Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Feltétele a gyermek (Róm....

Feltétele a gyermek (Róm. Kat. ) keresztelőjének a szülők egyházi eküvője?

Figyelt kérdés
Nálunk az a helyzet, hogy csak én és a szüleim vagyunk katolikusok, férjem és a szülei felekezeten kívüliek. Férjemmel megbeszéltük, hogy a gyermekünket kereszténynek neveljük Róm. Kat szertartások szerint. Rendszeresen járunk templomba, van, hogy a férjem is elkísér. A gyerek is velünk jön, igazából gyakran egyedüli a korosztályában. Mindezek ellenére a keresztelésnél gond, hogy nincs katolikus esküvőnk. Nem értem ez miben érinti a gyereket, de mégis sokan mondják, hogy probléma lesz, így még nem mertem beszélni az illetékes plébánossal, mert köztudottan nagyon szigorú. Tudom, hogy úgy is lehett volna katolikus házasságkötésem, hogy a férjem nem vallásos, de ő nem szerette volna, mert furcsának érezte. Ezek után mi lesz a gyerekkel? Megkerezstelhetik hivatalosan, vagy ez attól függ csak mennyire engedékeny a plébános? Hangsúlyozom, hogy ha megkeresztelik, ha nem, templomba el fogom vinni ugyanúgy, csak jó lenne mégis gyermekkorban...

2013. máj. 22. 17:54
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Igen. Bérmálkoztam is, katolikus gimibe jártam, egyetem alatt pedig katolikus kollégiumban laktam. Kislány korom óta járok templomba, de azt bevallom, hogy amíg lehett volna, akkor is csak ritkán áldoztam. Ezért is írtam, hogy lehet nem élem meg a vallásomat úgy, ahogy kellene, de a vasárnapi szentmisék nekem nagyon fontosa, egyrészt, mert úgy gondolom, hogy a héten legalább ezt az órát Istennek szentelem, másrészt a prédikációkból és szentírási részletekből lelkileg építkezek, erőt merítek.
2013. máj. 23. 09:57
 12/23 anonim ***** válasza:
Mert akkor nem értem miért írtad, hogy nem áldozhatsz a szentmiséken? Gyónás után nyugodtan kimehetsz áldozni. Ennek nincs köze ahhoz, hogy volt templomi esküvő vagy nem volt. A gyermek ügyében pedig keresd fel bizalommal a helyi plébánost.
2013. máj. 23. 10:03
 13/23 Andizsuzsi ***** válasza:
nemááááá! Köszönöm szépen az őszinte válaszodat.
2013. máj. 23. 10:36
 14/23 A kérdező kommentje:
Igen, azóta kétszer áldoztam, közvetlenül gyónás után, miután meg kellett gyónni, hogy bizonyos értelemben "csak együttélek" a férjemmel. Viszont ez nekem nagyon rosszul esik, mert nem érzem bűnnek. Mármint azt nem, hogy monogám kapcsolatban élek egy olyan férfival, aki olyan jó ember és olyan jó hozzám... Mindig ilyen társra vágytam és egyházi esküvő ide, vagy oda, minket Isten is egymásnak teremtett! Egyedül a vallás terén gondolkozunk különbözően. Hisz Istenben, elfogadja Krisztust, viszont ugyanúgy Buddhát is, szóval ő úgy látja, nem akar egyetlen felekzet "korlátai" között sem élni, gondolkodni, hanem az összes világvallásból kiragadja azt, ami számára léleképítő. Ő ilyen és én tiszteletben tartom és tényleg nagyon jó ember, sokkal jobb nálam.
2013. máj. 23. 10:38
 15/23 anonim ***** válasza:

Jogilag nem feltétele, hogy házasok legyenek a szülők. Bárkit meg lehet keresztelni, aki még nem volt. Viszont a keresztséggel egy közösséghez fog a gyerek tartozni, aminek vannak szabályai. És mivel még nem önállóan dönt erről a gyerek, ezért a hit közvetítése a szülőkre van bízva. Ha a szülőknek nincs egyházilag érvényes házassága, akkor náluk valami gond van a hittel, tehát innentől kezdve elég kétséges, hogy a gyerek kereszténynek lesz nevelve.

Egyébként a keresztelést megelőzi egy pár alkalmas beszélgetés a pappal, tehát ott rákérdezhetsz mindenre.

2013. máj. 23. 14:56
 16/23 anonim ***** válasza:

ma 08:08(kérdező)

Nem tudok és nem is akarok vitatkozni azzal amit leírtál. Teljes mértékben megértem az érveidet és tisztelem az őszinteségedet.

Csak annyit jegyeztem meg, hogy nem értem miért nem került sor egyházi esküvőre és a párod miért nem tudott ennyit megtenni, de zárjuk is le, ez teljesen magánügy.

Viszont 10:03-asnak mondanám, hogy "elvileg" akkor "érvényes" a gyónás, ha a gyónó megbánja a bűnét és tesz is ellene, elhatározza, hogy nem folytatja tovább azt az életmódot vagy cselekedeteit. Tehát hivatalosan nem áldozhatna, mert házasságon kívüli kapcsolatban él és nem szándékozik egyházi esküvőt kötni.

2013. máj. 23. 17:32
 17/23 anonim ***** válasza:

A pap ezt így gondolhatja:

Hogyan vehetném őszintének azt az ígéretüket, hogy a gyereket katolikus szellemben fogják nevelni, amikor nincsenek is összeházasodva?

2013. máj. 23. 19:12
 18/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Kicsit szomorú vagyok, vagyis inkább össze vagyok zavarodva, szóval vessetek meg érte, de továbbra sem érzem bűnnek a házasságomat, szerintem TISZTA a kapcsolatunk papi áldás nélkül is, mert tudom, hogy Istentől "kaptam" a társamat. Tudom, ez így furin hangzik, meg amikor erről beszéltem már egy Atyával, megátalkodottnak nevezett... Lehet az vagyok és már kezd elegem lenni az egészből... De akkor is, ezt szeretném, hogy a gyerek legyen katolikus és tényleg úgy érzem, hogy már most hitben és vallásra próbáljuk nevelni! Mit ér az egyházi esküvő és keresztelő, ha később a családok be se mennek a templomba? Mert ezt tapasztalom!

Miért gond, ha nem minden szabályt f

2013. máj. 23. 22:48
 19/23 A kérdező kommentje:

Miért gond, ha nem minden szabályt fogadunk el, amit az egyház diktál? Vagy olyan ez mint a kressz? De ezeket a szabályokat emberek alkották és nem Isten!

Nem szabályokban akarok hinni, hanem Istenben!

2013. máj. 23. 22:52
 20/23 A kérdező kommentje:
Na de hagyjuk inkább... A kérdésemre választ kaptam, köszönöm mindenkinek. És természetesen az őszinte válaszokat is köszönöm... Továbbra is ki fogok tartani a keresztelő mellett!
2013. máj. 23. 23:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!