Tényleg benne van ez a szó a Bibliában?
De a Károli fordításban benne van a Hóseás 4,14-ben
"Nem büntetem meg leányaitokat, hogy paráználkodnak, menyeiteket sem, hogy házasságtörők, mert ők magok is félremennek a paráznákkal és áldoznak a kur vákkal. De az értelmetlen nép elbukik."
De egy friss fordításban ez így szerepel:
De nem büntetem leányaitokat paráznaságukért,
sem menyeiteket a házasságtörésért,
mert a férfiak is paráznákhoz járnak,
s bálványoknak áldoznak a prostituáltakkal.
Az ilyen esztelen nép
a maga vesztébe rohan.”
Miért? Ez nem egy csúnya szó. Hanem egy fogalom a valóság egy részére, ami vagy rajtad kívül van, vagy téged tükröz másoknak.
Az illem és és ez az értelmetlen csillogás és tisztaság kergetés elvakítja néha az embereket. Könyörtelenek...
Hós 4;14-nél
קְדֵשָׁה (qəḏéšáh)
- női templomi prostituált
Ez a szó két esetben szerepel még az ószövetségben.
Zárójelben felkiáltójellel jeleztem.
1Móz 38:21 És megkérdé a helység férfiait, mondván: Hol van az a [felavatott] parázna [nő] (!), aki Enajim mellett az útfélen vala? És azok mondának: Nem volt erre [felavatott] parázna nő (!).
5Móz 23:17 Ne legyen [felavatott] paráznanő (!) Izrael leányai közül; se [felavatott] paráznaférfi ne legyen Izrael fiai közül.
Sajnos a Hóseásban nem hasonlóan fordították, ez van.
Tehát a válasz: A héber iratokban nincs benne, hanem egyfajta prostituáltként van benne, egyes magyar fordításban szerepel így.
Amikor a Károli-fordítást készült, még nem számított csúnya szónak. Mai szemmel az akkori köznapi beszéd nagyon csúnyának hatna, de az akkori embernek ez volt a természetes. Az akkori emberek szerették néven nevezni a dolgokat, a mostani nyelvi norma a 18-19. században született meg, amikor a polgárság utánozni kezdte az arisztokrácia prűdségét, akik a közrendű embertől való kiemelkedettségük bizonygatására képmutatásból elhatárolódtak azok szóhasználatától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!