Mi a véleményetek arról, hogy szeptembertől kötelező lesz a hittan az általános iskolában?
Az én lányom 5 évesen már tudja, hogy nem a gólya hozta. 2 másodpercen belül bármilyen kérdésére igaz választ kap az internetről.
Akkor mi értelme van a kötelező hittan oktatásnak??
Nem hiszek Istenben. Van hitem, de nem másban. Hanem saját magamban, mert Nekem és egyedül kell felnevelnem a lányom.
Vannak egyházi iskolák, ha a Kedves szülő tanittatni akarja hittanra, irassa oda, vagy járassa különórára.
Választani lehet a hittan és az erkölcstan között. Ha magadban hiszel, akkor nyilván nem a hittant fogod választani.
Sokkal nagyobb bajnak tartom, hogy ezentúl regisztrálva lesz az iskolában, hogy melyik gyerek milyen felekezethez tartozik, és ez tényleg aggályos. Kinek mi köze hozzá? Régebben volt fakultatív hittan, de az iskola semmiféle nyilvántartást nem vezetett arról, hogy ki jár oda.
Én keresztényként ellenzem, szerintem fakultatívnak kellene lennie (viszont fakultatívan biztosítani kellene mindenkinek , ha bármilyen hittanra járni szeretne!) Mondom ezt úgy, hogy önként jártam 13 éven keresztül egyházi suliba..
Az erkölcstan.... hát nem is tudom... számomra a tananyag és a tanár a kérdés. Mert lehet belőle jót is kihozni, meg nagyon rosszat is. Sajnos tartok tőle, hogy az utóbbiból is lesz jócskán. Így viszont nem tudom támogatni.
Nem a hittan kötelező, hanem a választás hittan és erkölcstan között. Ebben az a baj, hogy a szülőt állásfoglalásra kényszerítik. Ennél csak az a még nagyobb baj, hogy a felekezetéről is kérdezik. Erről az a véleményem, hogy megtagadható a törvényre hivatkozva. Az adatgyűjtőnek kötelező megmondania mi célból teszi. Ha nincs indokolható társadalmi haszna, akkor törvénytelen. Minden adatgyűjtés célhoz kötött, és csak a cél fennállásának időtartamára lehetséges a törvény szerint. Más kérdés, hogy hatalmi helyzettel vissza lehet élni, hiába van valakinek igaza, ha a másik fél a hatalmánál fogva fenntarthatja a törvénytelenséget. Itt arról van szó!
Egyébként önmagában mindent lehet jól és hasznosan tanítani és lehet rosszul. Ez az oktató szakmai és emberi minőségén múlik. A vallás a kultúra része, ismerete hasznos, és ennek semmi köze a vallásos életmódhoz. A hátborzongató és visszataszító nem az hogy része az oktatásnak, hanem az, ahogyan azzá teszik, és ahogyan visszaélnek vele bigott hatalommániás emberek.
Ellenzem. Amikor kicsi voltam mindig ezzel nyaggatott mindenki,most megint. Legyen vallástörténeti,filozófiai óra, de ne hittan, főleg annak ne,aki nem akarja.
Ateista vagyok,tiltja a vallásom a hittant:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!