Van aki komolyan elhiszi, hogy az Ószövetség és az Újszövetség összetartozik?
Nem csak részleteiben, hanem az egészét vizsgálva is feloldhatatlan ellentmondás van köztük.
Teljesen más a kettő.
Azzal pedig ne fárasszatok, hogy kiragadtok néhány hamisított, oda nem illő részt.
Vagy hogy olvassam át alaposan a bibliát.
Tanultam teológiát, tudom mit írok.
Vidiripi
Kérdező!
Csak a példa kedvéért írnál néhány ilyen feloldhatatlan ellentmondás?
Sziasztok!
Szerintem hagyjátok. Teljesen felesleges leállni vitatkozni egy olyan személlyel aki még a kommunikáció alapszabályait sem ismeri. Ha megfigyelitek, csak minősítgetni képes, és állításait egyetlen érvvel sem támasztotta alá. Dehát latt
Majd megun
Dehát láttunk már jónéhány ilyet. Majd megúnja és elmegy mint a többi! ;-)
Üdv. Péter
Sziasztok!
Igen sajnos vannak ilyenek, hogy közhelyekkel bombázzák az embert aztán elkullognak, mert nincs érvelésük. Csak azt kérem tőle, hogy vegye ki az Újszövetségből az ószövetségi idézeteket - csak Máténál közel hetven és a Jelenésekben minimum 350 utalás van - és nézzük meg mi marad az Újszövetségből.
Aztán jöhet a többi, de kezdésnek ez is elég.
Majd jöhetnek a Jézusi kijelentése, majd az apostoli írások az ószövetség kapcsán. Mivel az első évtizedekben a hívők bibliája a Septiaginta volt ezért részemről itt megbukik az értelmetlen kérdésfelvetés. Én inkább Megváltómnak Jézus Krisztusnak hiszek aki szerint az ószövetségben leírtak róla szólnak.
Amit tanult a kérdező az a protestáns liberális teológia és annak is a szélsőséges változata (Bultmann és társai) aminek semmi köze a Bibliához. Úgy tesznek vele, mint a kisgyermekek akik békát boncolnak, hogy a rugót megleljék benne. Ezek a forma és történetkritikai módszerek olyan gyenge lábon állnak, hogy még altatónak is hatástalanok.
Ha jól megnézitek műveiket semmi másról nem szólnak, csak arról hogy egymás műveit idézgetik és elemzik. S ettől azt hiszik, hogy hasra kell esni, mert "teológiai" doktorok írták. A 4-6 osztályt végzett parasztapostolok különbül értették az írásokat mint ezek a magukat tudományos köntösbe bújtatott teológusok. Csak azért imádkozom, hogy megtérjenek tévelygéseikből és felocsúdjanak az ördög csapdájából, mint ETA LINNEMANN aki Bultmann tanítványa volt és megtért és tételesen cáfolta tanára felelőtlen és bibliátlan kijelentéseit. Életértől itt olvashat a kérdező. Neki talán jobban hisz hiszen csak a Mester tanítványa volt.
Teológus
ószövetség=antikrisztus
újszövetség=jézus
nem olvastam.. dédapám mondta.
tattilaboy, 2-es vagyok
Figyelj, én nem tanultam teológiát, de hiszem, hogy a két szövetség között nincs ellentmondás. Van aki tanult, és ugyanezt hisz. (Persze az sem mindegy, milyen teológiát tanult.)
Vagy úgy értetted a válaszomat, hogy én sem hiszem, hogy a kettő nem mond ellent egymásnak? Akkor valszeg rosszul fogalmaztam...
Szia!
Véleményem szerint összetartozik, bár ez az összetartozás eléggé sajátságos. Az Ószövetség a teljességtől elválasztott, kóborló, a saját elméje rabszolgaságában élő egoista emberről szól, a "hogyan ne" könyve. Ezzel szemben az evangéliumok az emberi alapállást a teremtés előtti állapotnál mélyebben és tökéletesebben magalapozó metafizikai útmutatóul szolgálnak.
Ahogy Baader mondta: "A teremtés bázisa gyermetegnek és törékenynek bizonyult. A megváltás fundamentuma mélyebb, mint a teremtésé."
Olyan értelemben összetartozik,hogy szemlélteti a különbségeket,és az egyezőségeket is a két szövetség között.De mivel vannak ellentmondások,ezért ellentmondásos is.
"Aki elolvasta az egész Szentírást, az nemcsak, hogy elhiszi, de pontosan tudja is. Nem csak részleteiben, hanem egészét is vizsgálva tökéletes összhang van közöttük. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az Újszövetség az Ószövetség beteljesülése."
Péter,mi teljesült be abban pl,hogy az ószövetségben gyilkolták egymást az emberek,meg ártottak egymásnak Isten parancsára,Jézus pedig ennek teljesen az ellenkezőjét tanította a népnek? Komolyan kíváncsi vagyok,hogy ez az ellentmondás,hogyan oldható fel.Ha megkérlek,leírod?
19/19 "mi teljesült be abban pl,hogy az ószövetségben gyilkolták egymást az emberek,meg ártottak egymásnak Isten parancsára,Jézus pedig ennek teljesen az ellenkezőjét tanította a népnek?"
Hát, ez a kérdés elég logikátlanul van feltéve. Az, hogy az ószövetségben az emberek gyilkolták egymást nem prófécia, ami beteljesedésre vár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!