Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztény testvéreim! Az...

Keresztény testvéreim! Az alábbi kérdésekre miket lehet válaszolni?

Figyelt kérdés

Sziasztok

A segítségeteket kérem. Nehezen bánok a szavakkal, akárcsak Mózes. Az alábbi kérdéseket már feltették nekem egy páran, de nem tudtam rájuk mit válaszolni.

Íme a kérdések:

-Miért születnek csecsemők holtan?

-Miért vannak értelmi/testi fogyatékosok?

-Ha Isten szeret bennünket, akkor miért hagyja, hogy emberek éhezzenek, szegénységben éljenek, stb?

Ezekre miket lehet válaszolni?

2013. okt. 17. 16:43
 1/6 anonim ***** válasza:

- sajnálatos módon az ember nem tökéletes, továbbá egyes anyák nem értik meg, hogy a terhesség más állapot, ami más viselkedést igényel. És ha nem, annak következményei vannak.

- ismét az emberi tökéletlenségre hivatkozhatok.

- a szeretet és az ember önálló gondolkodása, felelős életvitele nem függnek össze. A szegénységben elég gyakran van felelőssége annak, aki abban él. Másfelől, ha a szeretet ezeket a problémákat megoldana, akkor mivégre az ember felelőssége.

2013. okt. 17. 16:49
 2/6 anonim ***** válasza:
8%

Kedves kérdező!

Itt megtalálod a bibliai válaszokat a kérdéseidre:

[link]

2013. okt. 17. 17:25
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

-Miért születnek csecsemők holtan?

Ezt mi nem tudhatjuk. Lehet a szülők vétkeztek mégha keresztények is nem tudhatjuk, hogy miket követtek el esetleg régebben.

-Miért vannak értelmi/testi fogyatékosok?

Ezt sem tudhatjuk. Lehet a szülők vétkeztek, de ennél a pontnál az is lehetséges eset szerintem, amit Jézus is mondott:

"És a mint eltávozék, láta egy embert, a ki születésétől fogva vak vala.

És kérdezék őt a tanítványai, mondván: Mester, ki vétkezett, ez-é vagy ennek szülei, hogy vakon született?

Felele Jézus: Sem ez nem vétkezett, sem ennek szülei; hanem, hogy nyilvánvalókká legyenek benne az Isten dolgai."

János 9:1-3

Olvasd el az egész történetet:

[link]

-Ha Isten szeret bennünket, akkor miért hagyja, hogy emberek éhezzenek, szegénységben éljenek, stb?

Most leírok pár pontot, hogy mi is számít igazán amiben megláthatjuk Isten szeretetét:

-életet adott

-gondoskodik rólad (étel, ital, ruházat + ha volt részed oktatásban és tudsz írni és olvasni akkor már kivételes eset vagy ebben a világban)

-és megbocsájtotta a bűneidet:

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

János 3:16

Ha itt a földön nincs is jó életed, lehet jó életed a mennyben, olvasd csak el Lázár és a gazdag történetét, ahol a gazdag kerül a pokolba, a hajléktalan és fekélyekkel küzködő Lázár pedig a mennybe került:

"Vala pedig egy gazdag ember, és öltözik vala bíborba és patyolatba, mindennap dúsan vigadozván:

És vala egy Lázár nevű koldus, ki az ő kapuja elé volt vetve, fekélyekkel tele.

És kíván vala megelégedni a morzsalékokkal, melyek hullanak vala a gazdagnak asztaláról; de az ebek is eljővén, nyalják vala az ő sebeit.

Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám kebelébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték.

És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében.

És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban.

Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vígasztaltatik, te pedig gyötrettetel.

És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy a kik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek.

Monda pedig amaz: Kérlek azért téged Atyám, hogy bocsásd el őt az én atyámnak házához;

Mert van öt testvérem; hogy bizonyságot tegyen nékik, hogy ők is ide, e gyötrelemnek helyére ne jussanak.

Monda néki Ábrahám: Van Mózesök és prófétáik; hallgassák azokat.

Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájok, megtérnek!

Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad."

Lukács 16:19-31

2013. okt. 17. 17:59
 4/6 anonim ***** válasza:

Az a lényeg, hogy ez a világ a bűnnel való "fertőzöttsége" miatt hiábavalóság alá vettetett. A Bibliában el lehet olvasni, hogy Isten egyértelművé tette, hogy ezzel a világgal nem az a célja, hogy "megjavítsa", hanem hogy teljesen eltörölje, és egy teljesen új világot teremtsen helyette. Ebben a világban fájdalom van, nyomorúság van, gyász van, romlottság van, de abban a világban, ami eljövendő, ezek közül egyik sem lesz jelen.

