Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézusnak van evangéliuma?...

Jézusnak van evangéliuma? Olyan evangélium, amit ő írt személyesen?

Figyelt kérdés
Most néztem egy filmet a témában és a szerint elvileg Jézusnak van evangéliuma, de erről már több helyen olvastam, pl. könyvekben, filmekben láttam. Akkor van egy evangélium, amit Jézus írt személyesen? Szerintem logikus feltételezni, hogy létezik ilyen...
2013. aug. 7. 19:12
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Valószínűleg az Egyház nem véletlenül nem tagadja a q-dokumentum létezését. Valószínűleg létezik.
2013. aug. 8. 13:52
 12/18 anonim ***** válasza:

Aki ismeri Jézust az ezt biztos nem hiszi el!

Nincs ilyen!Csak ismerni kell.!

2013. aug. 8. 14:05
 13/18 anonim ***** válasza:
64%

Egyébként Szókratész, a legnagyobb görög filozófus se hagyott maga után írásos anyagot. (Persze, nem egy súlycsoport Jézus és Szókratész.)

A q-dokumentumról:

"A szinoptikus kérdésre adott válaszok közül ma az egyik legáltalánosabban elfogadott az ún. kétforrás-elmélet, illetve annak különböző variánsai. Az elmélet röviden azt állítja, hogy a legkorábbi evangélium Márké volt. Ez, valamint az ettől független, Q-nak nevezett őskeresztény dokumentum szolgált forrásául – egymástól függetlenül – mind Máténak, mind Lukácsnak."

[link]

2013. aug. 8. 19:04
 14/18 anonim ***** válasza:
54%

Tehát minden evangéliumnak emberi megfogalmazás az alapja.

És köztudott az emberek mind más véleménnyel vannak különböző dolgokról. Ezért is vannak a különböző bibliamagyarázatok.

2013. aug. 8. 21:18
 15/18 anonim ***** válasza:

"Valószínűleg az Egyház nem véletlenül nem tagadja a q-dokumentum létezését. Valószínűleg létezik."

Hogyne létezne, viszont köze nincs ahhoz a hablatyhoz, amit itt írtak, semmi misztikus nincs benne, tehát fölösleges titkos vatikáni összeesküvésekre gondolni. A Q-forrás (vagy Logia-forrás) egy elveszett dokumentum, ami Márk és Lukács evangéliumának az egyik forrása lehetett. Összességében egy gyűjtemény volt, amiben Jézus példabeszédeit, mondásait gyűjtötték egybe. Elég nehéz rekonstruálni, hogy milyen lehetett, mert az evangéliumokban szétszórtan idézik, de valószínűleg görög nyelvű lehetett.

Ha létezne is ilyen evangélium, hogy Jézus evangéliuma, akkor is valószínűbb, hogy mások írták, ugyanis igazából az apokrifeket sem az a személy írta, akiről el van nevezve. Sőt, az evangéliumokat sem feltétlenül, mivel egy közösségben íródtak.

2013. aug. 8. 23:32
 16/18 anonim ***** válasza:
Az ige isten beszéde. Nem konkrétan ő írta, de az ő tanításai, gondolatai vannak leírva.
2013. aug. 9. 10:44
 17/18 anonim ***** válasza:
És akik leírták, azok a saját szemszögükből vizsgálva írta.
2013. aug. 9. 12:01
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszaitokat. Igazából nekem tök mindegy, hogy ki mit hisz. Nekem van egy álláspontom és az ez: tények tisztelete mindenek előtt. Egyébként én úgy vagyok vele, hogy az az ember jobban ismeri Istent, aki ismeri a fizika és a kémia törvényeit, mint az, aki szó szerint veszi a Bibliát. Isten igazi arca nem könyvekben van leírva, hanem odakint. Csak nézz fel az égre és meglátod őt.
2013. aug. 9. 23:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!