Keresztények, Istennek miért volt szüksége, hogy megpihenjen?
Kedves kérdező!
Mielőtt túlságosan belemélyednél a nagyfokú személyeskedésbe és önigazságod káprázatos bemutatásába, tedd meg az emberiség ezen részének akik megpróbálnak tanácsolni, hogy idézd azt az igerészt, vagy ollózd be, ahol Isten megpihen, vagy elfáradt a teremtésnél.
Köszi!
Fontos, hogy értsük mire utalsz, egyáltalán mi az alapja a beírásodnak.
Egyébiránt a vitatkozó kérdések helye nem a vallás szekció, hanem a valláskritika. ----de mindegy.
Szerintem jobban tetted volna, ha inkább elolvasol egy jó regényt, vagy elmész kirándulni, mintsem idejössz és elkezded oltani az embereket ráadásul értelmetlenségekkel.
"Nem hinném, hogy Isten bárki példaképe lehetne. Amit írtál az lenne a keresztény felfogás, vagy csak viccnek szántad?"
"Legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes" (Mt 5,48)
Hogyan tudnánk erre törekedni, ha pl. Lucifert tekintenénk példaképnek ahelyett, amit Isten parancsol nekünk?
2. voltam
Kedves yuda és a többi kedves válaszoló,
Egyrészt nem személyeskedtem, pláne nem nagyfokúan. Csak megkérdeztem, hogy vehetem-e komolyan a #2 válaszát, mert nem tudtam mire vélni a smiley-t, de most már látom, hogy komolyan vehetem, és köszönöm is neki, hogy idézett Máté evangéliumából, így már értem a példaállítást. Másrészt nem magamat akarom igazolni. Ezt direkt nem valláskritikába tettem. Nem kritizálni akarom a kereszténységet, hanem megérteni. Nem akarok semmiféle vitát kezdeményezni, csak egy kielégítő választ várok.
Én a Károli Gáspár fordítást olvastam, abban valóban nem írja, hogy megpihent, de ennek ellenére gyakran hallom ezt keresztényektől, és a köztudatban is így van jelen. Akkor mégis honnan ered ez az értelmezés? Gyakran látom, hogy a teremtés könyvéből idézik, hogy a hetedik napon Isten megpihent. Más fordításban másképp írnak a 7. napról?
Aki azt hinné, hogy Isten elfáradt, így érthető, hogy megpihent, annak csak mondom, hogy Isten a szavaival teremtett. Elnézést, a következőkért, csak szeretném, ha másszinteken is érthető lehetnék. Szóval, ha én mondanám hat napon át, azt, amivel Isten teremtette a világot, attól még csak a száram se száradna ki, nem hogy elfáradnék...
2Móz 34:21 Hat napon munkálkodjál, a hetedik napon pedig pihenj; szántás és aratás idején is pihenj.
2Móz 20:11 Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
Ez utobbi versben egy masik szo van, a "megnyugovek", ez eredetiben jelent megpihent
Bocsi, tul hamar kuldtem :)
Zoval az a szo megpihentet is jelent, de van "letesz, lerak" stb jelentese is. Elsosorban nem azon van a hangsuly, hogy azert hagyja abba q munkat, mert elfaradt, nem a pihenes a lenyeg, hanem a munka abbahygasa.
Uyanakkor az elsonek idezett versbol latszik, hoy az embernek a szombati nap elsosorban pihenesre van, tehat az ember valoban "megpihen". Szerintem a ket szot cserelik fel z emberek a mindennapokban. Valoban van nemileg eltero jelentese, de nem gondolom, hoy igazan zavaro :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!