Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szükség van-e a Sátán és...

Aries 2 kérdése:

Szükség van-e a Sátán és démonaira Isten teremtésében?

Figyelt kérdés

2013. febr. 24. 10:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Elég érdekes kérdés, s nem biztos, hogy jól értem.

amikor Jehova megteremtette a szellemi majd a fizikai életet, nem voltak démonok, és Sátán sem.

ezek az angyali teremtmények a későbbiekben lázadtak fel Isten elrendezése ellen.

Ők továbbra is angyali teremtmények csak a gonoszság az ami vezeti őket és a fejedelmük, Sátán irányítja őket.

Jehova nem teremtett ilyeneket, maguktól lettek azok amik.

De jó hír, hogy nem sokára el lesznek távolítva.

Ha félre értettelek, akkor sorry.

2013. febr. 24. 11:07
 2/13 Mulder614 ***** válasza:

Már nem sokáig lesznek jelen Sátán és a démonai. Sátán mondjuk eleve nem gonosznak lett megteremtve.

Itt egy rövid leírás Sátán szerepéről mikor még egy oltalmazó angyal volt.

(Ezékiel 28:13-16) Édenben, Isten kertjében voltál. Mindenféle drágakő borított: rubin, topáz és jáspis; krizolit, ónix és jade; zafír, türkiz és smaragd; aranyból voltak kidolgozva foglalataid és mélyedéseid tebenned. Megteremtésed napján készültek el.  Te vagy a felkent, oltalmazó kerub, én jelöltelek ki. Isten szent hegyén voltál, tüzes kövek között jártál.  Feddhetetlen voltál útjaidban megteremtésed napjától fogva, mígnem igazságtalanság találtatott benned.  Kereskedelmi áruid bősége miatt erőszakkal töltötték meg belső részeidet, és te vétkezni kezdtél. Eltávolítalak Isten hegyéről mint megszentségtelenítettet, és elpusztítalak a tüzes kövek közül, ó, oltalmazó kerub!

2013. febr. 25. 09:38
 3/13 A kérdező kommentje:

Igen. Már utóbb jöttem rá, hogy a démonokat nem Isten teremtette. Pontatlan volt a kérdésem.

Köszönöm a válaszokat!

Milyen érdekes téma ez. Korábban ők angyalok voltak. De fellázadtak, és démonokká lettek. Ebből jön egy újabb kérdés: Bár démonok lettek, akik mindent megtesznek, hogy Isten gyermekeit megnyerjék maguknak. Ezt gondolom, hogy a szabad akarat ajándéka miatt tehették, teszik még meg egy ideig. Ez nevezhetjük igazságnak. De érdekes viszont, hogy Isten nagyon siratja azon gyermekeit, akiket a Sátán és seregei próbálnak félrevezetni, hogy velük együtt a Pokolba essenek. És újabb és újabb kérdések virágzanak ki ebből. Ha Isten teremtése tökéletes, akkor ezt úgy kéne érteni, hogy minden, ami ebben van, az. Ha tökéletesek gyermekei, akkor mégis miért esnek bűnbe? Isten egy tökéletes tervező. Terv alatt egy előre meggondolt ötletről van szó. Ha Isten tervei, teremtése tökéletes, akkor hogyan lehetett benne mégis e hiba? Merthogy mi hibázunk, az természetes. Bár én éppen ezért nem tartom Isten teremtésében az embert tökéletes lénynek, mert benne van a részrehajlás. Így a teljes teremtés mégsem lehet tökéletes. Isten tökéletes, de mi nem. Mi nem vagyunk egyenrangúak Istennel. Teremtményei Istennek vannak alárendelve. Nekem úgy érződik, hogy az emberi lény szándékoltan lett tökéletlenre teremtve. A kezdeti bűnbeesés is érdekes téma. Eredetileg mindannyian tiszták voltunk, mentesek a bűntől. Ha nem léteztek volna a Sátán és seregei, akkor mindannyian tiszták lennénk, még most is. Számomra úgy tűnik, mintha még Teremtőnk is tehetetlen lenne a Sátán hatalma miatt, akik maguknak akarják megnyerni az ártatlan gyermekeit. Na de Istenünk az lenne? Ő hatalmasabb a Sátánnál. Ha erősebb nála, akkor miért nem pusztítja el véglegesen? Azt nem mondhatnánk, hogy nem bír el vele, mert akkor nem lenne nagyobb, erősebb a Sátántól.

