Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » 1. Miben különbözik a Hit...

1. Miben különbözik a Hit Gyülekezete a "történelmi" protestáns egyházaktól? 2. Milyen a kapcsolatuk a többi kisegyházzal (pl. Jehova tanúi)?

Figyelt kérdés
2013. szept. 17. 19:14
 1/6 kzs ***** válasza:
56%

Történelmileg általában nem protestáns egyházakat neveznek, hanem a katolikust.

Ebben a hasonlóság az, hogy a Katolikus és a Hit Gyülekezete Egyházak kölcsönösen elismerik a SzentHáromságot (Atya, Fiú és SzentLélek (pontosabban ez utóbbit a Hit Gyülekezete (továbbiakban: HGY) Szent Szellemnek hívja), mindhármat Szentként és személyként kezeli, elismerik a bűn fogalmát, kiállnak az élet és a házasság fontossága mellett.

A reformátusokkal egyetemben a HGY a SzentÍrás fontosságát emeli ki, és ugyanúgy nem tulajdonít fontosságot a kegytárgyaknak.

Ami a többi kisegyházat illeti: a Jehova Tanúival számos pontban eltér az állásfoglalása (egyébként JT nem tekinti saját magát egyháznak, hanem egy keresztény szervezetnek).

El vannak egymás mellett, és ennyi.

Tisztában vannak egymás azzal, hogy mindketten (a HGY és JT) léteznek, de ennyi.

Nem foglalkoznak egymással.

2013. szept. 17. 19:31
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, és jöhetnek még! :)

Egyébként azért tettem fel a kérdést, mivel református vagyok, és elgondolkoztam, hogy a HGy-ről nem tudok szinte semmit se...

2013. szept. 17. 19:51
 3/6 kzs ***** válasza:
58%

Figyelj, nagy valószínűséggel bőven lesznek majd válaszok olyan okoskáktól, akik életükbe nem tették be a lábukat a Hit Gyülekezetébe, de azért osztják majd az észt ezerrel...

Ez így szokott lenni.

Különben itt van a www.hit.hu oldal, ezen hasznos infókat találhatsz.

2013. szept. 17. 20:09
 4/6 anonim ***** válasza:

wikipédia is elég korrekt eben!

A HGY hitvallása szinte tiszta biblia, nincs emberi felfogás bele keverve.

Érdemes a vallástörténelmet is kutani kicsit az Isten felé való visszatéréek ügyében. a bibliai hit, a papség közvetítését kiiktató, személyes üdvösségnyerés ellen iharc a felvilágosodás korában szerencsére bukásra lett ítélve a fő nagy elnyomó egyház részéről. Bibliák nyelvekre fordítása, ébredések, bibliai alapelvek egyre jobb felismerése, reformáció a személyes hit, ige tekintélyének visszanyerése, baptisták az alámerítkezés tudatos döntés, majd a pünkösdiek a Szent Szellem keresztséggel, karizmatikus mozgalmak sok csoda, ajándékkal.

ezekben voltak átmenetek, átfedések, sok megrekedt abban az igazságban amit felfedezett, állóvízzé vált a folyó, és így eléggé poshadt mára némelyik. ahol azonban szívből keresik Istent, ott van élet. Kérdés, hogy a személyek a felekezetük megrekedt álláspontjai ellenére "meri-e" további igazságok kutatását, igei betöltését.

Jelenések könyvében Jézus is többfajta gyülekezetről bezsél, mind sajátjának érzi, épp ezért példabeszédek szellemében meg is feddi őket! Némelyiknek azt mondja, kevés bízatott rá, nem ad rá más terhet, de Jézus evangéliumi szavai szerint a hit útján van jópár nem kihagyható állomás, minden személynek! Víz, és Szentlélek keresztség pl.

Persze halálkor, mint pl a latornál elég a hit, de ami hite annak akkor volt, ha lehetősége lett volna rá, meg is keresztelkedett volna az tuti. Aki nem követi ilyenekben Jézus szavait, az még nem lett teljessé a hitben, már az üdvözítőben sem...

