Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Boldogok a lelki szegények ez...

Boldogok a lelki szegények ez mit jelent a Bibliából? A szomorú emberekről van szó akik nem bírják elviselni ezt a világot?

Figyelt kérdés

2013. jún. 17. 14:14
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
KZitus! Köszönöm neked is! A szavaidból süt, hogy Jehova tanúja vagy, de ez nem baj. Az Úr nem hiszem, hogy közösség alapján fog válogatni. Egy keresztyén lehet baptistaként is és Jehova tanújaként is Istenhez közeli – szerintem. Köszönöm neked és Péternek! Szépen összefoglaltátok amit én nem tudtam. :)
2013. jún. 17. 19:31
 12/29 anonim ***** válasza:
33%

Szia !

Az eredetiben a Pneuma szó szerepel ami szellemet jelent, tehát az előzőekbe leírt Szellem koldusai a helyes meghatározás.

Arra azért kíváncsi lennék az előzőekben hozzászóló Péternek milyen belső erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy feldolgozza és az Adventista egyház teológiáját képviselje az igazsággal szemben mivel tudja az igazságot ezzel kapcsolatban teológiát végzett ahol tanulnak ógörögöt és hébert az írásmagyarázathoz.

A Bibliában az áll az embernek 3 részből tevődik össze a személyisége:

Szellem- Pneuma(görög)- Ruach(héber)

Lélek- Pszükhé(görög)- N'sámá(héber)

Test- Szóma(görög)- Bászár(héber)

Csia Lajos féle forditás:

1 Thessz 5,23

Maga pedig a békességnek Istene szenteljen meg titeket mindenestül, egész valótok, szellemetek, lelketek és testetek feddhetetlenül őriztessék meg Urunknak, a Krisztus Jézusnak megjelenésére (megérkezésére).

Egyszerű fordítás:

1Thessz 5,23

Azért imádkozunk, hogy Istenünk, a Békesség Istene, tegyen benneteket tisztává, hogy csak hozzá tartozzatok. Azért imádkozunk, hogy Isten õrizzen meg benneteket teljesen: szellemeteket, lelketeket és testeteket egyaránt, amíg Urunk, Jézus Krisztus visszajön!

Kecykeméthy féle fordítás:

1Thessz 5,23

Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen; és tökéletesen őriztessék meg szellemetek, lelketek és testetek feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére.

King James féle fordítás:

1 Thessz 5,23

And the very God of peace sanctify you wholly; and I pray God your whole SPIRIT and soul and body be preserved blameless unto the coming of our Lord Jesus Christ.

Görög :

1 Thessz 5,23

Αὐτὸς δὲ ὁ θεὸς τῆς εἰρήνης ἁγιάσαι ὑμᾶς ὁλοτελεῖς, καὶ ὁλόκληρον ὑμῶν τὸ πνεῦμα(PNEUMA) καὶ ἡ ψυχὴ(PSZÜKHÉ) καὶ τὸ σῶμα(SOMA) ἀμέμπτως ἐν τῇ παρουσίᾳ τοῦ κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ τηρηθείη.

Itt kiemeltem nyomtatott írással a megfelelő szavakat vizsgálódás céljából.

Azért feltételezem ennyien nem tévednek az Adventista egyházzal szemben !!!

A szellem koldusainak helyes meghatározásai :

1.olyan embereket jelöl akik szellemükben hiányként élik meg az igazságban és szellemi erőben való tökéletlenségüket ez miatt belsőjükbe Isten irányában egy nincstelen, koldus magatartást vesznek fel rászorulnak Isten kegyelmére és irgalmára semmit sem tudnak nyújtani neki tehát mindent ingyen kegyelemből várnak.

2. Akik koldus állapotukban kérik és várják a Szent Szellemet

2013. jún. 17. 20:32
 13/29 anonim ***** válasza:
34%

Kedves Alexsander!

Akkor ahogyan ígértem privátban most válaszolok a kommentedre. Először is szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az általad felhozott bibliai antropológia tisztán teológiai kérdés, és kár volt ezt személyeskedésben és felekezeti lejáratásban kommentelned. Ráadásul nincs is igazad.

Először is a görög pneuma és a héber ruach kifejezések fordítására teljesen alkalmatlan a "szellem" szó. Sajnos egyes kiadványok és irányzatok - megkülönböztetésül a másik görög ill. héber lélek szótól (nefes és pszüché) - következetesen "szellem"-nek fordítják a Szentírás szövegében a ruachot és a pneumát. A magyar "szellem" szó azonban értelmi tevékenységet, és anyag nélkülinek vagy afölöttinek képzelt öntudatos lelket vagy kísértetet jelöl. Az eredeti bibliai fogalom jelentéstartalma egészen más, tehát ez a pontosítási kísérlet világosabbá tétel helyett inkább még jobban félreviszi a bibliaolvasók gondolatait.

