Református házas hívők, a házasság után mikor került sor az első együttlétre, voltak-e problémák (pl. korai magömlés, nem élvezetes, stb. ), és ha igen, hogyan oldottátok meg?
Nincsen párom, de nagyon foglalkoztat ez a kérdés, mert bennem szorongást kelt az egész helyzet. Megfelelési kényszerrel is küzdök persze(hirtelen léptem ki nemrég a világi életből, a túlhajszoltságból, a sok sikerből, maximalizmusból), és őszintén szólva sürgetve érzem magam, hogy megtaláljam életem párját, mert a gyülekezetben 22-24 évesen már házasodnak a fiatalok. Én 20 éves vagyok, eddig a világi élet szerint legyintettem az ilyesmire, de mióta a közösségbe járok, kicsit irigykedve és aggódva gondolok a jövőmre.
(Nem volt még semmilyen szexuális kapcsolatom.)
Mert valószínűleg abba a súlyos hiába esel, hogy úgy gondolkodsz, hogy:
béna vagy, minden ciki, csak egy lehetőséged van, ha hibázol, akkor mindennek vége...
Ha meglátnak meztelenül, akkor lehet elhajtanak majd meleg éghajlatra. Ha az első szexnél gondok lesznek, akkor az az egész kapcsolatra ki fog hatni, ha egyből nem leszel kidobva és megalázva.
Szerintem ezt verd ki a fejedből.
A pároddal tudni kell megbeszélni mindent és csak olyan embert kell elvenni, aki nem agymosott és egoista.
Na erre kíváncsi vagyok:D
Szerintem egy olyan férfi aki életében nem látott élőben meztelen nőt, lehet rögtön elsül.Ez persze akkor iazán ciki ha egylövetű.
Szia!
Engedd meg, hogy exreformátusként válaszoljak. Én ugyanis még református koromban ismertem meg a feleségemet 18 évesen, és 21 évesen vettem feleségül. Semmilyen problémánk nem volt, pedig mindketten tisztán mentünk bele a házasságba.
A szorongás nem éppen keresztényi jellemvonás. "A szeretetben nincsen félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben." - írja János apostol, akit a szeretet apostolának is neveznek (I.Jn. 4,18).
Nincs okod szorongani, ha olyan társat választasz, aki szintén hívő keresztény. Ahogyan az előttem hozzászólók leírták egy ilyen társsal mindent meg lehet beszélni, és nem a nászéjszakán fognak meglepetések érni. Vele meg tudod előre beszélni a szorongásaidat, és ő biztosítani fog a szeretetéről és szerelméről minden körülmények között.
Sajnos a világ kényszeríti az emberekre a megfelelési kényszert, mindez az Isten népe között elképzelhetetlen dolog. A maximalizmus a szeretetben fontos, a mások segítésében és az önzetlenségben. A többi pedig megoldódik magától. " Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." (Mt. 6:34).
Üdv. Péter
A szorongás nem keresztény jellemvonás? :) Ne haragudj, értem, hogy mire próbáltál célozni, de nem jókedvemben lettem szorongó ember. Világéletemben az voltam, ramaty egy múltam van :), de ez megint más téma.
Csodálom azokat a házasodni készülőket, akik tisztán mennek bele a házasságba. Én is így tervezem... Csak nehéz elhinni ezt nekem, hogy még ezt is meg tudják beszélni a párok.
Bár nem tudok erről nyilatkozni, nem volt érdemi párkapcsolatom, mindig lefoglalt valami, ezért nagyon tapasztalatlan vagyok ezen a téren.
Kedves Kérdező!
A szorongás egy teljesen természetes emberi reakció, amit az ismeretlentől való félelem táplál. Semmire nem akartam célozni ezzel, és nem véletlen, hogy egy Szentírási gondolatot hoztam ezzel kapcsolatosan, és a kommentemet egy Jézusi felhívással zártam. Sok embert ismerek, aki szorongó volt mielőtt hívő keresztény lett volna, és láttam, hogy Isten hogyan formálta ezeknek az embereknek a jellemét olyanra, hogy mára eltűnt belőlük az aggodalmaskodás, és az Istenbe vetett bizalom vette át a helyét.
Jómagam 20 éve vagyok házas, és csak biztatni tudlak abban, hogy a jövendőbelid olyan társad lesz, aki előtt nem kell szégyenkezned, mert elfogad olyannak amilyen vagy, és segítő társad lesz abban, hogy olyanná válhass, amilyennek Isten akar látni, félelem és szorongás nélkül.
Üdv. Péter
"A szorongás egy teljesen természetes emberi reakció, amit az ismeretlentől való félelem"
Szerintem nem csak az ismeretlentől lehet szorongani, de egyébként igazad van minden másban.
Nem tudom, hogy aki hívő, mi köze a szorongáshoz???