2013. febr. 25. 12:00
 4/13 anonim ***** válasza:

A teremtés tökéletességéről:

Egy tökéletes Isten tud tökéletlen angyalokat és embereket teremteni. Az emberek és az angyalok eredetileg jók voltak. A szabad akarat is egy jó ajándék volt az embereknek és az angyaloknak. De ezt a szabad akaratot lehetséges volt rosszra használni. Az emberek és a bukott angyalok ezt tették ezért eltávolodtak Istentől.

"Számomra úgy tűnik, mintha még Teremtőnk is tehetetlen lenne a Sátán hatalma miatt, akik maguknak akarják megnyerni az ártatlan gyermekeit."

Azért gondolod így mert Isten szeret teljesen elvesztettnek tűnő csatákat megnyerni. Nézd meg a 80 éves Ábrahám esetét. Egy öregember volt akinek az életében semmi érdekes nem történt és most mennyi leszármazottja van és mennyien tisztelik ősatyjukként. Vagy Dávid és Góliát. Vagy Jézus halála és feltámadása. Ma az egyház haldoklik. Hamarosan teljesen úgy fog tűnni hogy a gonosz lélek győzőtt. De hamarosan Jézus újra eljön a földre és akkor majd egyértelmű hogy kinek a kezében van a valódi hatalom.

2013. febr. 25. 14:43
 5/13 KZitus ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A kommentedhez szeretnék hozzá szólni.

Úgy tűnik van Bibliai ismereted, de tovább kell kutatnod, hogy minden kérdésedre megkapd a választ. Isten mindent tökéletesen hozott létre.Először angyalokat teremtet, aztán embereket és mindenkit ellátott szabad akarattal, amit lehet jól vagy rosszul használni. Isten ezt a mai napig megadja úgy az angyaloknak mint az embereknek. Mivel évezredek alatt ezt nem vonta vissza, ez arra mutat, hogy ez így tökéletesen jól van . Ha nem mindenben értjük Isten gondolkodását az nem csoda, hisz maga Isten mondja: "Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok és útjaitok sem az én útjaim- ez Jehova kijelentése- Mert ahogy az egek magasabbak a földnél, úgy az én útjaim is magasabbak a ti útjaitoknál, és gondolataim a gondolataitoknál."(Ézsaiás 55:8,9).

Kérdésedre válaszolva, Istennek nincs szüksége Sátánra és a démonaira és hamarosan elfogja pusztítani őket.

2013. febr. 25. 15:51
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Tökéletes Istenünk tökéletlen angyalokat, embereket teremtett. Ezen fogyatékosságokkal, melyek hibákhoz vezetnek, nem lehet a mi felelősségünk. Teremtőnk úgy akarta, hogy az angyalok egy része démonná változzon. Ha eleve hibákkal vagyunk megalkotva, akkor a felelősség csak a Teremtőnké lehet, még akkor is, ha a szabad akaratot ajándékba kaptuk Tőle, amivel bűnbe is eshetünk. A csapdákat nem mi állítottuk fel, a Sátán csábításaival.

Mondhatnám azt, hogy ez mind Isten terve volt, mert így érdekesebb. Olyan mint egy színház. Ez azért nekem igen keserű, szaggató fájdalom.

Isten szeret elveszettnek tűnő csatákat megnyerni, akár ártatlan áldozatok szenvedései árán is? Nincs mindenki tudatában annak, hogy ő csupán egy báb. Szenved, de maga se tudja, hogy miért. Hogy szeret elveszettnek tűnő csatát megnyerni, nálam ez olyan érzést kelt, hogy ezt Ő szenvedélyből csinálja. Fontosabb Neki, hogy e szenvedélyben örömét lelje, mint ártatlan gyermekei szenvedései, fájdalmai, akik a csatában elesnek.

Tudom, hogy hamarosan eljön Jézus Krisztus Második Eljövetele. Tudok a Nagyfigyelmeztetésről.

