Miért ragaszkodnak a Jehova kiejtéshez a tanúk?
Egy Jehova tanújától idézek, melyet már többször is olvastam a tanúk írásaiból:
"a pontos kiejtést senki sem tudja."
Amennyiben tényleg így gondolják, akkor miért ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenki így szólítsa? Ráadásul, ha nem tudják, biztosra hogyan kell kiejteni akkor hogyan akarják megszentelni Istent egy olyan névvel mely nem is biztos, hogy igaz, akkor az nem nagy hiba? Ők mondják mindig, hogy meg kell szentelni Isten nevét. De lehet, hogy rossz nevet használnak...
A JHVH mozaikszó, a zsidók Örökkévalónak fordítják.
Azért is nem ismeri senki a nevét, mert szent és nem engedi meg, hogy bárki a mocskos szájára vegye.
Mózesnek mondta meg egyszer az igazi nevét, mikor a hegyen elvonult előtte, de ez nem a JHVH volt, mert azt már ismerte mindenki, a csipkebokornál mondta.
Mikeás 4
5. Mert minden nép a maga istenének nevében jár, és mi is a mi Urunk Istenünk nevében járunk örökkön örökké.
Úgy, hogy a személyre nincs a héberben szó. Sőt ez a fordulat az újszövetség nyelvezetében is jelen van. 120 név sokasága, ahogy a apostolok cselekedetei is írja azt fejezi ki, hogy 12 főnyi sokaság. És még megannyi példa is bizonyítja ezt.
Ha te elmész valamit szólni az én nevemben, akkor talán a nevemet kántálod? Elmész a nevemben, mintha én mennék el, én küldtelek, mintha a személyem mondaná azt, amit mondasz. Tehát Urunk Istenünk nevében járni úgy járni, mintha maga Urunk Istenünk mondaná, tenné. Ő küldött, azt mondom, amit mondott, azt teszem, amit tesz. Az Ő személyében jövök, és nem egy fonetikai gyűjteménnyel a hónom alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!