Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért Máté Evangéliuma az...

Miért Máté Evangéliuma az első a sorrendben? Időrendi sorrend miatt vagy más miatt lett ez az első Evangélium?

Figyelt kérdés

2013. jún. 26. 09:04
 1/4 yuda ***** válasza:

Mivel mind a 4 evangéliumi könyv gyakorlatilag ugyanarról szól, ezért számomra mindegy melyik az első.

Vannak mindben átfedések, kiegészítések, ami a másikban nem, vagy nem egészen úgy található.

Emiatt magam részéről egy egységnek tartom a négyet.

Olyan, mint egy mozaikos játék 4 részből. Külön is értékesek, de együtt vannak egyben.

2013. jún. 26. 09:11
 2/4 anonim ***** válasza:
80%

Szia!

Nem időrendi sorrend miatt lett az első Máté evangéliuma. Az első evangélium valószínűleg Márk evangéliuma volt, mely időben kb. 65–70 között született. A kutatók úgy tartják, hogy Máté és Lukács feltehetően forrásként használta ezt az evangéliumot.

Az első három evangéliumot szinoptikus evangéliumoknak nevezik, mert számos vonatkozásban nagyon hasonlítanak egymáshoz a negyedik evangélium, János evangéliuma azonban tudatos kiegészítő evangélium, ezért több szempontból eltérő képet mutat Jézusról és szolgálatáról. Ez keletkezett utoljára.

Üdv. Péter

2013. jún. 26. 11:48
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm Péter, de akkor miért lett első Máté? Miért nem lett első Lukács? ABC sorrend? De gondolom ez butaság vagy mi jöhet még szóba amiért így alakult ki a sorrend? János utolsóját megértem, de Márk másodikát és Máté elsőjét nem, ha tényleg Márké lehetett az első. Valami logika csak van ebben vagy nincs? Vagy ha van is ne foglalkozzak vele csak fogadjam el?
2013. jún. 26. 12:18
 4/4 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Máté az evangéliumát kb. 41-ben írta Palesztinában és i.e 2 - i.sz. 33 a megírt időtartam.

Márk az evangéliumát kb. 60-65-ben írta Rómában, és i.sz.29-33 eseményeit írta le.

Lukács az evangéliumát kb.56-58-ban írta Cezáreában, és i.e. 3 - i.sz.33 a megírt időtartam.

János az evangéliumát kb. 98-ban írta, Efézusban, vagy környékén és a bevezető utáni rész i.sz. 29-33 és i.sz. 33- kb.61 a megírt időtartam.

Ilyen sorrendben állították össze a görög iratok kánonját.

2013. jún. 26. 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!