Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha valaki meg van keresztelve,...

Ha valaki meg van keresztelve, de semmilyen vallást nem gyakorol egyáltalán, akkor az hova tartozik?

Figyelt kérdés
2013. jún. 6. 13:59
 1/10 anonim ***** válasza:
80%
az egyház szerint keresztény, mert ugyebár a keresztséget nem lehet levenni az ő szemükben, a saját szemedben pedig oda, ahova akarsz lehetsz atteista, stb... külső szemlélődő (muzulmán, zsidó, stb...) szerint te keresztény vagy... de ha nyilatkozol, és azt mondod, ateista vagy, akkor az ő szemükben is az vagy...
2013. jún. 6. 14:01
 2/10 anonim ***** válasza:
az elvileg keresztény, míg nem kéri az ez alóli felmentését
2013. jún. 6. 14:02
 3/10 A kérdező kommentje:
Akkor nem számít,hogy nem bérmáltam meg ilyenek ugye???Keresztszülő lehetek??Nem vagyok otthon egyáltalán ezekben a dolgokban,nem vagyok hívő.
2013. jún. 6. 14:17
 4/10 anonim ***** válasza:
24%
Ha nem vagy megkeresztelve akkor is lehetnél kereszt szülő, ma már nem nézik az ilyesmit.
2013. jún. 6. 14:26
 5/10 anonim ***** válasza:
35%

Ahová akarsz, mert a keresztelésnek semmi értelme nincs.

Amikor megszületett a döntés a szívedben, akkor lettél megkeresztelve. Ha úgy tetszik, akkor körülmetélve.

2013. jún. 6. 14:29
 6/10 anonim ***** válasza:
45%

Szia Nyuszó!

A csecsemőkeresztségkor a szülők és keresztszülők tettek egy fogadalmat miszerint "úgy nevelnek és neveltetnek téged, hogy felnőve, majd önként tégy vallást a te hitedről" amit a katolikusok bérmálásnak a protestánsok konfirmációnak hívnak. Ha ezt nem tetted meg, akkor nem tartozol sehova. Sajnos tény, hogy ettől még a statisztikákban keresztényként szerepelsz mégpedig abban a felekezetben amelyikbe kereszteltek, de a valóságban ez nem igaz.

Hivatalosan az lehet keresztszülő, aki bérmálkozott, vagy konfirmált, de sok helyen ezt nem veszik ennyire szigorúan.

A kereszténység mint fogalom egyébként Krisztus követését jelenti.

Üdv. Péter

2013. jún. 6. 14:31
 7/10 anonim ***** válasza:

Hivatalosan akkor keresztény vagy, de csak úgymond hivatalosan. Lehet, hogy kicsit gagyi példa, de ez olyan, minthogy megkaptad a családi neved, de igazából nem tartozol a családhoz, mert sosem mész el hozzájuk, nem tartod senkivel a kapcsolatot. Névleg családtag vagy, de gyakorlatilag nem. A keresztséggel is egy család része lettél.

A keresztszülőség feltétele, hogy meg is legyél bérmálva. Ezt tudják ellenőrizni, és nézik is, mivel erre jogszabály van. Emellett optimális esetben olyan lehet keresztszülő, aki a hitét gyakorolja (tehát pl. nem élettársi kapcsolatban él, hanem rendezett házasságban).

2013. jún. 6. 17:22
 8/10 kefa 2000 ***** válasza:
Szia! Talán onnan nézném a kérdést tudta e a teremtő hol születik meg /testesül/ meg egy lélek vagy se?Ha igen akkor azt is tudja hogy milyen körülmények közé "érkezünk".Lehet e szándéka szerin való,hogy ki hol születik meg vagy se és mi lenne az.Nem lehetséges hogy valami szándékkal jelenünk meg amit csak zsigereinkben hordozunk,és a teremtő esetleg így is próbál jobbítani némely közösséget,csak mi ezt nem látjuk?Én hiszem és vallom hogy nem véletlen műve a létezés se a helye sem az ideje.Ezért nem való hátat fordítani annak aki az embert elhelyezi az ő gyönyörűségére és örömére.Manapság divat lett ki-ki oda megy ahova akar csinál amit ahol akarja.Biztos,hogy a "küldő" jó szemmel nézi ezt?
2013. jún. 6. 18:49
 9/10 anonim ***** válasza:

Én is úgy vagyok, mint te; megkereszteltek, de sohasem gyakoroltam a vallást, ateistának sem mondanám magam, mert nem határolódok el Isten létezésétől, úgy vagyok vele, hogy lehet létezik, lehet nem, nem tudom, majd kiderül.

Úgymond "papíron" vagy csak keresztény, én nem tartom magam annak, mert nem tudok úgy hinni Istenben, mint a hívők, ezért nem érzem helyesnek, hogy így nevezzem magam. Mondjuk én bérmálás, meg ilyenek nélkül is lehettem keresztszülő; nem az elsődleges/hivatalos, mert nem én tartottam a szenteltvíz alá, hanem a sógorom bátyja (bocsánat, ha ezzel hülyeséget mondok, annyira nem vagyok jártas ezekben a dolgokban).

2013. jún. 6. 22:24
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha meg vagy keresztelve, akkor konkrétan még nem tartozol egy felekezethez sem, mert a keresztséget a legtöbb keresztény egyház elfogadja. A keresztszülőség feltételei (hivatalosan): bizonyos kor betöltése(14-16 év), konfirmálás/bérmálkozás, méltó keresztény élet. A keresztszülő vállalja, hogy a keresztelendőt a hitre neveli, példát mutat neki. Ha esetleg úgy ítélik meg, hogy keresztszülő nem lehetsz, akkor mint tanú leszel bejegyezve. Tanú gyakorlatilag akárki lehet, mert ő nem keresztszülő.
2013. jún. 7. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!