Anya nem enged megkeresztelkedni?
17 éves leszek és mindig kilógtam a sorból, egyedül én nem vagyok megkeresztelve, nem tudom mit kell csinálni a templomban, amikor pl. misére mentünk egy barátnőmékkel, meg esküvőn, stb.
Nem ez a fő indok az elhatározásra, leginkább az, hogy ennek ellenére kis koromtól kezdve hiszek Istenben és már egy jó ideje esténként is imádkozok, mondjuk a saját szavaimmal, nem tudom ez így milyen, de csak így tudok... Eddig a Miatyánkot sem tudtam, innen-onnan szedtem össze. De semmi imádságot nem tudok ezen kívül.
Úgy tudom, így felnőtt koromban nem lehet majd templomi esküvőm sem, márpedig én nagyon szeretnék.
Nos a kérdés, hogy ő ennek az egésznek ellene van, szerinte úgy is lehet hívő valaki, ha nincs megkeresztelve (ő és apa is katolikusak, meg az egész tágabb családi köröm). Ha esetleg meg is engedné, erősen utalt rá, hogy inkább református pappal történjen, mert a katolikusok nagyon szűk látókörűek, meg a mise is bonyolult (nem tudom, miért) és ott énekelve van még a temetés is.
De a katolikusoknál van gyónás is, én pedig nem érzem magam tisztának, és ha 1 évig folyamatosan sorolnám a kisebbtől a nagyig megtörtént dolgaimat, akkor sem érnék a végére. Nekem fontos lenne, hogy pl ezt is megtehessem. Tehát én összegezve katolikus vallást szeretnék felvenni, de neki ez nem tetszik. Mit tehetnék? Aki tudna tanácsot adni, vagy mesélni, esetleg összehasonlítani a kettő típust vagy valami, annak várom válaszát.
Köszönöm!!!
L/17
Mondja ezt egy jehovista, aki eleve hazugságot terjeszt.
Kérdező lány: aki felnőtt korban tér meg, annak sincs a háta mögött 8 év hittan, mégis valószínűleg igazabb hívő, mint aki ötven éve templomba járó. Imádkozni a saját szavaiddal kell és én javaslom, hogy nézz körül a lakóhelyed környékén, mert a refkókon kívül is van más gyülekezet, akár pünkösdisták, karizmatikusok, baptisták, ahol az igét hirdetik mindenféle felvett, Biblia ellenes hagyomány nélkül.
Miért tetszik a katolikus?
Miben jobb, mint a másik?
Mik az előnyeik és hátrányaik?
Milyen egyéb dolgok?
Miért nem jársz katolikus programokra?
És mi bajod a templommal?
"Mondja ezt egy jehovista, aki eleve hazugságot terjeszt."
Mik ezek a hazugságok?
És miért gúnyolod Istent? Hallottad már azt az igerészt, Isten nevét szádra hiába ne vedd? Pedig az irántunk érzett rosszindulatú elfogultságod miatt ezt mindig sikerül elkövetned.
" Gyónás, ismerősök nagy része katolikus, meg egyéb
dolgok miatt."
A bűneidet imában kérd Istent, hogy bocsássa meg Jézus nevében, ehhez nem kell gyónási ceremónia, ismerősök miatt pedig én nem vennék fel semmilyen vallást.
"Jól teszed, hogy katolikus templomba jársz. A különféle
gyülekezeteket kerüld, mert ezek a tévtanítások."
Ja, persze, szerintem aki egy kicsit is ismeri a Bibliát, rögtön felismeri mekkora tévtanításaik vannak a Katolikus egyháznak, itt egy kis ízelítő.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__4..
Utolsó válaszoló, félre értesz.
Szóval ha valamit bűnnek érzek, akkor szoktam kérni Istent, hogy bocsássa meg, de ezt valahogy inkább templomba illőbbnek találom, vagy hogy magyarázzam...
És nem az ismerősök miatt akarok felvenni. Ezt arra írtam, hogy ugye nincsenek református rokonaim tudtommal, csak egy-két osztálytársam, és nekem a katolikus a hozzám közelebb álló.
Kérdező!
Először is nem kell foglalkozni az erőszakos térítőkkel, ők magát a Sátánt látják a Katolikus Egyházban, aztán ettől próbálnak "óva inteni".. Nem lehet velük mit csinálni, rá kell hagyni. Halkan megjegyzem, hogy inkább örülnének, hogy egy fiatal ebben a mai világban Istent választja és nem a drogokat.
Azt tudom tanácsolni, hogy még várd meg míg 18 éves leszel, aztán már nem szólhatnak bele. Amúgy nem kell hosszú ideig hittanra járni, hogy mindent bepótolj, mert felnőttkorban a keresztség, az elsőáldozás és a bérmálás már egyszerre történik. Gyónni egyébként kell a keresztelés előtt sem, mert a keresztség eltörli a bűnöket, de keresztelés után később már természetesen lehet menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!