A Biblia az ember teremtésbeli felépítettségét Mózes első könyve 2:7-ben így írja le: "És formálta az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehelte az ő orrába életnek leheletét. Így lett az ember élő lélekké." Vagyis az ember nem dichotomikus (kettős tagolású) és nem is trichotimokus )hármas tagolású) ahogyan te írtad, hanem - bár három alapfogalmat találunk - azonban itt azt láthatjuk, hogy két alkotórész kölcsönhatásából születik valami harmadik, ami azonban már nem alkotórész, hanem maga az "élő lélek", az emberi személyiség. Képletben felírva: Test (bászár, szóma) + élet lehelete (nösama, ruach, pneuma) = Élő lélek (nefes, pszüché), amely maga az ember, vagy emberi személyiség.

Az általad felhozott Csia Lajos-féle újszövetség jellegzetessége, hogy a görög szöveg szó szerinti visszaadására törekszik. A szó szerintiség azonban sokszor az értelem rovására megy. Ugyanis minden fordítás egyben értelmezés is. Jómagam is fordítottam egy fejezetet a Szentírásból, így tudom miről beszélek. Csia Lajos újszövetsége nem tekinthető tulajdonképpen fordításnak, hanem egy sajátos vállalkozásnak.

A "lelki szegények" fordítás tökéletes, jól érthető, és maximálisan egyezik a Szentírás szóhasználatával, belső értelmezési logikájával. A szellem koldusai kifejezés sokkal inkább a platonista és neoplatonista görög szellemiséggel egyeztethető össze, mint ahogyan a kommented utolsó két bekezdése is. Ezek később hatoltak be a kereszténységbe és foglalták el a biblikus gondolkodás helyét. Hála Istennek a 20. században több teológus is felismerte ezt és célul tűzték ki a keresztény tanítások "platoniatlanítását.” Néhány nagy név ezek közül: Karl Barth, Oscar Cullmann, Jean Zucher, vagy a magyar Evangélikus teológia Dogmatika professzora: Dr. Nagy Gyula.

Üdv. Péter

2013. jún. 21. 22:50
 14/29 anonim ***** válasza:
43%

Szia Péter !

Értem egy Adventista egyházhoz tartozóval felesleges vitatkozni frappáns magyarázatával kimagyarázza a valótlanságot valóságossá.

Még mindig abban a hibába vagy, hogy a te felekezeted ismeri és tudja a teljes igazságot értelmezi jól a Szentírást.

Ennek ellenére mi karizmatikusok egy lépcsőfokkal előbb járunk de ez nem teszi a igazi keresztényt felfuvalkodottá hanem alázatba tartja mert tisztába van vele az Élet forrása Jézus !

Bocsánat nem akarlak megbántani de engem nem érdekelnek nagy-tudású teológiai professzorok véleményei én Isten Igéjére figyelek azt fogadom el legmagasabb és legvégsőbb tekintélynek, Isten munkájában vagyunk és leszünk míg lezárul ez a világkorszak.

Semmi sincs az ember saját erejéből, tudásából az ajándékok, kegyelmek, lépcsőfokok Istentől származnak.

A Jehova tanúi is hasonló hozzáállással magyarázzák meg azt ami zagyvaság!

Én karizmatikus gyülekezetbe járok de nem a FELEKEZETEMET képviselem hanem JÉZUS KRISZTUST te kit képviselsz ?

A gyülekezet számomra az az oázis ahova vissza lehet vonulni a világ elöl és az Istentisztelet alatt erőteljesebb az Isten jelenléte meg tud újulni a szellemem tud épülni a lelkem (ez a fizikai rész)

ha beteg a test akkor van lehetősége a hívőnek, hogy átvegye a gyógyulást.

Én így élem a kereszténységemet és ilyen teológiai világképpel rendelkezem.

Te megalkuvással éled a keresztény életedet ?

Megkérlek ne nekem válaszolj ezt magadba vedd számban úgy hasznosabb és gyümölcsözőbb lesz számodra.

Üdv:Alex

2013. jún. 22. 10:17
 15/29 anonim ***** válasza:
65%

Szia Péter !

A Vienne-i zsinaton határozták el 1311-ben, hogy önkényesen megszüntetik az ember személyiségének egyik részét a szellemét azt állították az embernek 2 része van lélek és test, viszont a héber és görög szövegek sokkal régebbiek amelyben megvan a 3-mas tagolás.

Jól kivehető a különbség a 3 rész között szellem-lélek és test, ezenkívül ezek a szövegek megkülönböztetik Isten szellemét is ezt hogyan magyarázod?

