonni az orvoslást vagy a gyógyszereket a fejlődő országoktól.
Harmadrészt: mi van ha azt mondom, hogy nem a megfelelő termékeket fogyasztjuk? Ha a helyi élelmiszert vennéd, mindjárt egy családnak adsz munkát, és nem a spanyol fóliasátor farmnak. Ha szigetelteted a házad, napelemet teszel rá, stb. akkor is munkát adsz a helyi iparnak. Ha szelektíven gyűjtesz, akkor hatékonyabban tudják kiválogatni és újrahasznosítani, majd terméket előállítani belőle. Ha öko-turizmusra költöd a pénzed, abból szintén jó emberek profitálnak. A végtelenségig sorolhatnám, hogy egy zöld gazdaság mennyivel több munkahelyet teremtene, mint a jelenlegi.
Negyedrészt: Érthető, hogy te hatékonyabbnak látod a "lokális" problémák kezelését, mint a "globális" problémákét. Hát akkor foglalkozz ilyenekkel. Azért annyit el kell mondanom, hogy a kettő igen szorosan összefügg. Nem kell elfogadnod a tudományos tényeket a globális felmelegedéssel kapcsolatban (ebben úgy sem lehetsz valami jó, ha vallásos vagy), de akkor is egyetérthetsz a zöld mozgalom céljaival, és lokális szinten nagyon sok jó dolgot vihetsz véghez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!