2013. febr. 26. 11:47
 7/13 A kérdező kommentje:

Az angyalok után embereket is teremtett. Az angyalok egy része (tökéletességükben?), egyszer csak fellázadtak Isten ellen. Démonokká lettek ők. Az ember úgy teremtetett (tökéletesre?), hogy bele tudjon esni a démonok csapdáiba. Ha valaki tökéletes, az nem hibázik. Éppen ezért az angyalok és az emberek nem tökéletes lények. Az a "rém" is közel férkőzik ide, ami azt mondja, hogy nincs fejlődés ellenállás nélkül. Azaz nincs jó, rossz nélkül. Mondhatnám azt, hogy minden egyes teremtett lénynek át kell esnie a legpokolibb kínok között, hogy (ismét?) eredeti önmaga legyen. Ha már egyszer mindenki a legtökéletesebb volt a maga tökéletlenségében, amikor még bűnfolt nem szennyezte lelkét, akkor ugyan miért szennyeződött mégis be? Nem kellett volna a kíváncsiság bűnébe esnünk. Nem kellett volna csapdákat állítani. Én a szenvedést nem tudom a szeretet édességével összeegyeztetni. Ha valaki szeret minket, az nem okoz nekünk egy kis szenvedést sem. Főleg nem szándékosan. Azt sem tudom elfogadni egy tökéletes lénytől, hogy ez nem lehetett volna másképpen.

A Sátán és seregét csak 1000 évre kényszerítik vissza a Pokolba. Szándékosan nem pusztítják el őket véglegesen. Az ott szenvedő lelkek kapnak lehetőséget arra, hogy megtisztulhassanak. Bár azt már nem értem, hogy egyúttal minek újra kiengedni velük együtt a démonokat is, ha nincs szükség(?) rájuk (teremtés). Talán azért szükségesek "szeretett" kísérőik, mert ők testesítik azon kísértésüket, mely érzékeik kielégítését célozza, és amin uralkodniuk kell, ha el akarják nyerni újra Isten kegyeit.

Hogy már eleve miért vannak hibákkal teremtve az emberek,

a Pokol létét is megmagyarázza.

Ha nem lennének az emberek hibákkal tervezve, akkor nem lenne ok arra, hogy a Pokolban megtisztulhassanak.

Az ember azért épp akkora amekkora, mert az Istennek tetsző. Ezt nincs jogunk kifogásolni, még akkor sem ha a legnagyobb kínokat éljük át. Tudta a Teremtőnk, hogy mi fog minden egyes gyermekére várni, születése óta, hogy milyen életútjuk lesz. Isten tervében az is benne van, hogy mindent előre tud az időben, ameddig csak létezünk, örökké.

A teremtés egy nagy színház, valós személyekkel. Én csupán egy kelléknek érzem magam benne, egy emberi mivoltától lecsupaszított, kínzó fájdalmakat érző eszköznek.

Az Ő akarata van bennem. Az igazi ösztönzés azonban még hiányzik. Nem tudom, hogy mit akar velem?

2013. febr. 26. 12:33
 8/13 anonim ***** válasza:

"Teremtőnk úgy akarta, hogy az angyalok egy része démonná változzon."

Nem ezt sose akarta. Ha Isten akarata teljesült volna akkor most kizárólag jó angyalok és bűn nélkül élő emberek léteznének.

"Isten szeret elveszettnek tűnő csatákat megnyerni, akár ártatlan áldozatok szenvedései árán is?"

Azt akarod mondani hogy Isten igazságtalan? Nem az. A szenvedések nem miatta vannak a világban, mégis a szenvedőket méltóképpen megjutalmazza majd a szenvedést okozóknak pedig törleszteniük kell az adósságukat. Isten pedig csak jót tesz, a szenvedésünket enyhíti, megerősít minket. Még ha hibákat követünk el akkor se ítél el, mindig kész segíteni abban hogy helyrehozzuk amit elrontottunk.

"Nincs mindenki tudatában annak, hogy ő csupán egy báb."

Ki a báb? Nem bábok az emberek hanem szabad akaratú lények.

"Hogy szeret elveszettnek tűnő csatát megnyerni, nálam ez olyan érzést kelt, hogy ezt Ő szenvedélyből csinálja."

Szerintem Isten ezt is szeretetből teszi. Tegyük fel hogy Dávid és Góliát egy súlycsoport lett volna. Ha Dávid így győz akkor az embereknek nem tűnik fel hogy Isten létezik, milyen módon tudja segíteni az embereket és milyen hatalma van. Így viszont hogy egy kis 12 éves gyerek győzött le egy 3 méteres páncélozott óriást mindenki egyből rájött hogy itt Isten hatalma nyilvánult meg. Ez azoknak is előnyére vált akik látták, mert így megerősödtek hitben. Vajon hány embernek múlt ezen az egy eseményen az üdvössége?

"Fontosabb Neki, hogy e szenvedélyben örömét lelje, mint ártatlan gyermekei szenvedései, fájdalmai, akik a csatában elesnek."