Erőszakot cselekszel a lelkiismereteden?

Ezek szerint a te verziód a teológiával átitatott magyarázat a katolikus dogmát véded hát remélem lesz ébredés az Adventista egyházban.

Tehát ez nem teológiai értelmezés kérdése hanem felekezeti ráhatás, tanítás, vélemény, nézet bélyege rányomva a Biblia magyarázatához-értelmezéséhez na ez az ami nagyon veszélyes szórakozás !!!

2013. jún. 23. 01:47
 16/29 anonim ***** válasza:

Kaptok tőlem egy nagyon mély és igaz választ:

csak az ostobák "boldogok", akik másoktól kapott álmokban élnek :

ők eszik a tejes eledelt....

a bölcsek (!!!) egyedül képesek rá, hogy a kemény eledelt (a valóság kemény eledelét) egyék.

A kemény eledel nem más, mint az igazság.

Csak az értelmes viselheti azt el és még ő is nehezen.

Salamon az én emberem, a népé Jézus.

Mind, aki méltó rá, fontolja meg a szavaimat!

...

A lelki szegények (=lélekben szegények) : a lebutítottak = felülről (kívülről !) kontrolláltak ...

A lelki szegény valójában az állati szintű embert jelenti, aki viszonylag a jelenben és a kis, ösztönös késztetéseiben él... és ennyi a világa...

..és a megismerése, értése nem terjed ezeken túl.

Ő nem felelős lény. Ő egy a tömegből. Olyan, mint a fenevad: van és nincsen (de mégis van)... ő támad fel újra és újra és ő söpör el mindent (=minden értéket) időről időre. (korok tragédiája ez)

...

Az állatoknak csoportszellemük van, mely rajtuk kívül található.

Az Emberben őt belülről vezérlő szellem található = az Ember önmagával azonos.

Az állati szellemű lények istene kívül van. (!!!)

Engem: "az én vezérem bensőmből vezérel",

mert én küzdöttem, kerestem és találtam... mert én nem álltam meg a halálban.

Én vagyok a világ virága, a világok általam és értem lettek (=teremtettek).

A Föld Népe nem az én népem, mert ők vannak és nincsenek ... és ez a rotáció = ez a kerék = ez a taro = ez a tora = ez a rota.

Én a Mag vagyok, ami mindeneket nemz, nincs semmilyen isten felettem.

Nem álmodom a mások álmát, a saját álmaimat álmodom és amikor álmodom, tudom, hogy álmodom.

Csak az Embert szeretem, a Fene-Vad -at nem szeretem =azt, aki van és nincs....

én vagyok a Tóra Titka, a Sárkány által őrzött Elrejtett Kincs.

Az én világosságom az értelem világossága.

Önmagam tanúságtevője vagyok,

nem imádok papok által kitalált

istent,

sem papot.

Nem gyűjtök aranyat,

nem kérem el a pénzedet,

nem tömök a fejedbe

hamis hitet,

nem áldozok az isteneknek

emberi szivet,

nem rablok a bálványoknak

lelkeket,

sem faragott követ,

sem faragott képet

nem imádok.

A "kicsi kicsiszolt követ" kicsiszoltam,

úgy fénylik, mint a Nap,

sötétségbe bukó fényáradat,

egyedül ez isteni,

egyedül ez áldozat.

Én vagyok a titokzatos főnix,

egyiptom istenei előttem hajolnak meg és tőlem félnek,

mert nem én élek általuk,

hanem fordítva.

...ha elfordulok az istenektől,

elszáradnak és kiapadnak.

-Mi az univerum?

-Egy intelligens (tudati) mátrix, amely folyamatosan kölcsönhatásban van veled.

-Van-e teremtője?

-Igen van. Te magad vagy az.

A létnek szintjei vannak és a nem öntözött virágok elhervadnak.

Én teremtettem és én számolom fel, mert ez a teremtés az enyém: ez az én művem és ez vagyok én.

Ez a test (mely nem használ semmit) elmúlik, de én el nem múlok, mert : Én vagyok!

Minden összetevő mulandó és változásnak alávetett, egyedül én nem vagyok mulandó és változásnak alávetett.

Ami bennem mulandó és változásnak alávetett: az nem én vagyok. (=nem-Én)

Én töredeztem szét (Seth) tízezer darabra és én vagyok Egy.

Én teremtem az isteneket, én ihlettem a szentkönyveket, én szálltam alá az anyagba, én öltöttem fel a ruhákat.

Az ősi ajtók énelőttem tárulnak ki és én vonulok be rajtuk (mert én vagyok a dicsőség királya).

Istenek között egyetlen isten: egyedül ez monoteizmus (amit én tanítok, amire én mutatok rá).

