Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hívják a római katolikus...

Miért hívják a római katolikus papokat "atyámnak"?

Figyelt kérdés

Hivatkozva a Máté 23,9-re, ami így szól:

Atyátoknak se hívjatok senkit e

földön; mert egy a ti Atyátok, a ki

a mennyben van.

szeretnék választ kapni. Köszönöm!

2013. máj. 7. 23:27
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Én azt szeretem legjobban az egésznem. hogy minden keresztényeskedő ahhoz képest válogat abban, hogy mit kell szó szerint értelmezni és mit nem, hogy éppen neki hogyan kényelmes.
2013. máj. 8. 17:01
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Akkor Szent János apostol, aki ezeket a szavakat Jézustól személyesen hallotta, is már rég "elkárhozott" sajnos.

"Írok nektek fiacskáim, mert bocsánatot nyernek bűneitek az ő nevéért. Írok nektek APÁK, mert megismertétek azt, aki kezdettől fogva van." (1Ján 2,12-13)

Az atya szó (így kisbetűvel) az apa kicsit már régies változata. Nekünk az Egyházunk papjai lelki értelemben apáink. Atya (nagybetűvel) viszont csak Egy van.

Amúgy ha ezt az idézetet a Máté evangéliumból kicsit továbbolvassuk, akkor Jézus azt is mondta, hogy "Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus." Lehet ferde szemmel nézni a katolikusokra, mert a saját papjaikat atyának hívják, de remélem akkor már akik így gondolják, ők soha nem mondták gyerekkorukban az iskolában, hogy "Tanító néni".

2013. máj. 8. 23:51
 13/14 anonim ***** válasza:
52%

„Én azt szeretem legjobban az egésznem. hogy minden keresztényeskedő ahhoz képest válogat abban, hogy mit kell szó szerint értelmezni és mit nem, hogy éppen neki hogyan kényelmes.”

Azért vannak elég egyértelmű helyzetek. Aki tanult középiskolás irodalmat, annak ismerős lehet például az a fogalom, hogy hiperbola, ami túlzást jelentt (a matekból is, de ott mást jelent).

Azt nyilván nem érthette Jézus szó szerint, hogy ha kezünk vagy szemünk bűnre visz, akkor vágjuk le vagy vájjuk ki azt.

Amit vitatni lehet itt, az legfeljebb az, hogy a katolikus papok tekinthetőek-e lelki atyának, de az már nem arról szól, hogy mit jelentenek Jézusnak a kérdésben idézett mondatai. Ha valaki nem katolikus, az nyilván nem tekinti őket annak, de ők nem is szokták atyának hívni a papokat. A katolikusok viszont saját megítélésükben épp a szentírásnak megfelelően járnak el, amikor a papokat tiszteletből atyának szólítják (ld. link).

2013. máj. 10. 17:52
 14/14 anonim ***** válasza:
Ha még csak a kézlevágásról lenne szó....érted te, csak nem akarod.
2013. máj. 12. 18:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!