Jézus ezt mondta:

"Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen énbennem. E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: én meggyőztem a világot." (János 16:33)

Tehát a megváltásnak és az evilági életnek nem az a célja, hogy itt a földön "minden happy" legyen. Az itteni létnek az egyetlen célja az, hogy akinek megvan a szívében a készség az Isten szeretetére, az "bebiztosítsa" magát az eljövendő világba való belépésre. Erre az egyetlen lehetőség a Jézus Krisztusba mint Megváltóba vetett hit és megtérés. De - mint ahogy Jézus mondja a fenti idézetben - még aki ezt megteszi, annak is nyomorúsága lesz ebben a világban, mert az egész világ rossz hely lett, és amíg az emberek a bűnnek és a Sátánnak szolgálnak a világban, addig a világ ítélet alatt marad.

Most bocsánat, hogy ilyen csúnya hasonlattal élek, de mondjuk egy zárt szobában, ahol mindenki mezítláb van, ha csak egy embernek büdös a lába, akkor azt mindenki érezni fogja, mindenkinek rossz lesz, mert mind "egy levegőt szívnak". Megoldani úgy lehetne, hogy az illető megmossa a lábát, de ha nem mossa meg, büdös marad a szoba levegője. Ez nem "fair" azokkal szemben, akiknek tiszta a lábuk, de nem az a hibás, akitől a szobát bérlik!

Ugyanígy, ha az emberek bűnöket követnek el és Isten elleni lázadásban élnek a világban, az az egész világ állapotára kihat, mert az Isten által megállapított hatalmi rendben a világ sorsa az ember kezében van, mert a föld feletti uralmat az embernek adta. Ha az emberek Istent követik, az áldást hoz, ha elfordulnak tőle, az átkot hoz. Nem csak az elfordulókra, hanem a világra is.

Vagyis - sajnos - a rossz dolgok ártatlanokkal is megtörténnek, és nem azoknak születnek a babái halva, nem azoknak a gyereke lesz fogyatékos, nem azok éheznek, akik a bűnöket elkövetik, hanem igazából akiknek rossz szerencséjük van. Erről Jézust is megkérdezték több alkalommal, és hasonlóképp válaszolt:

1.)

"Ján 9:1 És amint eltávozék, láta egy embert, aki születésétől fogva vak vala.

Ján 9:2 És kérdezék őt a tanítványai, mondván: Mester, ki vétkezett, ez-e vagy ennek szülei, hogy vakon született?

Ján 9:3 Felele Jézus: Sem ez nem vétkezett, sem ennek szülei; hanem, hogy nyilvánvalókká legyenek benne az Isten dolgai.

Ján 9:4 Nekem cselekednem kell annak dolgait, aki elküldött engem, amíg nappal van: eljő az éjszaka, mikor senki sem munkálkodhatik.

Ján 9:5 Míg e világon vagyok, e világ világossága vagyok."

2.)

"Luk 13:1 Jövének pedig ugyanazon időben némelyek, kik neki hírt mondának a galileabeliek felől, kiknek vérét Pilátus az ő áldozatukkal elegyítette.

Luk 13:2 És felelvén Jézus, monda nekik: Gondoljátok-e, hogy ezek a galileabeliek bűnösebbek voltak valamennyi galileabelinél, mivelhogy ezeket szenvedték?

Luk 13:3 Nem, mondom néktek: sőt inkább, ha meg nem tértek, mindnyájan, hasonlóképpen elvesztek.

Luk 13:4 Vagy az a tizennyolc, akire rászakadt a torony Siloámban, és megölte őket, gondoljátok-e, hogy bűnösebb volt minden más Jeruzsálemben lakó embernél?

Luk 13:5 Nem, mondom néktek: sőt inkább, ha meg nem tértek, mindnyájan hasonlóképpen elvesztek."

Itt is egyértelművé teszi Jézus, hogy a sorsszerű, balszerencsés, rossz történések nem az áldozatok bűnei miatt érik az áldozatokat, hanem mert a világ átok alatt van. Az egyetlen, amit tehetünk: 1.) esetben: "a világ világossága"-ként élünk, és jót cselekszünk, akivel csak tehetjük, hogy legalább ennyivel jobb legyen a világ; 2.) esetben: megtérünk, hogy biztosítsuk a pozíciónkat az Élet oldalán, mert különben akár szerencsések, akár szerencsétlenek vagyunk e jelen világban, az életünk annyit fog érni, és ugyanolyan értelmetlenül ér véget, mint egy halva született csecsemőé.

