Hol található a Bibliában olyan, hogy a sátán fellázadt Isten ellen?
Főleg Jehova Tanúitól olvastam ilyet. Idézet egy válaszolótól:
"A Fő cél a szuverenítás kérdését tisztázni, hogy Joga van e Jahovának uralkodni, ugyan is Sátán legelőször is ezzel támadta a Teremtőt.
S ezzel elvetette, mint jogos uralkodót, amikor fellázadt ellene.
s utána az embereket is magával rántotta, és azt állítja, az emberek csak önös érdekekből szolgálják a teremtőt, és a teremtő lefizet minket azért vagyunk hűségesek."
Olybá' tűnik nekem, hogy az érvek elfogytak, és a Biblia nem említ semmit arról, hogy a sátán fellázadt volna Isten ellen. Ez a tanítás csupán emberi kitaláció, egy esetlegesen rosszul értelmezett szövegösszefüggések magyarázata.
Vagy vannak biblikus érvek?
Ez ugye párhuzamba állítható a Biblia IMózes 6. fejezetével. Viszont azon kívül, hogy apokrif (ezzel is az a gondom, hogy nem vizsgálható sem a nyelvezete, sem a különböző fordítások, csupán egy adott esetben rossz fordításra támaszkodhatunk), van még két gondom vele. Énok könyve nem tesz említést, hogy az angyalok között lett volna sátán. A másik gondom vele, hogy ez a bűnbeesés utáni időben volt, gyakorlatilag Noé idejében, vagy közvetlenül előtte. Márpedig a vízözön a teremtés után több, mint 1500 évvel volt. Ahogy a kérdésemben is feltettem, az idézett válaszban is azt olvashatjuk, hogy "amikor fellázadt ellene... s utána az embereket is magával rántotta".
Sátán fellázadása (ha volt ilyen) logikusan nem az emberi történelem adott szakaszában, hanem a kezdetén kellett, hogy legyen.
ÉnokII 29:1-4
Az Énok I-ről legalább azt tudtam, hogy régebbi, mint az Újszövetség, de az Énok II-ről nincs semmi infóm, viszont a hivatkozott rész a teremtés második napjáról szól, (még nem létezik az ember) és kifejezetten lázadó arkangyalnak írja le Sátánt.
Érdekes kérdés, kicsit kutakodtam, és ezt találtam: II. Péter 2:4. Mert az Isten nem kímélte meg a bűnbe esett angyalokat sem, hanem az alvilág sötét mélységébe taszította őket, hogy őrizetben maradjanak az ítéletég.
Júdás 6: Azokat az angyalokat is, akik nem becsülték meg a maguk fejedelemségét, hanem elhagyták saját lakóhelyüket, örökkévaló bilincsekben és sötétségben tartja fogva annak a nagy napnak az ítéletére.
Az sincs benne, hogy Ádám ellene állt volna. Igen, Ádám megszegte a parancsot, de először Éva tette ezt.
1Tim 2,14 És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett:
Ádám ha úgy tetszik bűnné lett Éváért, amiképpen Krisztus lett bűnné az emberért. Tudom, ez sincs benne, csupán logikai levezetés. Mózes apokalipszisében ezt olvashatjuk az Úrnak Ádámhoz intézett szavakból: "Miután kimentél a paradicsomból, és ha megtartóztatod magad minden rossztól így akarván meghalni, amikor majd itt lesz a feltámadás, feltámasztalak, és akkor kapsz az élet fájáról, és hallhatatlan leszel mindörökké."
Oké, ha vesszük a Bibliából alá nem támasztott gondolatot, hogy az angyalok a törvény ellen cselekedtek, de nincs olyan akkor sem, hogy sátán ilyet tett volna. Egyetlen mondat sincs a Bibliában, hogy sátán fellázadt volna Isten ellen, ahogy olvashattam Jehova Tanúitól. De bibliai alátámasztását ezidáig ennek a tanításnak nem olvastam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!