Felülbírálhatom Istent?
Olvastam egy régebbi kérdést
( http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3.. )
és egy válasz alapján merült fel ez a kérdésem. Mégpedig ez a válasz:
"Hát tényleg nem érted?
Ha csak 1 olyan bűn is lenne az Univerzum történetében, amely büntetlenül marad, akkor Isten nem lenne igazságos! Mert Isten nem hagyhat egy bűnt sem büntetlenül, mert a bűn az igazság áthágása, a bűn büntetlenül hagyása pedig az igazságtalanság jóváhagyása lenne Istentől, amit lényegéből fakadóan nem tehet meg..." (16. válaszoló)
Ez nekem úgy jön le, hogy Istent felülbírálhatom, mármint megmondhatom, hogy igazságos volt-e vagy nem. De ezt nem Isten dönti el? Nem áll jogában azt tenni amit akar? Vagyis a teremtményei kérdőre vonhatják? Ezt nem értem és tényleg csak a véleményetekre vagyok kíváncsi. Remélem érthető, hogy mi a kérdésem, nem tudom jelenleg jobban megfogalmazni. Ja, és arra is válaszolhatnátok, hogy min változtatott régen, ha feláldoztak egy állatot Istennek, miért kapott így az ember bocsánatot bűneire.
Na ahogy ismerem a sok vallásos barmot, ez a kérdés se lesz kint sokáig, nem sokára törlik:D
Hirdetik a megértést, a toleranciát, közben meg ha kérdezel valamit, ami nem smakkol akkor rögtön megy az "ülj le osz fogd be a pofád!"
kerdezo!
-es hol almodtal olyan okorseget hogy az "UR igazodjon hozzank"?!
arrol szo sincsen!!
eppen hogy forditva!!
Ha hajlandó vagy időt szánni rá más műfajból is megközelíteni a kérdést akkor javaslok egy oldalt:
Üdv
Kedves kérdező!
Az áldozatokkal kapcsolatban írnék.
Semmiképpen nem leszek sem jobb, sem rosszabb, ha a megadott rend szerint állatot áldozok a vétkemért (nem IstenNEK, hanem a vétek miatt, Neki nincs szüksége semmire, hiszen minden az Övé).
Az áldozati rendszer - ami már Mózes előtt is ismert volt, ő általa csak a szentélyszolgálattal lett összekötve és szabályozva - valóban Jézus váltságának előképe. Azt lehet megérteni belőle, hogy a vétkem sehogy máshogy nem törölhető el, csak és kizárólag az Örökkévaló kegyelméből. Erre utal az, hogy én magam semmit nem teszek hozzá ehhez a folyamathoz, hiszen nem rajtam múlik, hogy egy jószágnak lesz-e kicsinye, nem én alkottam a bárányt, nem tőlem van az ő élete, és az sem az én ötletem, hogy egy másik, ártatlan élőlény vére elégségesnek van nyilvánítva az Isten előtt, mint ami elfedezi a bűnömet. (Az egy másik kérdés, hogy miért a vér, és miért a másé, ez az Isten titkainak egyike, a Zsidó levél szerzője is csak annyit mond erről, hogy "minden vér által tisztul meg, és vérontás nélkül nincs bocsánat", ennyi).
Az egész rendszer arra mutat rá, hogy Istentől van mind a szabadulás mikéntje, mind az eszköze, és a véghezvitele is. Az ember semmi mást nem tehet, csak leborul a Mindenható előtt, és csodálja, milyen nagy irgalmat és szeretetet adott nekünk Isten Fia által.
Én már felülírtam Istent és sikeresen crackeltem!
Az egyik mappát áthelyeztem egy másikba és Isten beadta a derekát!
Szerintem Istent nem lehet felülbírálni. A teremtmények nem bírálhatják felül az alkotójukat.
