Mi van a ha valaki 10 évesen első áldozás előtt nem rendesen gyónt, nem vallotta be a bűneit? Hogy lehet jóvá tenni?
Pedig a gyereknek meg kell megmondani, hogy rosszat tesz. Nem pedig még támogatni benne.
Egyébként nem a gyónás számít, hanem az, hogy megbántad-e a tetted vagy sem. Jóvá tenni azt kell, ami másoknak ártott.
Bár nem támogatom a gyerekek gyónását, de azt meg kell nekik is tanulni, hogy mindennek van következménye. Ha a gyónás közben kellemetlenül érzi magát, akkor két dolog történhet: vagy többé nem fogja azt elkövetni, vagy nem fog igazat mondani. A felnőttek is így működnek és erről nem az egyház tehet, mert egy full ateista is lehet hazug és azt igazán nem lehet az egyház számlájára írni, mert ő biztos nem gyónás közben sérült, hanem csak jellemtelen.
Kérdező: gyónd meg, ha így történt.
Én is 9-10 évesen voltam elsőáldozó. És volt, amit gyerekeszemmel én se mertem meggyónni, mert attól féltem, kiakasztom vele a papot. (fekete pont kiradírozás volt a "nagy" bűn:)
Ja, most meg hittanár vagyok, szóval nem vagy elveszett ember:))
A súlyos/halálos bűnöket KELL meggyónni, ami pedig kizárt, hogy egy gyereknek lennének. A "többit" ajánlatos meggyónni, de nem kötelező.
Felnőtt korban viszont, ha tudatosan-és nem véletlenül- hagysz ki a gyónásodból súlyos bűnt, akkor hiába oldoz fel a pap, a gyónás érvénytelen lesz.
A gyónás egyébként is olyan dolog, hogy jó, ha van egy olyan pap, akiben megbízol, akinek el mersz mondani mindent, ami nyomja a lelked, és nem random ugrasz be egy gyóntatófülkébe, hogy most aztán hajrá, gyónjunk.
Nem tudom hány éves vagy, így nehéz tanácsot adni. Igen, ha nagyon nyomja a lelked, gyónd meg, ami kimaradt. Ha kérdésed van, priviben is írhatsz, tavaly készítettem fel egy kissrácot elsőáldozásra/gyónásra, és neki egyáltalán nem volt nyomasztó a gyónás. (Atya is jó fej, tehát ha nem is gyónt meg mindent, vagy nem úgy, ahogy felnőttként gyónik az ember, semmi nyomasztó érzés nincs benne, sőt vagánykodik a többiek előtt, hogy már ő gyónt.)
Ne vádold megad, a gyónás is egy olyan dolog, amit az ember folyamatosan tanul, és a hittel együtt növekszik benned a készség majd a "jó gyónásra".
Fel a fejjel!
El lehet menni újra, de nálunk azt mondta az atya, hogy igazából egy 10 éves gyerek még nem tud szánt szándékkal halálos bűnt elkövetni. A gyerekcsínyek nem komoly bűnök, azzal nem szakad meg a kapcsolat Istennel.
Az Egyház nem tanítja azt, hogy a "bűnös gyerekek", ez hülyeség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!