I. János levél:4:18 A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben.
Máté 10:29 Nemde, két verebecskét meg lehet venni egy kis fillérért? És egy sem esik azok közül a földre a ti Atyátok akarata nélkül!
30 Néktek pedig még a fejetek hajszálai is mind számon vannak.
31 Ne féljetek azért; ti sok verebecskénél drágábbak vagytok.
Aki nem ezt mondja, Istennel nem ért egyet, és nem a hitét, hanem az ellenkezőjét vallja meg.
ekkor nem tagadni kell a szorongást ,ami félelem, mert nincs benne a BIZALOM Isten jósága, jóakarata felé, vagy akár abban nem teljes a hited, hogy meg vagy váltva. Mindenképp ezt meg kell vizsgálnod, mert Isten addig nem fog neked párt adni, amíg bizonytalan vagy. Egy férj a stabilitás a családban, pap, próféta és király. egyik sem megy bizonytalanságból!
Szívből meg kell térni, elhinni Isten igéjét, a félelmekből is. Félelem az ismeret, ige, és Istenismeret hiányából is fakadhat. olvasd az igét, erőt ad. Az élet kenyere!
Valóban a világ diktál egy tempót, egy életstílust, és valóban Isten mellett kell letenni a voksot, mint Noé. Egész környék csúfolta, de ő Istennek hitt. Végén neki volt igaza! Ebben jó a kitartásod, de az hitből legyen, ne azért mert valaki mondta, ne mások hitén állj, hanem sajátodon!
Én is lehet elsiettem, mert 7 év után lelépett mással.
Gyülekezetben is szégyen volt. Nekem fiatalon, megtérés előtt volt pettinges kapcsolatom, de megtértem, és évekig épültem az igében, és utána házasodtam 24 évesen. A válás nagyon megrázott. Érdekes, mert szülőknél volt évekig megcsalás, és anyu mégsem dobta ki apámat, évekig balhé volt, de együtt maradtak. Nálunk megcsalás nem is volt, mégis másba lett szerelmes, és ez szégyen, jobban meg kellett volna válogatnom, mert ez életem tönkre van, bár a hitem egy kanyar után tovább épül, és óriási vígazstalásokat kaptam Istentől, volt nyilvános szellemi ajándéka is számomra... de mégsem helyettesítette a csalódást.
Ne a korai magömlésen, meg ilyeneken agyalj, annak utána tudsz nézni neten, elég jó tanácsok vannak. A személy kiválasztásán imádkozz jól, és magadat készítsd fel, hogy méltó legyél Isten ajándékára, mert :
Példabeszédek könyve:18:22 Megnyerte a jót, aki talált feleséget, és vett jóakaratot az Úrtól!
Legyen jó igei látásod, ettől a hited is nő, és felkészülsz a felelősségre is! És élő kapcsolatot keress az Úrral, lehetőleg élőbb helyen, mert eddigi eredményei nem igazán meggyőzőek a csapatnak ,ahová jársz.
Mi a majd egy év jegyesség alatt nem estünk el, már a kitűzött házasság előtt pár héttel csókolózgattunk, de ennyi. és nagyon jók voltak a kezdő évek. Szüzesség elvestése sem volt vészes, elsőre volt a szűk-ség :) miatt érdekes, vicces, de másnap hajnalban már totál akadálytalanul, és mindkettőnk örömére ment minden.
Teljes harmónia, és öröm volt mindkettőnknek.
nászút alatt volt nap, hogy 4x szeretkeztünk, de volt hogy csak 2x :)
Jó volt tisztának lenni. Persze nehéz volt pár évig hívőként várni, azt nem mondom, de a hitben addig nagyon épültem, és sok dolog történt, csodák, bizonyságok, Isten vezetése, azonnali gyógyulás imára... mindennek meg van az ideje. azért kell közel kerülni Istenhez, hogy ne vakon várja a dolgokat, hanem Isten tudjon hozzá szólni, persze ez refiként nem a legmegszokottabb sajnos, több ismerősömön keresztül tudom.
Fontos, hogy közellegyünk hozzá!
Ámos könyve:3:7 Mert semmit sem cselekszik az én Uram, az Úr, míg meg nem jelenti titkát az ő szolgáinak, a prófétáknak.
Jeremiás 17: 5 Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, aki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!
6 Mert olyanná lesz, mint a hangafa a pusztában, és nem látja, hogy jó következik, hanem szárazságban lakik a sivatagban, a sovány és lakhatatlan földön.
7 Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, és akinek bizodalma az Úr;
8 Mert olyanná lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, és a levele zöld marad; és a száraz esztendőben nem retteg, sem a gyümölcsözéstől meg nem szűnik.
9 Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?
10 Én, az Úr vagyok az, aki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő útai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint.
Nekem is akkor jöttek rossz dolgok,mikor nem figyeltem, pedig szólt, vezetett, de elsiklottam felette, mert fontosabbak voltak kívánságok, akaratom, világi emberek véleményei stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!