Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Budapesten hol tudnék megkeres...

Budapesten hol tudnék megkeresztelkedni Ortodoxként? (többi lent)

Figyelt kérdés

14 éves vagyok, és nem vagyok megkeresztelve (amit nagyon sajnálok). Hiszek Istenben, és úgy döntöttem, hogy ha nem "választottak" nekem a szüleim vallást a megkereszteléssel, akkor én fogok. Kutattam picit, és az Ortodox vallás az, ami igazán tetszik, közel áll hozzám. Ez nem lehet véletlen, hisz elég sok görög rokonom van.

Tudom, hogy hogy zajlik egy keresztelő, és, hogy előtte járni kell templomba rendszeresen stb.

Szóval, Budapesten hol tudnám elkezdeni az Ortodox vallás gyakorlását?

Előre is köszönöm a kulturált válaszokat! :)

2013. júl. 1. 22:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

"Ez nem lehet véletlen, hisz elég sok görög rokonom van. "

Ez számít, vagy a tanítás?

Az Atya, Fiú, Szent Lélek névben megkeresztellek téged.

Ne felejts el fürödni :P

Itt nézelődj:

[link]

De én nem értek hozzá, csak szeretek beleszólni mindenbe.

2013. júl. 1. 22:23
 2/13 A kérdező kommentje:

Igen, nekem számít.

Köszönöm, ez érdekes oldal. :)

2013. júl. 1. 22:26
 3/13 Girgoy ***** válasza:
100%

Isten hoztt Kérdező! A fenti link a Petőfi téri templomé. Ott működik egy orosz és egy (főleg) magyar egyházközség is párhuzamosan. Ide járok én is, ha Pesten vagyunk, de inkább egy vidéki egyházközséget érzek otthonomnak. Itt tartanak hittant is a papok egyébként, ami hasznos, ha megelőzi a keresztelést.

Van még egy tisztán orosz egyházközség is a Lendvai utcán, de őket inkább csak hírből ismerem. Az egyházmegye összes templomát egyébként itt találod: [link]

De nemcsak orosz fennhatóság van, hanem pl. a Váci utcán konstantinápolyi is (kis lakáskápolna görög és magyar hívekkel):

[link]

Illetve tudtommal van a szerbeknek (SZentendrén tuttira) és a románoknak, bulgároknak is valahol temploma. :)

De egyébként ezeket a nemzetiségi címkéket nem kell annyira komolyan venni, ez csak azért van - gondolom, ezt Te is tudod, ha már kutattál - mert Magyarországon nincs önálló autokefál egyház, így nagyobb fennhatóságok képviselik magukat, de szinte mindenhol beszélnek magyarul és vannak magyar hívek is. Javaslom, hogy menj el az egyik címre (pl. a Petőfi térre vagy a Váci utcára vasárnap 10-re) és ott jelezd a papnak Liturgia után, hogy szeretnél ortodox lenni, biztosan örülni fog és megmondja, mi a többi lépés. De nekem is küldhetsz üzenetet, ha kíváncsi vagy valamire.

2013. júl. 2. 14:13
 4/13 Girgoy ***** válasza:
100%
Egyébként a Petőfi téri ("orosz") egy igazi szép nagy templom, sok hívővel, a Váci utcai ("görög") egy kicsi lakás, családiasabb. Kinek melyik jön be, de megnézheted természetesen mind a kettőt.
2013. júl. 2. 14:17
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm!:) A Váci utcain kívül van még valahol görög gyülekezet?
2013. júl. 2. 18:35
 6/13 anonim ***** válasza:

Budapesten nincs. Beloianniszban igen.

Amúgy a Petőfi téri templom istentiszteleti nyelvei az orosz(pontosabban ószláv),a görög és a magyar.

Hétköznap (amikor én hallattam) magyar van, egy kis göröggel. Vasárnap magyar, több göröggel és mostanság kevesebb ószlávval. Alkalmazkodva természetesen a hívek etnikai összetételéhez.

A Petőfi téri orosz egyházközség ószlávot használ. Kb tíz éve van az az abszurd helyzet hogy egy templomhoz két egyházközség tartozik.

2013. júl. 2. 19:40
 7/13 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm!
2013. júl. 2. 21:03
 8/13 anonim ***** válasza:
A Váci utcai kápolna inkább görög nemzeti jellegű. A lelkészek is beszélik ezt a nyelvet. A Petőfi téri, Nagyboldogasszony egyházközség magyar nemzeti jellegű. Tanulnod kell keresztelő előtt. Mivel fiatalkorú vagy szüleid beleegyezését is kérhetik. Egy jó évbe bele tellik, de érdemes. Nagyon sok jót találhatsz az Orthodoxiában.
2013. júl. 2. 21:25
 9/13 anonim ***** válasza:
Még esetleg görög katolikus van máshol, de nem ezt kérdezted. Ha érdekel, írj kommentet. :)
2013. júl. 2. 22:27
 10/13 A kérdező kommentje:
Az is erdekelne.:)
2013. júl. 3. 12:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!