Ugyanaz az-e az ÓSZ JHVH Istene az USZ-ben a mennyei Atyával?
Én nem vagyok hívő, de az evangéliumok alapján azonos, mivel Jézus ezt állítja, hiszen többször hivatkozik az Ószövetségre, sőt az "Én vagyok Ábrahám Istene és Izsák Istene és Jákob Istene" passzust is idézi az Atyával kapcslatban.
Az Biblia istenképe (söt a Sátán képzete is) amúgy tényleg változik, de az Ószövetségen belül is, nem kell ahhoz az Újszövetségig menni. Nem egy időben keletkezett szövegekről van szó, leginkább ez az oka ennek.
Szia!
Az ilyen "megállapításokat" olyan személy tette, akinek nincsen bibliai ismerete és már elnézésedet kérem, ha Neked lenne ilyen ismereted, legföljebb csodálkoznál a véleményén, de tudnád, nincsen igaza.
Mit ír a kérdéseddel kapcsolatosan a Biblia?
2Timóteusz 3:16,17 "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, az igazságosságban való fegyelmezésre, hogy az Isten embere teljesen alkalmas, minden jó cselekedetre hiánytalanul felkészített legyen."
A teljes Írás magában foglalja az Ó és Új szövetséget. Figyeld meg, mi mindenre hasznos lehetne az életedben.
Jehova ezt mondja az Ézsaiás 43:10-ben: „Előttem nem lett isten, és utánam sem lesz.” Vajon ez azt jelenti, hogy mivel az Ézsaiás 9:6-ben Jézus Krisztust prófétailag úgy nevezik, hogy „Erős Isten”, ezért Jézusnak meg kell egyeznie Jehovával? A szövegösszefüggés ismét rávilágít arra, hogy nem erről van szó. A bálványimádó nem zsidó nemzetek egyike sem alkotta meg istenét Jehova előtt, mert őelőtte senki sem létezett. A jövőben sem teremthet senki sem igaz, élő istent, aki képes lenne előre megmondani a jövőt (Ézs 46:9, 10). Ez azonban nem jelenti azt, hogy Jehova sohasem hozott létre senkit, akit jogosan megillet az isteni rang (Zsolt 82:1, 6; Ján 1:1). Az Ézsaiás 10:21 Jehovát ’erős Istennek’ nevezi, éppen úgy, ahogy az Ézsaiás 9:6 Jézust, de csakis Jehovát nevezik ’mindenható Istennek’.
A teljes Biblia a teremtő Istentől származó könyv.
Szeretettel: Ziza
"KZitus válasza:"
Ez már komolyabb válasz, köszi.
Az Ószövetség is tartalmazza Isten Igéjét, de az igazi világosság akkor jött el, amikor Jézus, Isten Fia élt és tanított. Példa az Ószövetségből Isten Igéjére:
Ésaiás
58,6 Hát nem ez-é a bőjt, a mit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?
58,7 Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat?
58,8 Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod, és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ.
58,9 Akkor kiáltasz, és az Úr meghallgat, jajgatsz, és ő azt mondja: Ímé, itt vagyok. Ha elvetended közüled az igát, és megszünsz ujjal mutogatni és hamisságot beszélni;
58,10 Ha odaadod utolsó falatodat az éhezőnek, és az elepedt lelkűt megelégíted: feltámad a setétségben világosságod, és homályosságod olyan lesz, mint a dél.
58,11 És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, a melynek vize el nem fogy.
A kételkedésmentes hit a gonoszság forrása lehet? c. kérdés 14-15. hozzászólásában már leírtam ezt, bemásolom:
Ami leginkább rossz irányba vihet az az önismeret hiánya (ld. farizeusok). A hozzáállásodtól függ mit hogyan értessz a Bibliából. Szeretet nélkül nem ér az egész semmit.
„Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom.
És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.”
1 Kor 13,1-3
Nem baj, ha kérdések támadnak az emberben, nem érti valamit, próbáljon utána járni, olvasni.
Mt 7,7-8
„ Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik.”
A Biblia értelmezéséről egy nekem nagyon tetsző írás:
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
Folyt. köv.
Bennem is voltak kételkedések, felmerültek kérdések. De erre lehet választ találni, bár nem mindig rögtön.
Pl. az Ószövetség, amely tényleg fura egy olvasmány. Régebben rosszul lettem tőle, néhány oldal után. Erre az az ellenszer, ha szakirodalmat olvasol el hozzá. Én eddig egyet olvastam, Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe. Nekem tetszett, rávezetett arra, hogy az Isten SZABADÍTÓ Isten, aki a szegények és elnyomottak pártján áll. Ez mutatkozik meg Izrael esetében is (Egyiptomból való megszabadítás), s az egyén életében is, ha Jézus Krisztust befogadja a szívébe.
Nem értettem, miért olyan eklektikus az ószövetségi szöveg, egyazon szövegen belül néhány mondat gyönyörű és tökéletesen megegyezik Jézus szellemiségével, aztán a következő mondatokban már harc, bosszú, átok. Nos, erre megkaptam a választ a könyvből. Ugyanis az Ószövetségi szövegeket sokszor átdolgozták az évszázadok folyamán, idézek a fent említett könyvből:
„…nem egyszerűen egy adott kor szerzőjének szövegével szembesül. Gyakran egymásba fésült szövegekkel találkozik, amelyekben a legkülönbözőbb szálakat szőtték egybe. Néhány soron belül az olvasó egy 9., 5. illetve 3. századi szerzővel találkozhat.”
Nem szabad elvetnünk az Ószövetséget (mint pl. a 2. századi eretnek Markion javasolta), mert a Jézus esemény megértése szempontjából alapvető dolgokat tartalmaz. Tudniillik, hogy az ember bűnbe esett s most Sátán uralma alatt leledzik (nézzünk végig történelmünkön), STB. Az Ószövetség mellett szól, hogy mint már írtam, számos Jézus Krisztus szellemiségével megegyező gondolatot tartalmaz, írok egy példát:
Ésaiás 58,6-11
58,6 Hát nem ez-é a bőjt, a mit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?
(...) ld. fent
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!