Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformátusként magamhoz...

Reformátusként magamhoz vehetem az ostyát (eucharistia) a (katolikus) misén?

Figyelt kérdés

a következő feltételeket olvastam:

1. megkeresztelve - megvan

2. bérmálás - konfirmáció megvan (az állítólag megegyezik)

3. gyónjam meg bűneimet - én nem a papnak, hanem imában Istennek gyónok, tehát ez is megvan

Viszont katolikus misére járok, és szeretnék részt venni annak teljes egészében. Van valami kikötés, bármi, ami erkölcsileg helyteleníti ezt (azt leszámítva, hogy református vagyok)?

2013. máj. 12. 19:03
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
87%

Sokan nem fognak szeretni ezért a hozzászólásomért, de:

Kedves utolsó Hozzászóló!

Adj hálát az Úrnak, mert Téged a tudatlanságod ment meg a szentségtöréstől.

Javaslom, hogy reformátusként inkább úgy viselkedj, mint egy református! Ha elmondanád a lelkészednek, amiket ide leírtál: nem dicsérne meg. Nem ártana ennek ellenére arról beszélgetned vele, mit is jelent reformátusnak lenni. Vagy egy katolikus pappal arról, mit jelent katolikusnak, esetleg egy ortodox parókussal pedig, hogy ortodoxnak mit jelent lenni...

Ha zulu vallási szertartásra kerülnél, ott is azt csinálnád, amit mindenki, hogy ne lógj ki? ...

2013. máj. 29. 21:30
 12/12 anonim ***** válasza:

Kedves Okoska Utolsó Hozzászóló!

Kezdem az utolsó kommenteddel:

1. Zulu helyre el sem mennék, mert keresztén vagyok, és nem pogány, és ugyanazt az Istent imádom mint a katolikusok, ortodoxok, evangélikusok, stb.

2. Mit beszélgessek a lelkészekkel? Én református vagyok mert annak születtem, és az is maradok, de az nem jelenti azt hoggy hébe-hóba, ha lehetöségem adódik nem megyelk el más keresztény felekezetü templomba. A katolikus meg az ortodox vallás meg, nem érdekel, hogy mit jelent lenni.

3.Kit érdekel hogy mit mond a lelkészem, mert engem biztos nem.Ha el akarok menni a rokonommal az ortodox templomba akkor el megyek, még ha a lelkészem tótágast fogna állni is. Máskülönben hogy nyugodj már meg, csak Egyetlen Egyszer voltam ortodox misén, és megint Egyszer katolikuson, ahol mint mondottam, Nem áldoztam. Az ordodox rokonom azóta már 3* hívott hogy menjek vele, de mindig azt mondtam hogy dolgom van, vagy megyünk valahova, hogy ne kerüljön arra sor hogy ott áldozzak.

4.,,Javaslom, hogy reformátusként inkább úgy viselkedj, mint egy református!"- Adódjon neked is olyan alkalom, esküvö, meghívás vagy akármi, hogy kénytelen legyél elmenni a katolikus vagy az ortodox templomba, aztán próbálnál csak Egyedül ott nem keresztet vetni, nem térdelni, és a mise végén nem menni a paphoz a többiekkel eggyütt, ugyanis akkor úgy kinézne ott téged mindenki, hogy a fejedet se mernéd felemelni a földröl.

5.,,Adj hálát az Úrnak, mert Téged a tudatlanságod ment meg a szentségtöréstől."- Megint okos vagy. 17 éves voltam tehát kiskorú, és a rokonommal mentem, aki mind azt mondta hogy csináljam azt amit ö, és amikor véget ért a szentmise, megragadta a karomat, és mondta hogy menjek öutána, és csináljam azt amit ö, szóval kényszeritett.

Elgondolhatod hogy magamtol nem mentem volna oda a paphoz. Mikor 3-4 órás volt a mise, akkor alig vártam hogy kinn legyek nem pedig még odamenni a paphoz, de ha a rokonom megfogott és vitt. Szerinted, én 17 évesen mit tehettem volna egy 53 évessel szemben? Muszáj volt azt tegyem amit mond. Végül akár szentségtörés, akár nem, gondold magad a helyembe. Mit csinálnál ha mindenki megy áldozni? Feltünést keltve a helyeden maradsz mikor mindenki megy, vagy mész te is (itt az ortodox dologra gondolok) a többiekkel?

2013. jún. 1. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!