Hisztek Istenben? És ha igen, mért?
Igen, hiszek. Igen, észrevettem a jelenlétét számtalanszor :)
Hogy miért hiszek? Egyszerű. Hadd magyarázzam úgy röviden, mint kedvenc teológusom :D Volt ugye az ősrobbanás. Ezt előidézte valami - nevezzük mondjuk ezt a valamit x-nek. Azt is előidézte valami. x-x-x... Tehát kellett lennie egy Kezdetnek. Csak úgy nem lehetett minden... :P Ezt a Kezdetet nevezzük mi Istennek.
Utolsó:képzeld,dolgok pedig történnek maguktól.Mint például egy atommag (lehet ez akár hidrogén 3,akár szén 14,de akár uránium 238-is) is magától,minden külső hatástól elzárva,bomlik szét.Senki nem piszkálta bottal,senki nem rúgott bele,senki nem vitt el egy másik magot mellette. Egyszerűen csak nem volt stabil.Ezért a gyenge kölcsönhatás hiánya,és az alagúteffektus mely részecskék részecskehullám-kettősségéből származik,szépen elbomlasztotta az atommagot.Az hogy az urán egy idő után felbomlik az nem egy felsőbb erő dolga.Senki nem Dobta át a két protont a Coulumb-gáton,ezt maga a mag okozta.
Különben ha olvasnál elméleti fizikát akkor tudnád hogy az ősrobbanást nem a Newtoni fizikával,hanem a kvantummechanika szabályaival kell figyelni,és itt már lehet használni imaginárius időt is,ahol lényegében nem létezik kezdet,vég,hanem egy hurokként magába kapcsolódik.Ez abból adódik hogy a kezdeti világegyetem egy törpe fekete lyuk lehetett,ami mint minden fekete lyuk rendelkezik egy szingularitással.A szingularitás pedig annyit tesz hogy a tér végtelenül görbül,tehát az idő nem mérhető,megáll.
Remélem megértettél belőle valamennyit.
Poliateista
Isten van Es hiszek benne mert van miert es mar tapasztaltam is az Isten erejet nem egyszer se nem ketszer,Ugy,hogy akik negativ valaszokal altak elo azok elveszetek,es az eletjuk egy fabatkat sem er,Elheted a sajat elkepzelesed szerint az eleted es a sajat gondolkodasodal is,De istenek Mindenben megvan a sajat szerepe,ezt jegyezd meg ,es orulj magadnak,ha nem vagy elveszett!!!!Orulj a mindenapoknak,lasd amit nem szeretnel,mert az elet tul rovid ahhoz,hogy egyszerre megtud a rosz-jo oldalat is!!!
Olvas Bibliat es valaszt kapsz minden valaszodra!!!!
Ha kerdezni szeretnel valamit akkor irj privatban!
Én hiszek Istenben. Nem azért mert mások is. Gyermekkorom óta meggyőződésem, hogy Isten létezik, de sokáig nem is foglalkoztam vele komolyabban. Csak olyan 25-26 éves koromtól. És most utólag visszagondolva is látok olyan helyzeteket az életemben ami tőlem függetlenül, de tudatosan lett megtervezve, hogy átéljem és olyanná válljak mint most.
7-nek:
Én nem ámítom önmagam, nem ezért "találtam" ki egy Isten-képet. Főleg nem 10 évesen. Igen, én már akkor is sokat hallottam Istenről, anyám vallásos volt, de nagyon elleneztem ahogy ő Istenhez viszonyult. Még a hitgyülekezetbe is elvitt minket öcsémmel több alkalommal, ahol csak megbotránkoztam azon amit azok az emberek műveltek a "szentlélek megszállta" címszóval. Nem Istentől fordultam el hanem ezektől a vallásoktól. A templomba járás is kötelező volt gyerekkoromban. Volt egy kis füzetke amit minden vasárnapi mise után le kellett pecsételtetni. Mennyire utáltam... A giccses szobrok meg képek garmada ami ott volt. Nos legyen annyi elég, hogy oda sem mentem többé ha nem volt muszály. De ettől függetlenól megtartottam a hitem Istenben, csak épp hibernáltam egy időre. Aztán olyan 25 éves korom körül apám aki szinte egyik napról a másikra lett templomba járó keresztény ateistából felhívta a figyelmem bizonyos dolgokra amik eddig elkerülték a figyelmem a vallásokkal kapcsolatban. Egyre jobban kezdett érdekelni az Istenhit és láttam meg olyan összefüggéseket az életben amiket előtte nem. És mindez nemcsak velem hanem apámmal és a feleségemmel együtt történt meg. Egymásnak meséljük mind a mai napig az új összefüggéseket az életről amikre a nap folyamán rájövünk. Az egyre több puzzle darabka egyre nagyobb és tisztább képet adott nem csak az életről, hanem arról is meggyőzött, hogy mindez ami minket körülvesz kizárt, hogy véletlenül jött volna létre és lett magától ennyire összetett és bonyolult, mégis káprázatos. Az élet egyébként is, mint minden az egyszerűségre törekszik, mégis nap mint nap láthatjuk ezeknek az ellenpéldáját.
