Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mint nemrég megtért keresztény...

Mint nemrég megtért keresztény tizenéves, kell hogy legyen viselkedésváltozás?

Figyelt kérdés

Nyár óta vagyok hívő keresztény. A minap az interneten olvastam egy fórumon, hogy sok ember azt kommentálta hogy mennyire megváltozott a viselkedése a megtérése óta. Elgondolkodtam; mert persze az óta hogy ismerem&elfogaqdom Jézust imádkozok és hiszek, de külső viselkedésileg szerintem ( és barátnőim szerint) sem változtam meg. Persze, eddig se szexeltem fűvel-fával és szívtam be minden hétvégén, de az a nagy életátalakító hatás elmaradt. Ez baj?

A másik pedig az hogy liberálisabban gondolkozok bizonyos témákról, pl. házasság előtti szex (ha megfontoltan teszed akkor szerintem lehet), melegek (nem házasság, hanem a puszta jelenlétüket nem itélem el, szerintem ők is ugyanúgy lehetnek keresztények attól hogy a saját nemükhöz vonzódnak), női egyenjogúság stb. Viszont konfirmációs csoportomban illetve gyakorikérdéseken és társain veszem észre hogy nem mindenki így gondolkodik. Rendben van Isten szerint ha én így gondolkodok?

Szóval összességében azóta hogy megtértem nagyon sok minden megváltozott, de ezek a változások inkább az Isten&köztem lévő kapcsolatra vonatkoznak. Persze, nem hazudok (vagy legalább is próbálok nem) és kevésbé vagyok 'bunkó' mint régen, de nincs szó gyökeres pálfordulásról, és ez a világnézeteimre is vonatkozik. Ez így rendben van? Ha nem, miért és mit kéne csinálnom?

2013. okt. 21. 20:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nem kell, hogy mérgesed, teszteld magadat. Ne képzelt vagy valós elvárásoknak akarj megfelelni, hanem Istennek. Ő pedig pont annyit vár el tőled, amire képes vagy. A többihez meg ő ad erőt és kitartást, ha kéred. A lényeg a viszonyulásodban van a dolgokhoz, ebből fakad majd a viselkedésed is. Jó úton jársz, mert felmerült benned ez az egész kérdés. :)
2013. okt. 21. 20:20
 2/12 anonim ***** válasza:
mérgesed=méregesd
2013. okt. 21. 20:20
 3/12 anonim ***** válasza:

Attól lesz valaki keresztény, ha megfogadja Jézus szavait és CSELEKSZI azokat.

Persze a viselkedésed majd változni fog, de engedd, hogy a Szent Lélek vezessen és, hogy Jézus formáljon át olyanná, amilyenné szeretné, hogy változz.

Egy keresztény szereti a bűnöst, de a BŰNT GYŰLÖLI! Akár csak Jézus...

[keresztény=Jézus követője]

Ha tudod valamiről, hogy bűnös dolog, akkor mond csak meg az igazat keményen, hogy azzal nem értesz egyet!

"melegek (nem házasság, hanem a puszta jelenlétüket nem itélem el, szerintem ők is ugyanúgy lehetnek keresztények attól hogy a saját nemükhöz vonzódnak)"

Aki meleg és úgy akar keresztény lenni, nem fog neki menni egyátalán. Max divatkeresztény lehet belőle, de igazi keresztény nem, mert Isten gyűlöli a bűnt és bizony a melegeket is:

Mózes III. könyve 18. rész:

"22. Férfiúval ne hálj úgy, a mint asszonynyal hálnak: útálatosság az."

Rómabeliekhez írt levél 1. rész:

"26. Annakokáért adta őket az Isten tisztátalan indulatokra; mert az ő asszonynépeik is elváltoztatták a természet folyását természetellenesre:

27. Hasonlóképen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén, és az ő tévelygésöknek méltó jutalmát elvevén önmagokban.

