A Jó Isten minden bűnt megbocsájt ha őszintén megbánja a vétkezo?
"Az egészet, csak azért írtam le, hogy példaként szolgáljon arra, hogy mennyi mindent nem tudunk, nem látunk."
Egyébként igen. Sok esetben súlyos személyiségzavarok, gyermekkori traumák stb. áll a dolgok hátterében, és ez persze nem ugyanaz, mint a "kipróbálom, milyen mást megölni" mentalitásból elkövetett bűneset. De attól még megtörténtek, mert azért a gyilkosság a Föld minden szegletében ismert fogalom, és el is ítélik - legalábbis közösségen belül mindenképpen. (Most nem akarom felhozni a visszataszító, közelmúltbeli azerbajdzsáni példát.)
Vagyis: az elkövető minden esetben tisztában van azzal (kivéve, ha belátási nehézségei támadnak), hogy mit követ(ett) el, ezért a büntetés (legyen az közjogi vagy kozmikus) megérdemelt, mégha nem is egyenlő súllyal. Ha belátta a bűnét (vagy súlyos hibáját, nézőpont kérdése), akkor megtérve egyetért a bűnhődésével, és az segíti a személyiségének fejlődését (a kivégzéseket nem támogatom már csak ezért sem). Ha nem látja be, akkor a büntetést úgysem büntetésnek, hanem durva közbeavatkozásnak ítéli meg, amely személye ellen irányul.
Ezért (is) fogadom el azokat a nézeteket, amelyek egyfajta kozmikus igazságtételt foglalnak magukba - hívjuk az karmának vagy akárminek. Ha az emberi mentalitásban már itt a Földön mélyen benne gyökerezik a jóvátétel, bűnhődés és megtisztulás fogalma, miért volna ez másképp "kozmikus" szinten?
6, Én nem keverném össze az Isteni megbocsájtást vagy ítéletet az emberi dilemmával miszerint bűnös e valaki vagy sem. Nem a mi dolgunk megítélni és igen, szerintem Istennek más értékrendje van mint az embereknek így ő képes lehet a megbocsájtásra, akár az ember utolsó másodperceiben is, mondjuk a halálos ágyon fekvő betegnek.
Egyébként miből gondolják az emberek, hogy csak az ilyen súlyos bűnöket kellene megbánni, mint gyilkosság vagy sátánizmus ahogy a kérdező említi a kérdésében? Lehet, hogy valaki egész életében nem ölt embert, de egy bunkó ember volt aki mindenkit csesztetett, kötekedett, az a szememben nagyobb bűnös, hisz évtizedeken át szenvedtette a környezetét. A másik lehet hogy egy életet kioltott, de annak is biztos volt valami súlyos oka, véletlenül az ember nem öl. Ez egyszeri tévedésnek számolható fel, de a sorozatos b*szogatás szerintem már más kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!