Isten gyermekei nem esnek el. Aki Isten mellett dönt az győz akkor is ha meghal mert Jézus feltámasztja majd.

"Azaz nincs jó, rossz nélkül."

Miért ne lenne? A kezdetben nem volt rossz és az örökkévalóságban se lesz szükség semmi rosszra.

"A teremtés egy nagy színház, valós személyekkel."

Ezt elég könnyű belátni hogy ez nem igaz. Én pl. most ha akarok felállok innen és kimegyek ha akarok akkor meg befejezem a válaszolást. Azt csinálok amit akarok. Gondolom nálad is így működik.

2013. febr. 26. 14:52
 9/13 A kérdező kommentje:

"Ha Isten akarata teljesült volna akkor most kizárólag jó angyalok és bűn nélkül élő emberek léteznének."

De nem teljesült. Nem számított a Sátán felbukkanására. Nem számított arra, hogy a Sátán ki tudja még Őt is játszani, hogy rászedje az embereket. Isten figyelme mégsem lehet tökéletes, ha ez elkerülhette figyelmét. E kis figyelmetlenség végül azt eredményezte, hogy megjelent, majd elterjedt a bűn. A bűn után meg a szenvedés. Valamilyen szinten tehetetlen Teremtőnk a Sátánnal szemben.

A szenvedések a Sátán miatt vannak a világban. Viszont teremtőnk mégsem lehet annyira erős, hogy végleg elpusztítsa. Mert már rég megtette volna.

De a hibákat azért követjük el, mert eleve hibákkal lettünk teremtve. Ez természetesen megbocsátható. Az nagyon fájó Isten szemében, ha egymást bántjuk. :( Mi mindannyian testvérei vagyunk egymásnak.

Sokakat tartanak viszont ellenőrzésük alatt a démonok. Általuk változnak az emberek is hozzájuk hasonlóvá. Sokan nem tudják, hogy mit csinálnak, mert a démonok befolyásolják őket.

Szabad akaratunk is korlátokhoz van kötve. A tér, idő, testünk, vagy mások akadályoznak akaratunk által véghezvitt cselekedeteink véghezvitelében.

De voltak, vannak, lesznek olyan gyermekei, akik el fognak esni a csatában, és a Pokolba kerülnek. Ők is az ő gyermekei. Őket is szereti. Sőt, utánuk sír a legtöbbet. Tehetetlen megmentésüket illetően.

(Ha már a kezdetek kezdetén elpusztítottam volna a Sátán és seregét, akkor most nem szenvednének gyermekeim.)

Istenünk nem tudta elpusztítani a Sátánt. A Sátán sosem győzedelmeskedhet Isten ellen. Ha Isten ezt tudja, akkor azt is tudnia kell, hogyan lehet véglegesen elpusztítani. De szerintem véglegesen nem tudja elpusztítani, mert már rég megtette volna. Isten valamilyen szinten tehetetlen a Sátán gyermekei elleni támadásaival szemben. Oly erős, hogy időről-időre nem kevés lelket tud magával rántani a Pokol mélységeibe.

Mi sokat tehetünk azért, hogy kevesebb testvérünk kerüljön az örök kárhozatra.

Imádkozzunk tovább értük.

2013. febr. 26. 21:30
 10/13 anonim ***** válasza:

Jézus már legyőzte a gonosz lelket:

Lk 10,18 - Ő pedig ezt mondta nekik: "Láttam a Sátánt villámként leesni az égből.

Az más kérdés hogy a legyőzése utáni vergődés 2000 éve tart még mindig. Amit most látunk azok az utolsó farokcsapásai a széttaposott fejű kígyónak. Most még az utolsó erejével küzd de már nincs sok ideje.

Még igerészek Krisztus győzelméről:

Zsid. 2.14 "Minthogy a gyermekeknek közös a testük és a vérük, ő is részt kapott belőle, hogy így halálával legyőzze azt, aki a halálon uralkodott, tudniillik a sátánt, 15és felszabadítsa azokat, akiket a haláltól való félelem egész életükre rabszolgává tett."

A Jelenések könyve is egyértelműen ír arról hogy a végső győzelem Jézusé.

De szerintem ez logikus is hogy a Teremtő erősebb a teremtményeinél. Olyan ez mintha én játékkatonákat faragnék. A játékkatonák sose fognak legyőzni.

2013. febr. 27. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!