Még valami. Az emberek azért kérdezik ezeket, mert azt hiszik, hogy az az igazán rossz dolog, ha valakinek halva születik a babája, vagy fogyatékosként éli le az egész életét, vagy éhségben, szegénységben. Mert nem látnak túl ezen a múlandó világon.

Istennek azonban nem ez a szemlélete, mivel az örökkévalóságban gondolkodik, ezért csak úgy érthetjük meg Őt (legalábbis próbálkozhatunk...), ha hittel szemléljük a dolgokat, "mintha látnánk a láthatatlant". Mert a látható dolgok elmúlnak, a láthatatlanok fognak megmaradni. Ha egy ember ezen a világon gazdag és egészséges és semmiben nem szenved hiányt, de Istennel nincs kapcsolata, az sokkal szegényebb és nyomorultabb és fogyatékosabb egy éhező értelmi fogyatékosnál, aki hiszi, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból. Mert az előbbi talán 60, 70, 80 évet fog így élni, utána menthetetlenül elveszik, ha meg nem tér, ezt mondja Jézus. Utóbbi pedig, amikor Isten eltörli ezt a világot, örök életre fog feltámadni, és soha örökké nem lesz se fogyatékossága, se szegénysége, se szomorúsága, se hiánya semmiben, csak végtelen és soha el nem múló öröme.

Ez a lényeg. Isten valóban szeret bennünket. De az Ő megoldása nem az, amit az emberek megoldásnak gondolnak. Azzal vádolják, hogy miért hagyja, hogy százmilliók éhezzenek, nyomorogjanak, ártatlanok meghaljanak. A válasz az, hogy azért, mert ezt a földi, testi életüket nem akarja megtartani, nemcsak az övékét, senkiét sem. A lelkünket akarja megtartani és megmenteni, hogy romolhatatlan testben újjáteremthessen, amikor az Ő országa eljön. Ezért mindent arra tett föl, hogy minél többen hitre jussanak és megtérhessenek az emberek közül Jézus Krisztushoz.

És a tapasztalat az, hogy ha gazdagságban és jólétben és nélkülözésmentesen élnek az emberek itt a földön, a szívük sokkal kevésbé hajlamos Istent keresni és Istenhez térni. Lásd a gazdag ifjú történetét:

"Máté 19:21 Monda neki Jézus: Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem.

Máté 19:22 Az ifjú pedig e beszédet hallván, elméne megszomorodva; mert sok jószága vala.

Máté 19:23 Jézus pedig monda az ő tanítványainak: Bizony mondom néktek, hogy a gazdag nehezen megy be a mennyeknek országába.

Máté 19:24 Ismét mondom pedig néktek: Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni."

A tű foka egy alacsony kapu, amin csak úgy tud átmenni a teve, ha a hátáról lepakolnak minden rakományt. A gazdag csak úgy tud az Isten országába bemenni, ha megszabadul a vagyonhoz való ragaszkodásától.

Én azt gondolom, hogy ez óriási bölcsesség Istentől, hogy így cselekszik. Mert igazából az embereknek az nem jobb lenne, hanem rosszabb, ha jelen világban istentelen állapotukban is gond nélkül tudnának élni.

Nem véletlen az sem, hogy az igazi nagy ébredések és Istenhez való megtérések azok nem a fejlett, gazdag nyugati világban mennek, hanem Dél-Amerikában és Afrikában, a szegények tömegei között, a nincstelenség és reménytelenség földjén. Összehasonlíthatatlanul jobb lesz a sorsa egy éhező afrikai gyermeknek, akinek hite van Jézusban, mint egy 80 évesen gazdagon a sírba tett üzletembernek, aki soha nem törődött Istennel.

2013. okt. 19. 13:16
 5/6 anonim ***** válasza:

"Összehasonlíthatatlanul jobb lesz a sorsa egy éhező afrikai gyermeknek, akinek hite van Jézusban, mint egy 80 évesen gazdagon a sírba tett üzletembernek, aki soha nem törődött Istennel."

Ezt próbáld megmagyarázni annak a szerencsétlen afrikai gyermeknek, és próbáld bemagyarázni annak a 80 éves dúsgazdag üzletembernek :) Szerintem egyik sem fog sikerülni.

2014. ápr. 29. 16:06
 6/6 anonim ***** válasza:
Ezekre nincs válasz
2019. dec. 11. 22:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!