Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan kellene Istent követnem?

Hogyan kellene Istent követnem?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy mostanság sajnos elég sok gondom van, és nem vagyok gyakorlott hívő, mivel csak pár éve tértem meg, valamint teljesen ateista családban nőttem fel. Próbálnám a helyes utat megtalálni, hogy megoldódjanak a gondjaim, de igazából nem vagyok tisztában azzal, honnan kellene tudnom, mikor akar nekem segíteni Isten abban, hogy vezessen.

Érzek akkor valamit, amikor "szólni" akar hozzám?

Honnan tudjam, melyik érzés a helyes és melyik az, amire nem kellene hallgatnom?

Milyen a jó ima?

Honnan tudom, mikor teszem azt, ami Istennek tetsző, tehát a nekem kijelölt útra visz, és honnan azt, hogy rosszul döntök? (Ezt akkorra értem, mikor még nem érzékelhetem konkrétan a döntés következményeit, csak el kellene határoznom magam. Van egy dolog, és azt kellene eldöntenem, azzal mit kezdjek.)

A reménytelenség érzését hogy tudjátok leküzdeni?

Köszönöm a válaszokat!

2013. ápr. 1. 19:55
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"Milyen a jó ima?"

A szívből jön és nem mások ellen szól.

"Honnan tudom, mikor teszem azt, ami Istennek tetsző"

Jézus azt mondta, hogy szeressük egymást. Erről ismerjenek meg bennünket. Ne árts szándékosan a másik embernek. Ha tudsz és érdemes, akkor segíts neki és tanítsd őt. Ha hibát követsz el, akkor törekedj rá, hogy jóvá tedd vagy ne kövesd el többször. Tanulj meg megbocsátani másoknak, különben neked sem fognak. Ne tegyél mással olyat, amit magadnak sem kívánnál.

Te vagy olyan értékes, mint a másik ember és a másik ember is van annyira értékes, mint te. (csak mások vagytok)

Azokra a "hangokra" nem kell hallgatni, amik egyértelműen rosszabb helyzetet fognak generálni.

Például ha valaki megsért és bosszút akarsz állni és nem bírod, hogy ne csináld ezt, akkor legalább úgy tedd, hogy a végén amikor a másik már teljesen ki van neked szolgáltatva, megkegyelmezel. Ez viszont veszélyes és közben a másiknak nagy kárt okozhatsz, bizonyos helyzetekben.

Te csak az olyan következményékért vagy elsődlegesen felelős, amik veled kapcsolatosak és egyértelműek, előre "jósolhatóak"...

Célszerű tehát végig gondolni, hogy minek mi lesz a következménye. De ne aggódj, a szándék is számít.

Miért érzel reménytelenséget?

Szerelem vagy, vagy depressziós?:(

A problémákat fel kell tárni és megoldani...

Mert ha nem, csak rosszabb lesz. Vagy szerencséd lesz és megoldódik magától vagy stagnálás lesz.

Ha másoktól szeretnél valamit elérni, akkor jobb, ha nem Istent kéred elsődlegesen, hanem az illetővel beszélsz.

Szívesen imádkozom érted...

2013. ápr. 1. 20:16
 2/6 A kérdező kommentje:

A helyzetem kettős: egyrészt valóban van egy párkapcsolati szál, amiben kérdések merültek fel bennem, másrészt pedig az egyéni életemben vagyok már elég hosszú ideje olyan hullámvölgyben, amiből nem tudom, hogyan kellene kikecmeregni. Nem, nem depresszióról van szó, csak nem jutok egyszerűen egyről a kettőre, és már sokszor az van bennem, hogy feladom. És a hab a tortán, hogy a második hatással van az elsőre is.

Tudom, hogy ez így semmitmondó a számodra, de nem szeretnék többet elmondani.

Egyszer nekem valaki azt mondta, hogy amikor dönteni akarok valamiben, akkor fogom érezni, hogy mi a helyes, mert megnyugvást tölt el. Nos, ilyet még nem éreztem.

2013. ápr. 1. 20:27
 3/6 yuda ***** válasza:
100%

Azt a hibát semmiképpen ne kövesd el, amit sokan igen. Mégpedig, hogy (elő)teóriát gyártanak arról, hogyan kell Istent követni, szolgálni. Mi a helyes istentiszteleti forma...stb.

Ezzel szemben a normális és igei dolog ennek az ellenkezője. Legyél nyitott és tedd félre az eddig tanultakat és a bibliát tanulmányozva ismerd meg Isten rád vonatkozó akaratát, ugyanis minden abban van.

Ha bármi ennek ellent mond, akkor az kár és szemét.

Ha valami Istentől van, akkor egybecseng a bibliai igazságokkal. Nem csak eggyel, hanem úgy írja, hogy legalább két-három bizonyságnak kell teljesülnie.

Általánosságban az az elfogadott vélemény, ha valaki nemrég tért meg, akkor látogassa minél gyakrabban az istentiszteletet, mert ott hallja azokat az igéket, amikből későbbiekben meg fog erősödni, mintegy megalapozza a hitéletét.

Leggyakrabban ott érzi az ember először Isten jelenlétét, amit később majd személyesen is megtapasztal, egyedül is képes lesz, a személyes istenkeresésre otthon, munkahelyen, utcán..bárhol.

Ott ismeri meg az ember először Isten hangját és elkezdődik egy szétválasztás a saját gondolatunk és Isten vezetése között.

