Ha ez áll a Bibliában akkor miért nem ismerik el egyesek a Vatikánt és római katolikus felekezetet?
vagy nem is tudom,hogy fogalmazzak
Ha jól tudom Jézus mondta,hogy: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat (Mt 16,18)
Ez nem egyértelmű arra nézve,hogy felesleg eltérni, más felekezetet alapítani, stb...
Hiszem Jézus megmondt,hogy erre és nem másikra építi az egyházát.
Kérdés szükség volt-e a refomációra és ők,hogy látják ezt.
Azt értem,hogy nem tetszett nekik amit akkoriban a Vatikán művelt,de mégis csak ők ülnek azon a sziklán.
Egy bibliai igeszakasz helyes értelmézésénél sokszor elő kell venni az eredeti szöveget, jelen esetben (Mt 16,18) a görögöt.
A görög szövegben itt két szó szerepel: Petra, Petrosz.
Jézus azt mondta, hogy: Te Péter (Petrosz) vagy, de én a Petrán (magán Jézus Krisztuson) építem fel az egyházamat. Aki nem hiszi nézze meg a görög szöveget...
18κἀγὼ δέ σοι λέγω ὅτι σὺ εἶ Πέτρος, καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν, καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς·
A görög szövegben nem szerepel egyébként az anyaszentegyház szó sem, csak az ekklészia szó, aminek jelentése: egyház, ehívottak közössége, de ez már egy másik történet...
Nos, nagyon sok érdekes válasz ütközött egymással, én Római Katolikus vagyok, de komolyan mondom élvezet volt olvasni a pro és kontra érveket :)
Én egy másik megközelítésről írnék. Nem teljesen ide kapcsolódik, de mégis.
Ha megnézzük a Keresztény vallásokat, akkor csak a Katolikusoknál (Római, Görög és az Ortodoxok bár ők ilyen szempontból kicsit kilógnak) van egy központosított szervezet ill. egy központi irányító személy (Vatikán és a Pápa). Ez a kezdetektől így van, mi ezt "szent hagyományoknak" hívjuk. A többi protestáns felekezetnék nincsen, legalábbis én nem tudok róla, hogy lenne központi irányító szervük vagy egy ember (max az alapító) aki irányítja a teljes felekezetet a világon (vagy ha van akkor javítsatok ki kérlek). Tehát mondhatni, hogy igazi vezető nélkül, csak úgy vannak.
Ezért lehet az, hogy a protestáns közösségek mindenhol egy picit máshogy gondolkodnak. Szóval egy felekezeten belül is máshogyan gondolkoznak. Nem sok az eltérés, de mégis van! Pl. odébb mész 1 faluval vagy 1 várossal ott már egy kicsit máshogy gondolkodik egy közösség, vagy kicsit máshogy értelmezik a Bibliát. Hollandiában pl már van egy -úgy emlékszem- evangélikus felekezet, aki a saját bibliai értelmezése alapján elfogadhatónak tartja az eutanáziát, holott a többi felekezet elítéli. Ezért jó, hogy pl. a Katolikusoknál meg van fogalmazva többek között a Vatikán és a Pápa által az Egyház Katekizmusában az összes ilyen dolog,hogy mi ki, mi mit, mikor hogyan miért stb. van, és az összes Katolikus (Római és Görög) közösség ugyan azt fogja gondolni New Yorktól kezdve Moszkván át a legkisebb bantunéger falig.
Talán Jézus annak idején ezért is mondhatta Péternek azt amit, mert tudta, hogy csak egységben maradhat meg a Kereszténység, és ezt az egységet pedig valakinek képviselnie, irányítania kell, persze a Szentlélek sugalmazására s teljes egyetértésben a többi apostollal.
Félre ne értsetek, most nem a protestánsok ellen akartam írni, mert közöttük is vannak nagyon értékes Krisztus hívő emberek,(sőt), csak leírtam egy másik fajta nézőpontot ami esetleg még ide kapcsolódhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!