Előfordult már olyan, hogy valakit szentté avattak, de később visszavonták, mert sötét dolgok derültek ki róla?
Figyelt kérdés
2013. máj. 28. 17:33
1/6 anonim válasza:
István király pl. kiirtotta a teljes rokonságát, de még mindig szentként tisztelik. Azt hiszem ezzel megválaszoltam a kérdésedet.
2/6 Prókátor válasza:
Előfordult, hogy törölték valakit a szentek sorából, pl Sárkányölő Szent Györgyöt. De őt azért, mert nincsenek sárkányok, kvázi a szent is csak kitalált személy. :)
3/6 anonim válasza:
A szentté avatás visszavonhatatlan.
4/6 anonim válasza:
Már mit értesz az alatt, hogy István kiirtotta a saját rokonságát? Azért a lázadás nem egyenértékű egy orvgyilkossággal...
Egyébként én sem tudok róla, azonban azt le szeretném szögezni, hogy minden szent ember volt. Magyarán volt benne emberi gyarlóság. Szent Máté, Pál, Péter, Tamás, Salamon sorolhatnám napestig. Mindegyiküknek volt emberi botlása (mint mindenki másnak). nem tudom mennyire sötét dologra gondolsz, kedves kérdező, de a Vatikánnak van egy ilyen bizottsága ami felülvizsgálja azt, hogy kiből lehet szent és kiből nem. Elég durva a rosta és nagyon alaposak. Ez nem csak úgy hasraütésszerűen megy. Szóval a kérdésre a válasz: én nem tudok róla.
5/6 anonim válasza:
Szentté avatást nem lehet visszavonni, ez van egyházjogilag. Boldoggá avatást még elvileg igen, de az sem szokás éppenséggel...
6/6 anonim válasza:
Nincs ilyen. Akinél felmerülhet bármilyen gyanú, azt nem avatják szentté. Ezért is van az, hogy huzamosabb időnek el kell telnie a haláltól, míg valakit szentté avatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!