Az emberek világát csodálkozva és szánalommal nézem: halál a hitük, megromlott virág a szivük.

Tyrusból jöttem, léptem nyomán a cédrusok meghajlottak körülöttem.

Én zuhantam alá és a restauráció művét én végzem el.

Én vagyok Hieropolisz Főnixre (rám utaló jelkép az is).

Mert az egész teremtés engem tükröz. (!!!!!!)

Az egész teremtés az én tükörképem.

Tükör által homályosan látok és vízre írok, de ugyanakkor az éter köveire.

Tanításom átadom azoknak, akik méltók rá.

Nép és nemzet nem az enyém, nem választok ki egyetlen népet, sem nemzetet. (=nemzettet)

Egyedül az értelmeseket választom ki és teszem népemmé (a nemzetek között).

...ha szólok, Salamonnal szólok és a régiek a társaim.

Tanításom akár az eső, megtermékenyíti a földet (az én istenem bennem, felettem és alattam és Ő az én tanúm, utamon erős kéz kísér engem).

Halottakhoz nem szól szavam, azokhoz szól, akik őrzik még magukban az ősi tisztaságot (vagy az emlékét =emlékeznek).

Az én népemet hívom (önmagához).

Aki nem igyekszik felülmúlni engem (az önmegismerésben és az öntapasztalásban), az nem a tanítványom ( társam).

Igen...testben jöttem el.

Igen...én vagyok az Ige.

Igen...én fénylek világosságként (a sötétségben).

Igen...én szálltam alá poklokra és én támadtam fel.

Ismerd meg magadat! Ismerd meg a belsőt! Ne imádj faragott képeket!

2013. jún. 23. 16:27
 17/29 anonim ***** válasza:

Kedves Alex!

Szerintem a tegnapelőtt 22:50-es kommentemben korrektül leírtam, hogy a Szentírás alapján hogyan magyarázom az ember felépítését a biblia antropológia szempontjából. Ha lennél olyan kedves és figyelmesen elolvasnád amit írtam, akkor talán nem kellene újból bemásolnom, és nem vádolnál meg olyan képtelenségekkel, miszerint a katolikus dogmát az un. dichotomikus (kettős tagolású) elméletet vallom.

Még egyszer nyomatékosan szeretnélek megkérni, hogy hagyd abba az adventistákat lejárató megjegyzéseidet, mert ennek nem itt van a helye.

Köszönettel: Péter

2013. jún. 23. 23:54
 18/29 anonim ***** válasza:

Szia Péter !

Rendben

Már csak egy kérdés maradt a héber és a görög szövegek ahol a

3-mas tagolódás kivehető, sokkal régebbiek mint a zsinaton meghozott határozat (1311) valamint a King James fordítás amely mentes a katolikus behatástól szintén megkülönbözteti a 3-mas tagolódást

ezt mivel magyarázod ?

2013. jún. 24. 06:35
 19/29 anonim ***** válasza:

Szia Péter !

A számomra van még 3 megválaszolatlan kérdés, tudom hogy te megtértél újjászülettél víztől.

1. kérdés: Szelemtől újjászülettél- e ? (János Evangéliuma. 3,5)

2. kérdés: Ha nem abban az esetben milyen jogosultsággal magyarázod a Bibliát ?

Véleményem szerint csak ilyen személynek van jogosultsága értelmezni

és magyarázni az Írásokat.

A Biblia írója a Szent Szellem (2 Tim 3,16-17) (2Pét 1,20-21)

akit Jézus megkeresztel Szellemmel és alámeríti tűzben (Mát 3,11)

ennek az eseménynek van látható és hallható jele megnyilvánulása

(Ap csel 19,1-7) a Biblia alapján állítom ezt !

3. kérdés : A nyelveken-szólást viszont te tagadtad az eddigi hozzászólásaidban ugye ?

2013. jún. 24. 07:12
 20/29 anonim ***** válasza:

Szia Péter !

Vádadra válaszolva:

Azzal, hogy szíven ütős kérdést tettem fel valamint megjegyeztem, hogy remélem lesz ébredés az Adventista Egyházban szerintem ez egyik sem lejáratás, nem is volt ez a célom !

Ez lehet pozitív megjegyzés is de ha te ezt nem tudod

elhordozni akkor nem bennem van a hiba.

Szeretnélek emlékeztetni, hozzászólásaidba a karizmatikusokról olyan színvonalon írtál mint ha te a Mennybe lennél mi meg még csak itt vagyunk a földön, ezenkívül tudok egy könyvről amit az Adventista Egyház adott ki (angolból fordították magyarra)

ebben a Szent Szellem mai munkájáról írnak rossznak állítják

be az egész jelenséget.

Akkor ki járat le kit ?

2013. jún. 24. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!