Keresztények! Hogyha Isten tiltja az emberölést, akkor miért szólítja fel népét a kánaániták kiirtására? Egy Istennek nem kellene ellentmondások nélkülinek lennie?
Köszönöm mindenkinek a választ, tényleg hálás vagyok!
Ahogy többen is írtátok, feloldható az "ellentmondás", amennyiben különválasztjuk az ölés és a gyilkolás fogalmát. Plusz bejön a képbe az is, hogy Isten mindenható, így lehetnek olyan tervei, amelyeket mi még nem látunk át, de bíznunk kell és engedelmeskedni. Mindez szép rendszert alkot így együtt és én is úgy érzem, hogy választ kaptam, viszont nem tudom elhessegetni azt a gondolatot magamtól, hogy a Koránban is egy olyan istenről van szó, aki tiltja a gyilkosságot, de hittérítéskor engedélyezi az emberölést. (A dzsihádot említette is egyikőtök.) Mitől jobb akkor a keresztény Isten?
Ne értsetek félre, én komolyan próbálok normális keresztény hívő lenni, (az utolsó válaszolónak szeretném elárulni, hogy a Bibliát végigolvastam :)) de előjönnek a kételyeim...
(Ismét 18.) Maga az Ószövetség és az Újszövetség is "ellentmondásos".
Az Ószövetség Istene hatalmaskodó, "szemet szemért" elvet valló. (Pusztítsunk ki népeket stb.)
Az Újszövetségben viszont a kegyelmes Isten, "fordítsd oda a másik orcádat" elv érvényesül. (Gyógyítsuk meg az embereket...)
Na de keresgéltem, és "aki keres az talál":
Mózes V.-20./10.-14. vers: [link]
~ Békével kínáljátok meg a városokat. Ha behódolnak, legyenek adófizetőitek. Ha nem, a fegyveres férfiakat harcban öljétek meg. A nőket-gyerekeket-barmokat ne bántsátok, vigyétek magatokkal harci zsákmányként.
És máris nincs ellentmondás (legalább ebben a kérdésben). :)
Hohó tovább is van mondjam még.
"16. De e népek városaiban, a melyeket örökségül ad néked az Úr, a te Istened, ne hagyj élni csak egy lelket is;
17. Hanem mindenestől veszítsd el őket: a Khittheust, az Emoreust, a Kananeust, a Perizeust, a Khivveust és a Jebuzeust, a mint megparancsolta néked az Úr, a te Istened;
18. Azért, hogy meg ne tanítsanak titeket az ő mindenféle útálatosságaik szerint cselekedni, a melyeket ők cselekesznek az ő isteneiknek, és hogy ne vétkezzetek az Úr ellen, a ti Istenetek ellen."
Ez az, amire kérdeztél. De rögtön itt is van a magyarázat. Azért, hogy ne tanulják el az utálatosságokat.
Ismét köszönöm a választ!:) Nem szeretnék telhetetlennek tűnni, de elég kompetensnek tűnsz ahhoz, hogy meg tudj válaszolni még egy kérdést, ami már régóta zavar.
2Kir.2, 23-24
23. Felméne azután onnét Béthelbe; és mikor az úton felfelé méne, apró gyermekek jövének ki a városból, a kik őt csúfolják vala, ezt mondván: Jőjj fel, kopasz, jőjj fel, kopasz!
24. És hátratekintvén és meglátván őket, megátkozá őket az Úr nevében, és az erdőből két nőstény medve jövén ki, szétszaggata közülök negyvenkét gyermeket.
Én értem, hogy nem szép dolog csúfolódni, de valóban halált érdemelt az a 42 gyermek?
Kérlek, nincs mit. :) Köszönöm, hogy kompetensnek nevezel.
Én is köszönöm, hogy "feladványt" adtál fel, és a Bibliában kutakodtam-kutakodok miatta. Rég nem olvasgattam ezt a könyvet...
De inkább nem válaszolok a legutóbbi kérdésre. Nem hiszem, hogy jót tudnék rá válaszolni.
(Hagyok érvényesülni másokat is... :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!