Jehova Tanúi miért Jeh. Kezdetű nevet emlegetnek, mikor a saját fordítású Bibliájukban is Jah. Van?
Zsoltárok 68;4 (Károli: 68;5)
4 Daloljatok Istennek, zengjetek éneket nevének!+
Köszöntsétek énekszóval a kietlenben száguldót,+
Jahot, hiszen ez a neve,+ és vigadjatok előtte!
(Újvilág fordítás)
Szia!
Szerintem azért mert jobban illik a szájizükhöz.
Más magyarázat nincs.
Témához kapcsolódó információ:
HalleluJah jelentése: Dicsérd Jahot vagy Dicsérjétek Jahot.
(héber eredetű szó)
Ez egy kifejezés az öröm és a hála kifejezésére. Az ókorban a szertartásokon a közösség hallelujával felelt a zsoltársorokra.
Jah - Isten nevének, a Jehova névnek költői, rövidített alakja. A Bibliában több mint ötvenszer fordul elő, gyakran a „hallelujah” kifejezés részeként.
Jehova név a Károli Bibliában:
1Móz 22,14
1Móz 32,9
2Móz 6,3
2Móz 15,3
2Móz 17,15
Bír 6,24
Zsolt 83,19
Angolul pedig úgy hívják, hogy: Yahweh.
tattila1012!
A kérdésre nem válaszoltál, ha nem haragszol. Az, hogy több alkalommal megjelenik az úgynevezett Jehova kifejezés, az egy másik dolog. A következő miatt: A Jehova név nem szerepel a héber iratokban, ott a JHWH tetragramma szerepel, amit önkényesen eoa magánhangzókkal töltenek meg. Viszont a Jah kifejezés szerepel az iratokban nem egyszer. Ahogy említetted is, a HalleluJAH kifejezésben, illetve a kérdésben említett Zsoltárokban is megjelenik fordítatlanul a Jah kifejezés.
KZitus!
Tipikus Tanú hozzáállás. Hívjunk valakit Jóseggnek. Jaj, bocsánat, Józsefnek. Most nem is értem, hogy miért keresem a kákán a csomót. Tök mindegy, hogy József, vagy Jósegg?
Ti azt állítjátok, hogy Isten neve Jehova, ahogy ki is nyilatkoztatta. Viszont ha magából a Bibliából bizonyítatódig, hogy nem igaz, akkor már a másik kötekszik.
Tény 1: A Jehova név egyetlen iratban sem szerepel, „csupán” a JHVH (illetve JHWH) tetragramma.
Tény 2: A Jah kifejezés fordítatlanul szerepel az iratokban, mint az ószövetségben (Zsoltárok 68), mint az újszövetségben (Jelenések könyve, Hallelujah)
Tény 3: A Jeh szó fonetikailag nem azonos a Jah szóval.
És kéretik azt a csúsztatást mellőzni, hogy Jézus nevét sem tudjuk pontosan. Tudjuk, és tudjuk a jelentését is. A JHVH tetragramma kiejtését nem tudjuk pontosan. Viszont pontosan tudjuk, hogy Jah-val kezdődött, és nem Jeh-vel. A héberben jelentéstelen a Jehova szó, ez mesterségesen kreált szó az adonáj, eloim, és a tetragramma összefűzéséből. Viszont a Jahveh minden feltételnek megfelel, és jelentése is van.
"A kérdésre nem válaszoltál, ha nem haragszol."
Tudom, ezért is írtam oda, hogy: "Témához kapcsolódó információ"
tattila1012
Igen, igazad van, köszönöm a válaszod!
Kedves Kérdező.
Kíváncsi lennék, hogy ki az aki Jeh-nek emlegeti Jehova Istent.
Én magam nem találkoztam még olyan testvérrel, pedig már 22. éve szolgálom a Teremtőt, hogy valaki így nevezte volna.
A Bibliával foglalkozó Tudósok közül, sokan elismerik, hogy a legelterjedtebb formája Isten nevének a magyar nyelvben a Jehova,
Katy Weaver
Katy!
Lehet, hogy ti nem, de a hébereknél nem volt idegen kifejezésmód a rövidített név használata. A Bibliából is rengeteg példát fel lehet hozni. Ha kíváncsi vagy, akkor leírok párat, de most nem kívánok kitérni erre.
Viszont ti nem azt prédikáljátok, hogy ez a legelfogadottabb hangzás, hanem azt, hogy ez a neve. Ha a Biblia alapján nem jeh-vel kezdődik a neve, hanem bizonyítottan jah-val, akkor nem lehet Jehova a neve. Viszont mint említettem, értelme sincs a Jehova szónak. Márpedig ha bizonyítottan nem helyes a kiejtés, és jelentése sincs, akkor nem Jehova a neve. A feltételeknek viszont teljesen beleillik a Jahve megnevezés. Mint a jelentése, mint a Jah kezdet. Lehetek Tanú közöttetek, mialatt azt prédikálom nektek, hogy nem Jehova a neve, hanem Jahve, és ezt prédikálom házról házra az embereknek is? Ha belegondolsz, akkor nem lehetek közöttetek tag ilyen felfogással. Akkor mégiscsak a hamis név mellett tanúskodtok, ami bizonyítottan nem Isten neve.
Jézusét :)
"Az Isten gyülekezetének, amely Korinthusban van, a Krisztus Jézusban megszentelteknek, elhívott szenteknek, mindazokkal egybe, akik a mi Urunk Jézus Krisztus nevét segítségül hívják bármely helyen, a magokén és a miénken" 1 Kor 1:2
Ananiás Jézussal beszélgetett:
"És itt is hatalma van a főpapoktól, hogy mindazokat megkötözze, kik a te nevedet segítségül hívják." Csel 9:14
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!