A feltevésed 7-es viszont részben igaz: "Egy adott vallás tagjai azért imádkozik istenhez, hogy egy jobb helyre kerüljenek, mert félnek a haláltól"
Hisz ki ne félne a haláltól? Nincs olyan ember a világon aki ne félne hogy meghal. Ennek ellenére én mág mind a mai napig nem mondtam el egyetlen imátságot sem az Istenhez hogy valamire kérjem őt. Túlságosan rituálésnek találom és én nem úgy gondolok Istenre mint egy Uralkodóra, hanem inkább mint egy apára akit nyugodtan megkérhetsz valamire vagy elmondhatsz neki mindet, mert meghallgat. Viszont ehhez nem kell templomba menni, hisz minden vallásos hivő tudja: Isten mindenhol ott van. Szóval felesleges.
" Ez csak egy reményvesztett ember utolsó kapálózása."
Igen, vannak olyan emberek akik utolsó reménységként ebbe kapaszkodnak és kérik őt imádságukban, hogy mentse megy a gyermeküket. És te ezért megveted őket? Netán kigúnyolod, hogy megpróbál minden tőle telhetőt megtenni a gyermekéért?(mégha nem is segít, mert más lett elrendelve)
Ha igen, nézz mélyen magadba és próbálj egy kis emberséget kicsikarni magadból, mert ennyire szívtelen nem lehet senki.
"Ennél csak az a szomorúbb, amikor azt mondják mellé, hogy ez isten akarata volt, vagy isteneket kezdenek el szidni. Néha a saját felelősségük alól bújnak ki és hárítják át egy "láthatatlan" erőre.
"
Ezt nagyon jól látod. Ebben teljesen igazat adok neked.
Utószóként: Szóval én nem azért vagyok hívő mert mások is azok. A saját felismeréseim vezettek oda, mert látom, az élet nem csak annyi amit itt látunk, és nem csak olyan egyszerű mint mi azt feltételezzük. És ez jó.
Poliateista! Tizenegyes vagyok :)
a világban/természetben valóban vannak dolgok, amiket véges értelmemmel sem felfogni nem tudok, megmagyarázni meg főleg nem, de ettől csodálatos az egész (és olyan tökéletes, hogy azt valakinek ki kellett találni) :D
Nevess ki... de a fekete lyuk, az honnan került elő? xD
"és olyan tökéletes, hogy azt valakinek ki kellett találni"
Ennek az érvnek a mibenlétét sosem értettem.
Mitől tökéletes a világ?
Nézzük kicsiben. A Földbolygó nem tökéletes. A földrengések, cunamik, vulkánkitörések irtják az embereket, az állatokat, a növényeket...
Ott van például a Yellowstone Nemzeti Park, ami gyakolratilag egy hatalmas, szunnyadó szupervulkán. AZ elmúlt 2,1 millió évben háromszor tört ki, utoljára 640 000 évvel ezelőtt. A szupervulkánok kitörései évszázadokra megváltoztatják az éghajlatot, kis jégkorszakot indítanak el (mert eltakarják a napot), állat- és növényfajok százainak kihalását okozzák. Ha ma kitörne a Yellowstone, akkor az USA és Kanada területe gyakorlatilag lakhatatlanná válna, a páratlan észak-amerikai élővilág pedig a történelemkönyvekbe kerülne.
Nézzük nagyobban! Naprendszer szinten pldául.
Bármikor eltalálhat minket egy aszteroida, ami kiirtja a bolygó élővilágát, pjó eséllyel minket is.
65 millió éve eltalált minket egy, ez okozta a dinoszauruszok kihalását. Ha ma csapódna be egy ilyen, nagy valószínűséggel az emberek nem élnék túl.
Nézzük még nagyobban! Nézzük galaxis szinten!
Bármikor eltalálhat minket egy ún. Gamma-kitörés ( [link]
Négyszáz millió éve egy eltalálta a FÖldet, ami az élővilág 80%-át kiirtotta. Ha most eltalál minket egy Gamma-kitörés, biztos, hogy nem éljük túl.
Ha még messzebbre pillantunk, észleltek már mozgó feketelyukat a csillagászok. Ha egy ilyen útjába kerülünk, nekünk végünk.
Ha az emberi (sőt egyáltalán a földi) élet szempontjából vizsgáljuk, a Világ egyáltalán nem tökéletes.
Az emberi testben is sok a tervezési hiba.
Más szempontból nézve. Mi a tökéletesség definíciója? Ez zavar a legjobban. Minden tervezés mellett érvelő ember felhozza érvnek a Világ Tökéletességét. Csak nem tudom, mi benne a tökéletes.
Sokszor neveztek már ostobának, Istenkáromlónak, megkaptam, hogy "veled nem érdemes vitatkozni", de egy hívő sem definiálta még a Tökéletességet. Őszintén örülnék, ha valaki megtenné ezt a szívességet.
Utolsó válaszoló, igazad van, mikor kifogásolod azt, hogy mindig a tökéletes tervezéssel jönnek.
Szerintem sem tökéletes a világ, még csak társadalmi szempontból sem. Nézzük például az Afrikai és az Európai életszínvonalat. Meg tuladjdon képpen az egész emberiség órája ketyeg, a napunk sem lesz örökké, sőtt a galaxisunk sem. Pár millió röpke év és a Tejút ütközni fog az Andromédával... Körülöttünk semmi sem tökéletes, mindenben van valami hiba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!