Viszont a megváltás lényege szerintem pont az, hogy Jézus magára vállalta minden bűnünket és elszenvedte a büntetés, ezért egyetlen bűn sem marad büntetlenül, csak helyettem Ő bűnhődött.
Úgy gondolom, értem mit kérdezel. :)
Isten leszögezi a Bibliában, hogy Ő változatlan fog maradni. Az Ő törvényei is változatlanok:
"Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." (Mt 24,35)
"Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg minden be nem teljesedik." (Jézus - Mt 5,18)
"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat." (Jézus - Mt 5,17)
És Isten igazságosan fog ítélni, mert megmondta:
"Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban."
A bűnért halállal. De az is benne van az Ő törvényében örök időktől fogva, hogy lesz egy Szabadító. Ezt már Ádámnak megígérte. És ezért mondja azt, hogy bizony, van Istennek egy kegyelmi ajándéka, ez pedig "az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban."
Ez az Isten törvénye. Egy ember sem állhat meg előtte majd amikor halálakor 'megmérettetik', csak az, aki Jézus Krisztus ajándékával él.
"Mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének." (Róm 3,23) - Mindenki bűnös.
"Mert mindenkinek cselekedetei szerint fog megfizetni" (Róm 2,6) - Igen, meg leszünk ítélve.
"Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." (Jn 14,6) - Csakis Jézus által kaphatunk kegyelmet. Mert mint előtte idéztem, Ő a mi kegyelmi ajándékunk: Isten akaratából.
De lásd, az embernek Jézus váltsága is mint lehetőség van felkínálva. Abból látszik, hogy Isten nem változik, hogy a teremtéskor is Ádámék ugyanúgy szabadok voltak bűne esni, és engedetlenek lenni, mint engedelmeskedni. Istennek kezdettől fogva az is az akarata, hogy az ember szabadon dönthessen. Ugyanis valóban Mindenható, és megtehetné, hogy egy ketrecbe zárja az embert már rögtön az elején, vagy valami mást csinál, hogy az ember ne esHESsen bűnbe. De nem ez volt az Ő törvénye. Hanem úgy látszik, szabadnak szeret. És látni akarja, mit kezdesz az életeddel, amit Ő adott. Nézd, az ember mindig - akkor is, és ma is - szabad választás előtt volt. És mindig tudhatta, hogy milyen cselekedetnek mi lesz a következménye. Isten Ádáméknak is előre megmondta:
"De a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod." (1Móz 2,17)
És ugyanígy megmondta mindig, és megmondja ma is:
"Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek." "Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róm 6,13-14 és 23)
Ma is ugyanolyan szabadon vagyunk, mint Ádám; és Isten ugyanolyan velünk is, mint Ádámmal.
Kedves Kérdező.
Nem nem bírálhatod felül.
Miért?
Először is Sátán tette meg legelőször azért tartunk itt.
Másrészt egy verset szeretnék idézni ami egy kérdés:
(Ézsaiás 45:9, 10) . . .Mondja-e az agyag a formálójának: „Mit csinálsz?”, és a készítményed: „Nincs is keze.” 10 Jaj annak, aki ezt mondja apjának: „Mit nemzesz?”, és a feleségnek: „Mivel vajúdsz?”
Más részt az állat áldozatok, csak elő árnyékolták az eljövendő legtökéletesebb áldozatot, amit Isten hozott az emberekért.
A fiát.
Egyetlen állat áldozat, de az összes állat áldozat mennyisége sem lehet egyen értékű evvel a legdrágábbal.
Az állat áldozatokra azért volt szükség, hogy az emberek, az akkori népe Istennek ne felejtse el, hogy bűnt örököltek, így is sokszor elszálltak maguktól és fellázadtak a Teremtő ellen.
Jézus áldozata azért kellett, mert Ő az egyetlen aki megfelelt a valamikor tökéletesnek teremtett Ádám életével, tökéletes ember nem létezett a földön csak Jézus egyedül.
Tisztelettel
Katy Weaver
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!