Miért Máté Evangéliuma az első a sorrendben? Időrendi sorrend miatt vagy más miatt lett ez az első Evangélium?
Mivel mind a 4 evangéliumi könyv gyakorlatilag ugyanarról szól, ezért számomra mindegy melyik az első.
Vannak mindben átfedések, kiegészítések, ami a másikban nem, vagy nem egészen úgy található.
Emiatt magam részéről egy egységnek tartom a négyet.
Olyan, mint egy mozaikos játék 4 részből. Külön is értékesek, de együtt vannak egyben.
Szia!
Nem időrendi sorrend miatt lett az első Máté evangéliuma. Az első evangélium valószínűleg Márk evangéliuma volt, mely időben kb. 65–70 között született. A kutatók úgy tartják, hogy Máté és Lukács feltehetően forrásként használta ezt az evangéliumot.
Az első három evangéliumot szinoptikus evangéliumoknak nevezik, mert számos vonatkozásban nagyon hasonlítanak egymáshoz a negyedik evangélium, János evangéliuma azonban tudatos kiegészítő evangélium, ezért több szempontból eltérő képet mutat Jézusról és szolgálatáról. Ez keletkezett utoljára.
Üdv. Péter
Szervusz
Máté az evangéliumát kb. 41-ben írta Palesztinában és i.e 2 - i.sz. 33 a megírt időtartam.
Márk az evangéliumát kb. 60-65-ben írta Rómában, és i.sz.29-33 eseményeit írta le.
Lukács az evangéliumát kb.56-58-ban írta Cezáreában, és i.e. 3 - i.sz.33 a megírt időtartam.
János az evangéliumát kb. 98-ban írta, Efézusban, vagy környékén és a bevezető utáni rész i.sz. 29-33 és i.sz. 33- kb.61 a megírt időtartam.
Ilyen sorrendben állították össze a görög iratok kánonját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!