Igen izgalmas kaland, de mindenképpen először azt tanácsolom, járj hívők közösségébe, próbálj becsatlakozni imacsoportba, -ha van, biblia iskolába járjál..szoktak kezdőknek ún. alapozó biblia iskolákat tartani, ahol a hívő élet kezdő lépéseiben segítenek, kérdésekre válaszolnak. Kezdetben jól jön a személyes példa látása, mások tanácsa. Érdeklődj, ez nálatok hogy megy, Biztos fognak segíteni.

2013. ápr. 1. 20:40
 4/6 anonim ***** válasza:
Minél többet keresed Istent imában, Bibliaolvasásban, annál jobban fognak erősödni benned azok a célok, tervek, amelyek tőle vannak. Azok pedig amelyek hiábavalóak szépen kiszáradnak, mint az olyan növény amelyet nem öntöznek. Ne az érzéseid vezessenek, hanem vizsgálj meg mindent Isten Igéje alapján hogy neki tetsző-e.
2013. ápr. 1. 20:40
 5/6 KZitus ***** válasza:

Szia kedves Kérdező!

A Biblia sokféle tanácsot ad a kérdéseddel kapcsolatban. Például fogadd el Jézus meghívását:"Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik keményen fáradoztok és meg vagytok terhelve, és én felüdítelek benneteket." Máté 11:28

Vagy: Ezt mondja Jehova, a te Megváltód+, Izrael Szentje: „Én, Jehova, vagyok a te Istened, aki arra tanítalak, ami javadra válik, aki azon az úton vezetem lépteidet, amelyen járnod kell. Ó, bárcsak odafigyelnél parancsolataimra! Akkor olyan lenne békéd, mint egy folyó, és igazságosságod, mint a tenger habjai."

Így is követheted Isten tanácsát: " Boldog ember az, ki nem jár a gonoszok tanácsa szerint,

Bűnösök útjára nem áll,

És gúnyolódók székébe nem ül,

2 Hanem Jehova törvényében leli gyönyörűségét,+

És törvényét olvassa halk hangon éjjel-nappal.

3 Olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa,

Amely megtermi gyümölcsét a maga idején.

Nem hervad el lombja,

És minden tettét siker koronázza." Zsoltárok 1:1-3

Addig tanulmányozd a Bibliát, ameddig nem ismered fel magadon ennek a bibliai próféciának a teljesedését: "Ti pedig újra látni fogjátok a különbséget az igazságos és a gonosz között, aközött, aki szolgálja Istent, és aközött, aki nem szolgálja őt.” Malakiás 3:18

Légy kitartó, megéri, mert így idővel boldog, kiegyensúlyozott és céltudatos életed lehet. Sok sikert. Imádkozom érted.

2013. ápr. 2. 19:10
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A megtéréskor létrejött megbékélés és személyes kapcsolat fenntartásának legfőbb eszköze az ima. Ima által személyes érintkezésbe léphet, beszélgethet az ember azzal az Istennel, aki a bűneset óta „hozzáférhetetlen világosságban lakozik”.

Az ima nem valamiféle misztikus varázslat, hanem tudatos, értelmes lelki történés. A Biblia világos magyarázatot ad mibenlétéről és gyakorlati jelentőségéről. Mégis sok minden csoda és titok marad vele kapcsolatban. Titok és csoda mindenekelőtt az, hogy Isten, végtelen nagyságában, kész teljes szívvel figyelni egyetlen emberre, aki bármikor és bárhonnét is, őszinte hittel kíván Őhozzá szólni, Tőle kérni. Jézus így szólt erről: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozz a te Atyádhoz... aki titkon néz, és válaszol neked nyilvánvalóan.” (Máté 6,6)

Mindez a legegyszerűbben történik meg, ha az ember az őszinte hit és segítségül hívás lelki magatartását tanúsítja. A valódi imádkozáshoz, vagyis az Istennel való tényleges kapcsolatba lépéshez az ember vágyakozásán kívül csak a következők szükségesek:

– A teljes belső egyszerűség és őszinteség magatartása minden önszuggerálás, önmanipulálás, pózolás, szerepjátszás, önhittség, érzelem- vagy élményhajszolás stb. helyett. – Isten személyének bizonyos szintű megismerése a hiteles forrás, a Biblia kinyilatkoztatása által, hogy az ember tudja, kihez szól bizalommal.

– A Biblia kijelentései által felismert személyes bűnök megbánása, a tőlük való szabadulás igaz vágya és kérése.

– Kitartás a gondolatok összpontosításában, a belső ellenérzések, aggodalmak és kételyek leküzdésében. Mintegy belekapaszkodás az imádság általi kapcsolatteremtés és az imameghallgatás valóságára nézve tett isteni ígéretekbe. Sok-sok ilyen ígéret van a Bibliában. Kettő ezek közül:

„Aki énhozzám jön, semmiképpen ki nem vetem.” (János 6,37)

„Közel van a Úr minden Őt hívóhoz, mindenkihez, aki hűséggel hívja Őt.” (Zsoltárok 145,18)

Az imameghallgatás tapasztalatának megörökítésével is gyakran találkozunk a Bibliában. Ezek úgy tárulnak elénk, mint amelyek minden őszinte imádkozó életében megismétlődnek:

„Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, s meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből, a sáros fertőből, sziklára állította lábamat, megerősítvén lépteimet.” (Zsoltárok 40,2–3)

„Mikor kiáltottam, meghallgattál engem, felbátorítottál engem, lelkemben erő támadt.” (Zsoltárok 138,3)

„Megkerestem az Urat és meghallgatott engem, és minden félelmemből kimentett engem.” (Zsoltárok 34,5).

Kívánom, hogy neked is ilyen imatapasztalataid legyenek!

Üdv. Péter

2013. ápr. 3. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!