Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Változtattátok már meg a...

Változtattátok már meg a vallásotok/nézetetek a hitről más ember véleménye alapján?

Figyelt kérdés

A kérdés adott: arra vagyok a kiváncsi hogy filmek, zenék, gyk.hu, könyvek, személyes beszélgetések stb. hatottak e már rátok úgy hogy a véleményetek csaknem 180 fokos fordulatot vett?

Biztos nem csak én vettem észre hogy ebben a témában a vitázók véleménye nincs hatással egymásra. Vajon ez csak a gyakorin van így vagy ez a sok egymásnak ellentmondó nézet tényleg ennyire kikezdhetetlen?

Ha volt konkrét mondat ami szöget ütött a fejetekben arra is kíváncsi lennék.

2013. jún. 2. 22:35
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Nem.

Változtattam már meg a vallásomat, de annak teljesen más oka volt.

Más emberek véleményét meg szoktam hallgatni, és fontolóra is veszem, senkit sem utasítok el azonnal. Vannak emberek, akiknek adok a véleményére (család, közeli barátok, idős emberek, akiket tisztelek), és vannak, akiknek a véleménye nem bír különösebb jelentőséggel a számomra (idegenek, távolabbi, kevésbé jó ismerősök pl.).

A véleményeket tehát meghallgatom és tiszteletben tartom, de a vallás nem egy olyan kérdés, amiben más ember véleményére alapozva kell állást foglalnunk.

2013. jún. 3. 11:31
 12/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Minden esetben mások véleménye - külső ingerek - alapján formáljuk a világképünket. Mondhatjátok hogy a Biblia nem ilyen, hanem egy univerzális dolog, de ahhoz sem hermetikusan elzárva jutunk hozzá, és nem is mindenkinek ugyanazt mondja. Mire olvasni megtanulunk már kapcsolatba kerülünk különböző világnézetekkel elsősorban a szüleinkével.

Minden világnézetet mi emberek formálunk és adunk át egymásnak. Ezzel nem szeretnék senkit megbántani de ez tény. Más korban más emberek máshogy értelmezik a szent szövegeket, ezért van például a teremtés elméletnek is lassan annyi változata ahányféleképpen csak érthető.

Van aki szerint 6000 éves a föld van aki szerint nem és mindkét ember képest ezt ugyanarra a bibliára hivatkozva magyarázni.

Tehát azért állok ennyire értetlenül az előtt hogy miért ilyen immúnisak az emberek egymás véleményére, mert nagyrészt mások véleményéből alakult ki a világnézetünk.

"Jézust hallgasd!" is felismeri hogy ahány gyülekezet annyi tanítás, csak ennek ellenére mégis azt hiszi hogy a tanítás mindenkinek ugyanaz aki megtalálja a saját belső hangját vagyis "Jézust". De ez nem így van. A Bibliai idézetek nagyon sejtelmesek és bölcsnek hatnak de szinte bárhogyan érthetőek. Ha egy kannibál sámán Afrikában rábukkanna egy példányra a szent könyvből és megtetszene neki, annak a hitnek nem sok köze lenne az európai ágakhoz. Hiába mondtam szélsőséges példát, csak nézőpont kérdése lenne hogy melyik az "igaz nézet".

Mivel a vallás nem intelligencia kérdése, így hagyom ezt a gondolatmenetet amivel magam sem tudom hova akartam kilyukadni. Hátha valakit elgondolkoztat és legközelebb nem a Bibliából idézve próbál érvelni. Saját szubjektív tapasztalatok szintén nem tekinthetőek hasznos érvnek semelyik oldalon.

Megint ugyanoda lyukadtam ki: az ellenőrizhetően objektív észérvek, például matematikailag kiszámolható dolgok nem értem hogyan peregnek le ennyire egyesekről.

2013. jún. 3. 18:36
 13/15 anonim ***** válasza:

Ha egy "kannibál sámán találkozna Afrikában" JÉZUSSAL(!), akkor ugyanúgy hirdetné azt az üzenetet, amit az apostolok prédikáltak. Pál sem emberektől hallott az evangéliumról, hanem személyesen Jézus jelentette ki neki azt. Nem volt ott a 12 tanítvánnyal az utolsó vacsoránál, mégis Jézus el tudta neki mondani, hogy mit történt - mindezt Biblia nélkül! Jézus mindenhol ugyanaz - és Ő nem egy belső hang, hanem Ő maga az Élet, Ő maga a te Teremtőd, aki téged is hív, hogy kövesd Őt! Nem gyülekezeteket, nem prédikátorokat, hanem ŐT! Aki azt hirdeti neked, hogy ímé itt a Krisztus, vagy amott, ne menj utánuk!

Isten áldjon!

2013. jún. 3. 19:03
 14/15 anonim válasza:
Amikor megszülettem: ateista voltam. Aztán megkereszteltek.
2013. júl. 6. 09:05
 15/15 anonim ***** válasza:

"Ha egy "kannibál sámán találkozna Afrikában" JÉZUSSAL(!), akkor ugyanúgy hirdetné azt az üzenetet, amit az apostolok prédikáltak. Pál sem emberektől hallott az evangéliumról, hanem személyesen Jézus jelentette ki neki azt. Nem volt ott a 12 tanítvánnyal az utolsó vacsoránál, mégis Jézus el tudta neki mondani, hogy mit történt - mindezt Biblia nélkül!"

Ez az állítás igencsak sántít, mivel egy keresztény propagandából van véve, vagyis a Bibliából. Mit tudja a mai ember, hogy egy állítólagos 2000 évvel ezelőtt született mit gondolt és tett! Lehet, hogy egyszerűen elhatározta, hogy támogatja a kereszténységet, mint Konstantin bizánci császár és voalá támogatja. Nem kellett neki isteni sugallat, csak vagy egyetért az eszméivel, vagy nem. Mennyi ember van, aki azt mondja, hogy istennel beszélt, meg szent ez/szent az, de ez mind a saját fejében zajlott csak le. Ha én azt írnám le a Facebook-on, hogy istennel találkoztam vajon elhinnéd? Miből gondolnád, hogy igazat írtam? Holott lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem (mielőtt komolyabban elkezdenél morfondírozni ezen, hogy hihetsz-e nekem, megsúgom, hogy ironizáltam). Bárki mondhatja, hogy ő a Sátán, mint Alaister Crowley, vagy bárki mondhatja azt, hogy ő isten fia, vagy azt, hogy megvilágosult. Ezek pszichés betegek... és ilyenekkel van tele a világ!

2013. júl. 6. 12:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!