Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tudtok még olyan vallási/népi...

Tudtok még olyan vallási/népi szokást, mikor megcsonkítanak gyerekeket?

Figyelt kérdés
Pl női/férfi körülmetélés, és ehhez hasonlókra gondolok

2013. jún. 14. 16:54
1 2 3 4
 1/31 _Jessy_ ***** válasza:
57%
Egyes civilizálatlan bennszülött-törzseknél pl. a nőket "metélik körül", másoknál a férfiakat (persze utóbbiak már civilizáltnak tartják magukat) egyébről nem igazán tudok. Esetleg szektákban fordulhat elő, de azt meg nem igazán hangoztatják.
2013. jún. 14. 17:51
 2/31 KZitus ***** válasza:
29%

Szervusz

Sajnos vannak olyan országok, ahol még mindig szokás a női nemi szervek körülmetélése.

Vannak olyan országok, ahol az a szokás, hogy a fiatal lányokat alávetik a nemi szervük megcsonkításának. Ez egy kegyetlen és szükségtelen gyakorlat, amely nincs összhangban azzal a szerető törődéssel, amellyel a keresztény szülők tartoznak a gyermekeiknek (5Mózes 6:6, 7; Efézus 6:4). Hogyan tudnak a keresztények ellenállni a közösségtől jövő nyomásnak, és felhagyni az ilyen gyakorlatokkal? Úgy, hogy teljes bizalmukat Jehovába vetik (Zsoltárok 31:6). Az igazságos Isten meg fogja erősíteni azokat, és törődni fog azokkal, akik szívből ezt mondják neki: „Te vagy az én menedékem és erődöm, Istenem, akiben bízom” (Zsoltárok 91:2; Példabeszédek 29:25).

2013. jún. 14. 18:33
 3/31 anonim ***** válasza:
75%

A csudába is első, de szépet zsidóztál! Rosszul vagyok az ilyenektől.

Amúgy jah, körülmetélés. A zsidóknál (és amúgy a keresztény "többségű" USA, Kanada és Ausztrália lakosai között sem kevés a körülmetélt férfiak száma. Az iszlám országokban meg férfiakat is , nőket is.

2013. jún. 14. 19:13
 4/31 _Jessy_ ***** válasza:
60%
Az nem zavar, hogy barbárnak neveztem a nők körülmetélését is? Én meg ettől undorodom! Mitől különb egy zsidók által alkalmazott barbár szokás, mint egy bármilyen más nép által alkalmazott barbár szokás? Erre tudnál válaszolni? Tudom antiszemita vagyok, mivel épelméjű érveket úgysem tudsz felhozni.
2013. jún. 14. 19:26
 5/31 A kérdező kommentje:
Szerintem elég aljas dolog vallási/rituális célokból megcsonkítani egy magatehetetlen gyermeket
2013. jún. 14. 19:34
 6/31 anonim ***** válasza:
35%
Sértegess csak, ez rólad mond el mindent. És kit érdekel, minek nevezted? Igazad van, SZÁMUNKRA barbár szokás a körülmetélés. De a férfiaknak semmi bajuk nem lesz tőle, ellenben a nőknek... Az meg csak iszlám országokban (és közösségekben) van. És csak a bújtatott, gerinctelen gyűlöleted és lenézésed nem tetszik.
2013. jún. 14. 19:34
 7/31 anonim ***** válasza:
82%

A női körülmetélés egy borzalmas, barbár szokás.

A férfiéról viszont ezt találtam:

Az előnyök közé sorolják, hogy a korai életszakaszban némiképp kisebb a húgyúti fertőzések esélye, később pedig alacsonyabb az egyébként ritkán előforduló péniszrák valószínűsége és a szexuális úton átadható betegségek kockázata.

A CDC szakértői felhívták arra is a figyelmet, hogy több tanulmány megállapítása alapján a körülmetélés csökkenti a HIV-vírus átadásának kockázatát. Kisebb a fertőzés valószínűsége a genitális herpesz és a humán papilloma vírusainál is, de a baktériumok által a genitáliákban okozott betegségek aránya is alacsonyabb a körülmetélt férfiak nőpartnereinél.

Dél-Afrikában, Kenyában és Ugandában zajlottak azok a klinikai próbák, amelyek eredménye szerint a körülmetélést követően felnőtt férfiaknál 55-76 százalékkal csökkent egy 2 éves perióduson belül a fertőzés kockázata.

A világháborúk tovább erősítették terjedését, hiszen a harctéri állapotok nem tették lehetővé az alapos tisztálkodást.

A körülmetéléssel elkerülhető a makk gyulladása, a fityma nem akadályozza a vizelet szabad áramlását, s kimutatták azt is, hogy a körülmetélt férfiak kevésbé hajlamosak a péniszrákra (penile cancer). Ugandában, ahol a lakosság többsége nem körülmetélt, a péniszrák a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében. Az afrikai országokban végzett AIDS-kutatások során arra a megdöbbentő eredményre is fény derült, hogy a körülmetélt férfiak sokkal kevésbé vannak kitéve a heteroszexuális viszonyból eredő HIV-fertőzésnek és egyéb szexuális úton terjedő betegségeknek (pl. szifilisz). A körülmetélés pozitív vonatkozásai mellett ugyanakkor számos kísérlet és kutatás világít rá a hátrányos következményekre.

Mi a baj vele?

2013. jún. 14. 19:38
 8/31 A kérdező kommentje:
Azért születnek a fiúk fitymával, és a lányok csiklóval, mert az a testük szükséges része. Milyen jogon metéli ki bárki is egy kisgyerek testrészeit?
2013. jún. 14. 19:41
 9/31 _Jessy_ ***** válasza:
91%

Sejtettem, hogy ilyesmi lesz a válasz, de azért még valamit tudnod kellene.

1. Amit a kérdező is írt, nem túl erkölcsös dolog egy magatehetetlen gyermeket megcsonkítani.

2. Ha azt mondaná a vallásotok, hogy x éves korában kap egy felvilágosítást a következményekről, és eldöntheti, hogy akarja-e, persze ezek után tilos a vallásból kiközösíteni, akkor egyetértenék vele, vagy ha nem vált volna okafogyottá a körülmetélés.

3. Egyetértenék vele talán abban az esetben is, ha normális, orvosi körülmények között tennék ezt, de ugye tudjuk, hogy a vallás mást ír elő, aminek köze sincs az orvosi kamarának.

4. Igenis, csonkításnak tartom. Rengeteg idegvégződés található a fitymában (ugyanúgy ahogyan a nőknél a szeméremajkakban). Ennek hiánya pedig a szexuális élményekre kihatással van.

5. Egyetlen szóval sem mondtam, hogy ugyanezen okból nem ítélem el az afrikai törzseket, muzulmánokat, vagy bármelyik más embercsoportot, aki ilyen módon csonkít meg gyerekeket vallási meggyőződésből.

2013. jún. 14. 19:43
 10/31 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező, sok-sok részünk van, ami lassan eltűnik, mert nincs haszna. A legszembetűnőbb példa erre az, hogy nem nézünk ki úgy, mint egy gorilla, hanem szinte tök csupaszok vagyunk. Nem kellett a szűr, eltűnt.

Amúgy meg, nem tudsz olvasni? Legtöbbször nem értek egyet Frankel, de nagyon jó dolgot másolt be. Igaza van. Ha már csak a szövegértelmezés nem megy, az csak a te hibád.

2013. jún. 14. 19:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!