Meg saját magát fosztja meg Isteni dolgoktól.

Isten mindig is építette az egyházát, már ahol élet volt. ahol növekedés van és ez Jézust dicsőíti, megtérések, igei gyümölcsök vannak, az jele annak, hogy Istentől van valami. (mert ilyen gyümölcsök nélkül nőhet más is...)

Kérdésedre konkrétabban, a HGY előrébb tart azokban pl, amiket írtam, a hit cselekedeteiben. Nyelveken szólunk sokan, láttam csodákat, szabadulásokat, imámra ment ki másból is démon, gyógyult is meg ember azonnal, évek óta tartó betegségből... Én is szabadultam meg.., többször látványos vezetése volt Istennek, mikor meg nem hallgattam rá, holott szólt, akkor meg bajba kerültem.. Tehát azok működnek, amiket Jézus tett, és mondott.

Élő egyház. Nem csak a szavak vannak, mint sok más helyen, hanem működik Isten jelenléte, mint ószövetségben a sekina, hisz ugyanaz a Szellem.

2013. szept. 18. 19:28
 5/6 anonim ***** válasza:

Az első hozzászóló elég tömören és velősen, pontosan összefoglalta. Bár szerintem a református, evangélikus is történelmi egyház, nem csak a katolikus, de ezen nem veszünk össze. :)

Még említeném a bemerítkezést, ami csak felnőtteknél lehetséges, vagyis aki önként döntött Jézus mellett, megtért, és elkötelezte magát, hogy hívő életet fog élni, az merítkezhet be. A bemerítkezés a régi, romlott, bűnös természet meghalását (vízben maradását) és az új természet megszületését jelképezi, és valójában is ilyenkor kap új természetet az ember, ami által képes lesz a bűnnek ellenállni, mert csak a régi természet akar vétkezni, az új természet szerint élő ember nem. Továbbá, a Szentlélekkel betöltekezést is vallják, tanítják, gyakorolják. A Szentlélek ad erőt újra meg újra ahhoz, hogy Istennek szolgáljunk, hívő életet éljünk és a bűnöket elhagyjuk.

Még a cionizmus emelném ki, hiszen ez sokkal nagyobb szerepet kap, mint a református egyházban, ahol egyébként egyes vezető személyek gyűlölködnek is a zsidókra, és a gyűlölet, mint tudjuk, nem egyeztethető össze a hívő élettel.

A Hit Gyülekezete aránylag közel áll a baptista, még közelebb a pünkösdi egyházhoz.

Tudtommal gyakorlatilag semmilyen kapcsolatot nem ápolnak más egyházakkal, még a pünkösdi egyházzal sem, utóbbival nehéz is lenne, ugyanis ők közösséget vállalnak olyan személyekkel, akik a Hit Gyülekezete ellenségeivé váltak, és pünkösdi konferenciákon nyíltan bírálják a Hit Gyülekezetét (tudom, mert voltam ilyen konferencián). Furcsa is lenne, ha oda menne konferenciára a Hit Gyülekezete is, még ha el is menne, nem néznék jó szemmel a gyűlölködők.

A katolikus egyháztól nagyon nagy mértékben különbözik mint a református, mint a Hit gyülekezete. A hét szentség, szent hagyományok, Máriához imádkozás, eucharistia, képek és szobrok előtt imádkozás, szentekhez imádkozás mind teljesen idegen mind a református, mint a hites teológiától.

Tömören, talán ezek a főbb különbségek.

Kedves kérdező, azt javaslom, nézd meg az Interneten a különböző egyházak hitvallását. Ne a wikipédiát, hanem azt olvasd el, amit az egyházak mondanak önmagukról, így kaphatod a leghitelesebb képet mindegyikről.

2013. szept. 18. 21:13
 6/6 anonim ***** válasza:

Pár szót a HGY más kisegyházakhoz való viszonyáról, a teljesség igénye nélkül, és főleg régebbi emlékeim alapján, melyekről még régebben, mikor pár tágabb vezetőségin részt vettem.