28. És a miképen nem méltatták az Istent arra, hogy ismeretökben megtartsák, azonképen oda adta őket az Isten méltatlan gondolkozásra, hogy illetlen dolgokat cselekedjenek;

29. A kik teljesek minden hamissággal, paráznasággal, gonoszsággal, kapzsisággal, rosszasággal; rakvák, írigységgel, gyilkossággal, versengéssel, álnoksággal, rossz erkölcscsel;

30. Súsárlók, rágalmazók, istengyűlölők, dölyfösek, kevélyek, dicsekedők, rosszban mesterkedők, szüleiknek engedetlenek,

31. Balgatagok, összeférhetetlenek, szeretet nélkül valók, engesztelhetetlenek, irgalmatlanok.

32. Kik jóllehet az Isten végzését ismerik, hogy a kik ilyeneket cselekesznek, méltók a halálra, mégis nemcsak cselekszik azokat, hanem az akképen cselekvőkkel egyet is értenek."

2013. okt. 21. 20:46
 4/12 anonim ***** válasza:
34%
Isten nem létezik, csak egy képzeletbeli figura. Te döntöd el milyennek képzeled el. Ha te liberálisnak, akkor a te istened liberális lesz. Ennyi. A változásról meg annyit, hogy az ember nem változik számottevően, ha teszem azt egy fickó gerjed a lábakra, akkor nem fog undorodva elfordulni, ha szexi lábakat lát, miután megtért, maximum megpróbálja elfojtani a szexuális ingereit, tehát egy képzeletbeli pórázon fog szaladgálni. Ha jobb ember akarsz lenni, akkor legyél jobb ember, ehhez nem kell hinni egy felsőbbrendű entitásban.
2013. okt. 21. 20:48
 5/12 anonim ***** válasza:
Kepano Junior neked mi hasznod van abból, hogy az embereket félre akarod vezetni szabadidődben?
2013. okt. 21. 20:55
 6/12 anonim ***** válasza:

Hopá' hopá' hopá', elírtam:

"Isten gyűlöli a bűnt és bizony a ferdehajlamúságot* is."

2013. okt. 21. 20:58
 7/12 Szeressük egymást ***** válasza:
Meg kellene újjítanod a gondolkodásodat Isten Igéje alapján. Mert a megtérés azt is jelenti hogy meggondolja magát, aminek cselekedetekben is látszania kell. Meleg keresztény nincs, a házasság elötti sex pedig paráznaság.
2013. okt. 21. 22:00
 8/12 anonim ***** válasza:

Szia!

Jómagam 15 évesen tértem meg, több mint 27 éve. A megtérés a Szentírásban a görög metanóia kifejezés, ami szó szerint a gondolkodásmód megváltozását jelenti. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ez nem egy pillanatnyi esemény!

A megtérés nem más, mint a teljes hit megszületése, kifejlődése az emberben. Ugyanezt a lelki eseményt újjászületésnek is nevezi az Írás.

Mindebből rögtön kitűnik, hogy egy folyamatról, nem pedig pillanatnyi, élményszerű megtérésről beszél a Biblia. Nem valamiféle varázslatos átalakulásnak tekinti, amely valamely természetfölötti hatalom titokzatos érintésére, egy szempillantásban végbemenne az emberben, a saját választásától, belső magatartásától szinte függetlenül. Lehet, hogy egy különleges esemény, rendkívüli tapasztalat jelzi a hit megszületését, a megtérés vagy újjászületés teljes beérlelődését, de annak mindig előzménye, gyökere és háttere van. A hiteles hit kifejlődése mindenképpen időt igényel. Hogy milyen hosszú időt, az igen különböző lehet az egyéni adottságok szerint, de egy érlelődési folyamat az „újjászületés” előtt mindenkinél, mindenképpen szükséges.

Isten az Ő kinyilatkoztatásának üzeneteivel „zörget” az ember tudatán (Jelenések 3,20). Az ember elé tárja azt az elfelejtett tényt, hogy Isten az Atyja, és hogy a szeretettörvény betöltése az ember igazi életformája és eredeti rendeltetése.

