Isten azt akarja, hogy ateista legyek?
Már régóta foglalkoztat ez a gondolat. 19 éves koromig hívő keresztény voltam, de aztán rájöttem, hogy nem igazi a hitem, csak bemagyaráztam magamnak. Leginkább a félelem miatt volt ez, mert kicsi koromtól fogva iszonyúan félek a haláltól, a kereszténység pedig megnyugtató választ adott. Ahogy elkezdtem gondolkodni, rájöttem arra, hogy ha létezik Isten, akkor ő nem lehet olyan Isten, aki örül annak, ha az ember félelemből követi. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ha létezik is Isten, tőlem mindenképp azt várja el, hogy ne higgyek benne -mert ez az egyetlen módja, hogy, amennyiben mégis létezik, megmutathassa magát nekem, és így valóban hihessek.
Tudom, kicsit bonyolult, de remélem sikerült valamennyire érthetően megfogalmazni..:) Nektek mi a véleményetek, létezhet ez, hogy valakitől ezt akarja az Isten? Vagy épp ellenkezőleg: ha megtagadod Isten létét, azzal éppen hogy "lezárod" a lehetőséget, hogy megismerhesd?
19: köszönöm, hogy megosztottad a történeted. téged is irigyellek :) Képzeld, mielőtt elfordultam volna a kereszténységtől ,én is pont azt szerettem volna, amit te: abban reménykedtem, hogy ha elhagyom a hitet, nem telik el sok idő, és Isten megszólít, s így visszatérhetek. Soha nem tudtam volna elképzelni, hogy más hitet valljak, és főleg hogy másban keressem (és találjam meg) a boldogságot, mint a kereszténységben. Aztán amikor ténylegesen elhagytam a hitet, minden másképp történt, egyre távolabb kerültem tőle, és most már ott tartok, hogy nemigen tartom elképzelhetőnek, hogy újra keresztény legyek.
Amiket írtál, azok szerintem nemcsak a kereszténységre igazak, a legtöbb vallás a szeretetet helyezi a csúcsra, és sok helyen megvan az Istennel/istenekkel való személyes kapcsolat is. Ami viszont majdnem egyedülálló a kereszténységben, az az a tanítás, hogy az összes többi vallás a Sátán műve, meg életünk minden pontján ott leselkednek a démonok, hogy bűnre csábítsanak..
Na de nem vitatkozni akarok, meg a tárgytól sem akarok nagyon eltérni... :)
„Ami viszont majdnem egyedülálló a kereszténységben, az az a tanítás, hogy az összes többi vallás a Sátán műve, meg életünk minden pontján ott leselkednek a démonok, hogy bűnre csábítsanak..”
Nem vitatkozni szeretnék, csak válaszolni erre. A kereszténységet mindenekelőtt Jézus Krisztus személye és tanításai alapján kell megítélni. „Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt.”
Jézus maga is tanította Sátán, az ellenség létezését. Őt magát meg is kísértette a pusztában. Magának Jézusnak az eljövetele is azért történt, hogy megrontsa Sátán hatalmát.
Ihlethette ugyanaz az Isten a többi vallást? Ez nem vetne jó fényt Rá. Miért tanítaná egyik népnek ezt, a másiknak azt, hogy aztán jól összevesszenek az emberek rajta? Elég ripacs természetre vallana (ez inkább Lucifer mentalitása).
Jézus azt mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.” Ez elgondolkodtató.
Régebben én is fennakadtam ezen, hogy Isten hogy „parancsolhatja” meg a szeretetet. Hiszen annak őszintének kell lennie, akkor igazi, ha az ember ezt választja önként - gondoltam. Ma már nem akadok fenn rajta, ez egy sajátos, kihívó stílusa az Atyának és Jézusnak.
Mint keresőnek, figyelmedbe ajánlom Szókratészt, ő is egy nagy kereső volt. Nem tudom olvastál e vele kapcsolatban. Ezeket ajánlom:
Platón: Szókratész védőbeszéde
Platón: Phaidón (Platón összes művei I, Európa Kiadó, 1984)
Platón: Gorgiasz (Platón összes művei I, Európa Kiadó, 1984)
Érdekes olvasni, hogy 2400 évvel ezelőtt hogyan képzelték el a másvilágot, az ember megítélését cselekedetei alapján. Ez a Phaidónban olvasható.
Kedves kérdezo!
A haláltól való félelem teljesen természetes dolog. Mindenkiben ott van.
Azt is elhiszem, hogy egy vallás vigaszt és reményt nyújt ezzel szemben.
De azért valamit ne feledj. Attól az még nem lesz igaz. Rengeteg más dolog van ami eltereli a gondolatod a haláltól. Foglald el magad valami értelmesebb dologgal mint a vallás. Mi élunk és meghalunk. Ezen a tényen semmi nem fog változtatni. Fogadd el és éld az élted úgy hogy csak ez az egy van. Az élet nem egy jelmezes fopróba. Ne pazaróld az életed értelmetlen dolgokkal. Légy boldog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!