Először is a honlapjukon több eléggé karaktarasen megfogalmaznak sok dolgot, más kisegyházak melletti kiállásról, jogaikért kiállásról, pl törvénymódosítások miatt. Ebből sok minden látszik, hogy tiszta, tisztességes a hozzáállás.

Mikor nem teológiáról van szó, pl kb 12 évvel ezelőtti szektatörvényekkor is, maga a gyülekezet szintén nem esett volna bele a szankciókba, bár sokan akarták, de így is kiállt teológiailag "ellenség" egyházak mellett is. Ez teljesen a józan megítélést mutatja, hogy világosság van, nincs vallásos vakság, nem mossák össze a jogot a teológiával, kiállnak a kisebbekért is, ha jogtalanság éri őket.

Szóval a régebbi ígért foszlányok, a rossz kapcsolatok okairól:

Bibliában eleve egy szolgáló, egy utazó szolgáló, mint pl Pál, ha bement valahová, és nem volt gyülekezet, "megszülte" őket, fájdalommal, kínnal, üldöztetéssel... de ha már volt, akkor a városban a gyülekezet vezetőit kereste meg.

Most annyival bonyolultabb, a fent említett történelmi "újra felfedezések" miatti egyházi sokféleségre, hogy különböző szinteken állnak egyházak a bibliai látásokban (előző hozzászólónak: baptistáknál én is említettem a tudatos alámerítéset, ez természetesen a felnőtt kersztségre értendő helyesen. Megjegyezném még, több karizmatikus, pünkösdi gyülekezetben, Amerikában is, sok olyan bizonyság van, hogy fiatalon, tizenévesen megtérnek emberek, megkeresztelkednek, járnak, és visszaesnek tiniként a világba, és évekkel később, sok bűn, sok seb után térnek újra meg. Tini nem tud teljes belátással, felelősen dönteni, és megtartani, persze, térjen meg... megoldást nem igazán tudom, de szülők felelőssége is, imában főleg, nem csak nevelésben.)

Szóval most nem egyfajta gyülekezet, látás van. A HGY egy egész új színfolt volt az országban, Derek Prince akkor forradalmi látásaival, démonológia, szellemi harc, amit gyakoroltak is, ennek következménye, hogy a hit, és a Hit Gy. is kitört a kis házicsoport méretŰ méretekből, áttörés jött létre, és sok tízezer fős gyülekezet jött létre Európában, ami egyedülálló, már újjászületett emberek közösségében.

Tehát ha egy utazószolgáló valahová megy, a helyi tekintélyt szokta keresni elsősorban. Erre több kis gyülekezet, pár tíz, vagy pár száz fős max, meghívtak nagy szolgálókat, kihagyták a HGY-t pl a Paul Yoongi Cho meghívásából is, amire amúgy lenne joguk, csak a szolgálónak kéne okosabbnak lennie, főleg, hogy Sándorákkal volt kapcsolatuk, könyveit is kiadta a gyülekezet. Ezek után ők villogtak vele, a gyülekezetet meg csicskáztatták, megengedték nekik, nekünk, hogy a sok széket mi vigyük, mert persze nekik még annyi székük sem volt, lévén töpörtyű csapat voltak...

Elve hasonló dolgok, féltékenységek, tekintély, és hatalomféltés, stb, ilyenek vezettek ellentmondásokhoz. HGY ilyenkor visszafogott volt, nem reagált, stb. Székeket is vittek, HGY főiskolásoknak pl "kötelező" volt elmenni Cho-ra ezek ellenére is. Másra nem lehet ráerőltetni a jó kapcsolatot, ha nekik nem az van a szívükben. Teológiai, vagy hatalmi harcok, emberi gyarlóság stb... Ezek más keresztény felekezetre értendők. Jehova tanúi teljesen más szelem, lényeges, üdvösségi kérdésekben térnek el a bibliától,(lásd fórumon a véget nem érő provokációikat, és hajthatatlan érveléseiket) de pl jogilag mellettük is kiállt, kiáll a gyülekezet, vallásgyakrolás, szólás szabadságában.

2013. szept. 19. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!