Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az hogy 'két szín alatti...

Granulátum kérdése:

Mi az hogy 'két szín alatti áldozás'?

Figyelt kérdés
És miért volt jelentősége a reformációval kapcsolatban?
2013. márc. 27. 18:40
 1/8 A kérdező kommentje:
Nem azt jelenti, hogy a katolikus papok még külön - a hívektől távol - magukhoz vették az úrvacsorát?
2013. márc. 27. 18:41
 2/8 anonim ***** válasza:
52%
Az áldozás színei: a kenyér és a bor. Általában egy szín alatt áldoznak, mert így egyszerűbb megoldani, de a papok két szín alatt szoktak. A huszitáknál ez volt a fő ürügy a lázadásra.
2013. márc. 27. 18:43
 3/8 anonim ***** válasza:
89%

Bocs: a népnek csak a kenyeret szokták adni, bár vannak olyan alkalmak vagy olyan templomok, ahol a népet is két szín alatt áldoztatják.

Jézus jelen van mindkettőben. Aki az egyiket veszi magához, ahhoz is a teljes Jézus jön el.

A husziták azért verték ki a balhét, mert ők azt hitték, hogy mindig mindenkinek két szín alatt kell áldoznia, egy szín alatt érvénytelen.

2013. márc. 27. 18:47
 4/8 anonim ***** válasza:
92%
"Mert ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."
2013. márc. 27. 20:11
 5/8 anonim ***** válasza:
93%
A keleti egyházaknál szokás. Orthodoxok és gör. kat-ok gyakorolják. A pap süt egy proszfora nevű kenyeret. Ez kerek formájú, egy kereszt alakú pecsét van a tetején. Görög betűkkel rá van írva, hogy Jézus Krisztus győz. IC XC NI KA görögül. Egy lándzsa alakú késsel kivág belőle egy darabot. Ez a Bárány, Krisztust jelképezi. A lándzsa, hogy Jézus oldalát ezzel szúrták át, vér és víz ömlött. A kivágott darabot apró részekre vágja. Egy kehelybe teszi, ez képezi Jézus testét, vörös bor és meleg vízet önt hozzá. Ez jelképezi a Megváltó vérét. A hívek szájába kanállal adja. A megmaradt szenteletlen kenyér darabokat az istentisztelet után kiosztja. A két szín a kenyér és bor, ellentétben a róm. kat.-ok ostyával történő áldozásával, ami csak egy szín alatt zajlik. A magyarorthodoxia.org-on lehet pontosabban elovasni.
2013. márc. 27. 20:39
 6/8 anonim ***** válasza:
92%

Nem csak a görögkeletieknél szokás, igaz ott úgy tudom, hogy csak két szín alatt áldoztatnak.

Van ilyen a római katolikusoknál is, szokásfüggő, sok helyen nagyobb ünnepekkor így áldoztatnak. Ekkor az ostyát az áldoztató belemártja a borba és úgy adja.

Egyébként a szentáldozás úgy is teljes, hogy ha csak ostyát kapunk.

Reformációnál nem tudom, mire kell ezzel kapcsolatban gondolni. A protestáns felekezetek megtartották a két szín alatti "áldozást" (azért rakom idézőjelbe, mert ott igazából nem áldozás, hanem Úrvacsora), és máig kenyér és bor is van.

2013. márc. 27. 21:13
 7/8 anonim ***** válasza:

5-ös válaszoló: az irtidox és a gör.kat. ugyan az. Nem róm.kat.-ot akartál írni?

De:

Reformátusoknál a kenyér és a bor az Úrvacsora során tényleg kenyér és bor. “Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Megemlékezés, bizonylat a Jézus Krisztusban való részesedés. Nálunk nagyobb ünnepekkor van csak Úrvacsora.

A katolikus liturgiában Ezzel ellentettben áldozatként mutatják be és az ostya az valóban Krisztus teste és vére, teljesen átlényegül a szentáldozás során, amelyet az áldozópap az oltáron megtör előtte és mondja a Mt26 részét.

Kálvin érthetően leírja a Kátéban, hogy mi ezzel a probléma. Ill javaslom megnézni:

[link]

2020. júl. 24. 16:55
 8/8 anonim ***** válasza:
Bocs, látom, hogy régi kérdés, de az ortodox és a görögkatolikus nem ugyanaz. Az ortodoxok, más néven görögkeletiek a keleti kereszténységhez tartoznak, ők nem ismerik el a pápát vezetőjüknek. A görögkatolikus ugyanúgy katolikus, mint a római, elismeri vezetőjének a pápát, csak latin rítus helyett görög szertartásaik vannak. Egy görögkatolikus templom hasonlíthat az ortodoxokéra, van benne pl. ikonosztáz, de attól még ők nyugati keresztények, a pápa alá tartoznak. Sok a félreértés ezzel kapcsolatban, azért írtam ide.
nov. 11. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!