A Biblia olyan igéket tartalmaz, amelyek igen alkalmasak arra, hogy elhomályosult elménk ajtaján „zörgessenek”: „Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű fegyvernél, elhat az ízeknek és velőknek megoszlásáig, megítéli a gondolatokat és a szív indulatait.” (Zsidókhoz 4,12)

A Szentlélek pedig, ez a titokzatos, harmadik isteni személy, aki „belülről” tud beszélgetni az emberrel, mintegy „forgatja”, azaz ismét és ismét emlékezetünkbe idézi a már hallott igéket, hogy végül felfogjuk tényleges jelentésüket, és azok megszólító erővel hassanak ránk. Ezért nevezi a Szentírás az újjászületést „az Ige magvából”, azaz Isten beszédéből való születésnek (1Péter 1,23), és mondja azt, hogy Isten „az Ő igazságának Igéje által szüli újjá az embert” (Jakab 1,18).

Ha az ember nem utasítja vissza ezt a türelmes munkát, megvilágosítása előrehalad addig, míg tisztán szembesül az igazsággal és a megváltó kegyelem ajánlatával. Ekkor az emberé a döntés, hogy szövetségre lép-e Istennel szabadítása megvalósításának érdekében, vagy sem.

Ez a választás sorsdöntő. Az ember részéről azon múlik, hogy mit szeret jobban: önmagát vagy az igazságot. Szinte hihetetlen, hogy emberek visszautasítsák a bűn és halál fogságából való szabadítás lehetőségét. Mégis sokan teszik ezt. Olyan én- és kényelemszeretők, hogy inkább megmaradnak a rabszolgaságban, nem törődve azzal, mi lesz a vége. Semmi változást, önmagukkal való szembefordulást, küzdelmet nem vállalnak szabadulásukért.

Aki viszont elfogadja a szabadítás ajánlatát, abban Isten további megvilágosodást és tisztulást tud teremteni. Hatalmasan megerősíti akaratát, annyira, hogy határozottan a Megváltó követőjévé kíván lenni, és mindenáron el akarja nyerni a szabadulást. Így jut az ember „megbékélésre”, újbóli összhangra Istennel és törvényével. Értelmével és lelkiismeretével tisztán látja annak igazságát, és már egész életszemlélete, ízlése az igazság mértékéhez igazodik. Ezzel az átalakulással együtt jár a szabadulás nagy és csodálatos öröme, amely ekkor teljesen áthatja az embert.

Kívánom Neked is ezeket a tapasztalatokat!

Üdv. Péter

2013. okt. 22. 08:43
 9/12 anonim ***** válasza:
Szerintem nem baj egyáltalán. Róma sem egy nap alatt épült fel, a te gondolkodásod/viselkedésed sem fog egyik napról a másikra megváltozni. A másik meg az, hogy még nagyon fiatal vagy, szóval még "alakulsz"...
2013. okt. 22. 13:28
 10/12 anonim ***** válasza:

Hogy keresztény lettél, ettől nem biztos, hogy rögtön mindent megértettél a kereszténységből. Idővel fejlődni fogsz a megértésben.

Pl. én 26 évesen döntöttem a kereszténység mellett, de csak 30 évesen értettem meg alapvető dolgokat. A hit csecsemő formája, ha hiszel Jézusban, hogy Ő Isten Fia, a szeretetet tanította, stb. Viszont a hit erősebb, aktív formája, ha bízol Istenben - minden körülmények között. Ha a hited helytállást tud eredményezni az életedben, akár nehéz helyzetekben is.

-----

Jézus hívta a szegényeket, kivetetteket, bűnösöket:

„11,28 Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.

11,29 Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.”

Fontos meglátni, hogy mindenki számára van egy feltétel: meg kell tanulni a szelídséget és alázatot. Szelídség azt jelenti, hogy jóindulattal vagyunk másokhoz, az alázat pedig nem valami műalázat, hanem egyszerűen annak belátása, hogy Istenhez képest nagyon kis halak vagyunk. Csak akkor lesz „nyugalom”, ha ezeket megtesszük. Istenhez csak ez az egy út vezet. Ezt a tanítást fel kell dolgozni, meg kell emészteni :)

Nekem sokat segített a Zsoltárok könyvének olvasása is, hogy Isten személyiségét megismerjem. Jézus tanításai és mentalitása jobban megérthető a Zsoltárok könyve ismeretében. (Felütöd néha és elolvasol egy-két zsoltárt.)

2013. okt. 22. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!