Jézus valóban áprilisban született?
Nem tudni pontosan, ellentmondásosak a források. De állítólag inkább tavasz-nyár környékén valamikor, mint télen.
A karácsony a korábbi pogány téli napforduló ünnep miatt alakult ki.
A napforduló december 21.-én van, nem 24.-én. Kár, hogy a rosszindulatúságtól egyesek nem tudnak gondolkodni.
Kérdező: valószínűleg ősszel, de igazából teljesen mindegy. Mi azt ünnepeljük karácsonykor, hogy egyáltalán megszületett, vele együtt a remény az üdvösségre. Nem teljesen mindegy, hogy mikor történt a születése? Az a lényeg, hogy megszületett. Legalábbis én ünneplem, másnak ez nem fontos.
De itt egy wikis leírás: [link]
"A napforduló december 21.-én van, nem 24.-én. Kár, hogy a rosszindulatúságtól egyesek nem tudnak gondolkodni."
Okoska: Kar, hogy X száz evvel ezelott nem tudtak ezt ilyen pontosan.
Rosszindulat? Mire fel? Ha valaki nem ert egyet veled mar rosszindulatu? Te kis joindulatu...
Szervusz
A Biblia nem ír arról, hogy mikor született Jézus, de alapos okot ad arra a következtetésre, hogy nem decemberben.
Gondoljunk arra, hogy milyen volt az időjárás abban az évszakban Betlehemben, ahol Jézus megszületett. A zsidó kiszlév hónapban (mely novembernek/decembernek felel meg) rendszerint hideg, esős idő volt. Utána következett tébét hónap (december/január). Akkor volt a legalacsonyabb a hőmérséklet egész évben, és a felvidéki részeken olykor hó is esett. Nézzük, mit mond a Biblia annak a vidéknek az éghajlatáról.
Ezsdrás, a bibliaíró rámutat, hogy a kiszlév csakugyan köztudottan hideg, esős hónap volt. Miután elmondja, hogy Jeruzsálemben tömeg gyűlt össze „a kilencedik hónapban [kiszlévben], a hónap huszadik napján”, arról számol be, hogy az emberek ’reszkettek a záporesők miatt’. Az évszak időjárási viszonyairól maguk az egybegyűltek is így nyilatkoztak: „mivel most a záporesők időszaka van, nem állhatunk idekint” Ezsdrás 10:9, 13;. Nem csoda, hogy arrafelé a pásztorok soha nem maradtak kint éjszakára a szabadban a nyájaikkal decemberben.
A Biblia azonban arról tudósít, hogy Jézus születésének éjszakáján a pásztorok kint voltak a mezőn, és a nyájaikat őrizték. Lukács, a bibliaíró kijelenti, hogy Betlehem közelében a pásztorok „a szabad ég alatt tartózkodtak, és felváltva őrködtek éjjel a nyájaik mellett” (Lukács 2:8–12). Érdekes megfigyelni, hogy a pásztorok a szabad ég alatt tartózkodtak, tehát nemcsak nappal mentek ki járni egyet. Nyájaik éjszaka is a mezőn voltak. Össze lehet egyeztetni ezt a leírást a kinti életről a Betlehemben tapasztalható hideg és esős decemberi időjárással? Nem. Jézus születésének körülményei tehát arra utalnak, hogy nem decemberben született.
Isten Szava pontosan tudatja velünk Jézus halálának az időpontját, de nem utal közvetlenül a születése időpontjára. Erről eszünkbe juthatnak Salamon király következő szavai: „Jobb a jó hírnév a jó olajnál, és a halál napja a születés napjánál” (Prédikátor 7:1). Nem kell hát meglepődnünk azon, hogy a Biblia számos részletet tartalmaz Jézus szolgálatáról és haláláról, de nem sok mindent ír arról, hogy mikor született Jézus.
Üdvözlettel: Zita
Jézus létezése bizonyított, de ahhoz gondolkodni is kéne tudni, nem csak mesékben hinni, mert anélkül a régészeti leletek nem érthetőek.
A decemberi ünnepet 350-be rendelte el I. Gyula pápa, és ha bárki is azt állítja, hogy akkor a római tudomány nem tudta, hogy mikor van pontosan a napforduló, akkor az nagyon hülye. A Saturnalia ünnepeket az ókori Róma lakói december 17-én, a téli napforduló idején (1 hetet befoglaló ünnepség volt), az őszi vetés befejezésekor, Szaturnusz isten tiszteletére ülték meg .
Tehát a keresztény karácsonynak nincs köze római istenekhez, bárki is szeretné ezt elhitetni, legyen az adventista, vagy jehovista tévtanító. Hazudnak és ezzel el kell majd számolniuk. Viszlát.
"A napforduló december 21.-én van, nem 24.-én. Kár, hogy a rosszindulatúságtól egyesek nem tudnak gondolkodni."
Karácsony sem 24-én van, és ehhez még gondolkodni sem kellett volna, csak ránézni a naptárra. Tudod, nem akkor van karácsony, amikor beugrasz a fa alá és kibontod az ajándékokat.
Amúgy a "rosszindulatúság" == rosszindulat? :DD
Egyébként meg nem kellett napra pontosan belőni a karácsonyt a téli napfordulóra, mert nem az volt a lényeg, hanem hogy össze tudják vonni a pogány (nem csak római) ünneppel.
enngé
Jézus léte egyáltalán nem bizonyított kellőképpen. Elsődleges források nem találhatók rá s, a másodlagosak is megkérdőjelezhetőek. Viszont, lehet, hogy én vok elég "műveletlen" szóval ha min. privátba bemásolnád a bizonyítást vagy az erről szóló linket azt megköszönném. Ha van elég energiád és időt, akkor itt is válaszolhatsz, csak hogy ne én tanuljak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!