A katolikus karizmatikus közösségeknél valóban be / alá szoktak merítkezni vízben?
Párom, akivel 2 éve vagyunk együtt, Ő karizmatikus már 4 éve, és azt mondta, hogy ott bemerítkezés van. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz és mi értelme van? Amit ő mondott, az számomra nem elfogadható, az, hogy nem elég a szenteltvíz általi keresztség nekik, szerintem meg épp elég az, hozzáteszem, én (is) katolikus vagyok, csak eddig nem ismertem a karizmatikus ágazatát, s nem igazán értem mi ennek a lényege, bár utánaolvasgattam, de még mindig nem értem... Légyszi segítsetek ebben! Valóban be kell merítkezni ott és miért? Előre is köszi! :)
27/N
Kedves kérdező!
Valóban alámerítkezés van ezeknél a gyülekezeteknél, mert azt vallják (köztük én is), hogy a keresztség felvétele egy nagyon komoly és felelősségteljes döntés, amit sem egy csecsemő, sem egy már nagyobb gyermek nem tud meghozni!
Katolikusoknál NINCS bemerítkezés, csak a szektáknál. Ott viszont nincs keresztelő.
Azért merítkeznek be, mert Jézus is 30 évesen merítkezett be a vízbe. De ez nem azonos a megkereszteléssel.
Erről így még nem hallottam, pedig vannak karizmatikus ismerőseim.
Egy magánvélemény: én azt vallom, hogy EGY keresztség van, amit ki is mondtunk a hitvallásban. Tehát nincs szükség felnőtt korban semmi ilyesmire, illetve ott van a bérmálkozás, amikor betöltekezünk a Szentlélekkel és az Egyház teljes jogú, felnőtt tagjai leszünk. Kicsit úgy érzem a karizmatikusoknál, hogy próbálnak a katolikusokon belül egy külön, kissé felsőbbrendűnek gondolt csoportot kialakítani, és minden csak arra irányul, hogy azt mutassák, hogy különbek másoknál. Ezt nem tartom jónak, de ez az én véleményem.
A baptisták nem szekta, mégis ott is felnőtt keresztség van bemerítéssel.
Jézus 30 évesen keresztelkedett, valóban. Ha érne bármit is a gyerek keresztség, vagy a gyermekbérmálkozás, akkor ő sem ezt az utat választotta volna, hanem már csecsemőként megkeresztelték volna és tíz évesen bérmálkozik.
De nem így történt! Ez is csak egy katolikus kitaláció.
Szia! Tudom, hogy nem mostani a kérdés, de azért válaszolok.
Én katolikus karizmatikus vagyok.
Nincs nálunk bemerítkezés! Bemerítkezés csak a gyülikben van.
Mivel mi katolikusak vagyunk, ezért elfogadjuk a szenteltvízzel való megkeresztelést. Ezért is vagyunk katolikusak, mert mi nem merítkezünk be. Szerintem a párod nem tudja pontosan, hogy miket beszélt. Esetleg "hagyományos" katolikus lehetett, de valamelyik karizmatikus közösség befogadta,mivel nemcsak a katolikusok karizmatikusak, hanem elsősorban a pünkösdi gyüli , ill Hit gyülisek, Omega gyüli stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!