Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy úszhatom meg az úrvacsorát?

Hogy úszhatom meg az úrvacsorát?

Figyelt kérdés
13 éves vagyok, és nem voltam még ilyen szertartáson. Nem vagyok nagy vallásos, de nem is ezért nem szeretnék oda menni. Még nem ittam sose alkoholt, és nem most akarom elkezdeni! Jó, hogy Jézus vére stb. de attól nem szeretnék bort inni. Nekem az lenne a legnagyobb büntetés, ha oda kéne mennem. Megjegyzem, templomba 3x voltam, de még nem láttam úrvacsorát. Segítenétek megúszni? Vagy más tapasztalat ezzel kapcsolatban van nektek? Előre is nagyon köszönöm!

2013. júl. 3. 10:21
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Tehát aznap konfirmálnál Te is?
2013. júl. 5. 13:53
 12/14 A kérdező kommentje:
Igen, és a konfirmáció után van az úrvacsora.
2013. júl. 5. 14:15
 13/14 anonim ***** válasza:

Ebben az esetben nem tudod másként megúszni, mint hogy szólsz a lelkésznek és a szüleidnek, hogy Te még nem készültél eléggé fel a konfirmációra, és szeretnéd legalább egy évet elhalasztani. Saját konfirmációkor ugyanis KELL úrvacsorázni, nem maradhatsz a padban... Pont az a lényege, hogy teljes jogú gyülekezeti taggá válsz, aki felnőttként van kezelve, és részesülhet mindenből, amiből a többiek: így az úrvacsorából is.

Na most ha eleve nem jársz templomba, akkor tényleg nem vagy felkészülve a dologra, ha majd egyszer úgy érzed, hogy el akarsz járni és konfirmálni is szeretnél, akkor kéne. Különben pedig reformátusok szerint a bor nem Jézus vére, csak bor, az utolsó vacsorára való megemlékezés keretében. Ha egyszer tényleg szeretnél majd megismerkedni a hiteddel, akkor ezt is megtanulod, anélkül, hogy kényszerítene valaki.

Csak így tudod megúszni, ez van. Nem ciki ez sem, volt olyan srác a mi csoportunkban, aki végigjárta velünk a 2 év hittant, aztán konfirmáció előtt kb. egy hónappal tudtuk meg, hogy nem fog velünk konfirmálni, mert még nem érzi elérkezettnek az idejét. Asszem rá 2 évvel konfirmált.

2013. júl. 5. 15:23
 14/14 anonim ***** válasza:

Ha a borral van bajod, a legegyszerűbb megoldás, hogy megeszed a kenyeret, és a szádhoz emeled a boroskupát, de nem iszol bele, csak úgy teszel mintha innál. (A hagyomány szerint 3 kis kortyot kellene inni, de tök se ellenőrzi le.) Utána meg meg lehet törölni a szád pzs-vel (az öregek is szokták), és egy csepp bor se jut bele.

Ha azzal van bajod, hogy előtted 58-an isznak ugyanabból a pohárból, arra a lelkész azt szokta mondani, hogy időnként körbetörli a száját, és mindig kicsit fordít rajta, meg egyébként az alkohol fertőtlenít, semmi bajod nem lesz tőle, ahogy 2000 éve senkinek sem.

2013. júl. 6. 20:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!