Miért mindig öreg embert választanak pápává?
Mert az öregek bölcsek, tapasztaltak:)
A többi már csak spekuláció....
Mert nem lehet akárkiből pápa, ahhoz végig kell járni a szamárlétrát. És le is kell tenni valamit az asztalra. Ehhez pedig idő kell.
Ez nem olyan, mint mondjuk egy bkv igazgató :D
Igen részben csatlakozom a 2-es-hez, jó lehet Tanú vagyok és nem értek egyet az egyházzal.
Ugyan is valószínűleg a bibliában leírtaknak meg kell felelnie annak aki vezetői, felvigyázói tisztségre törekszik.
(1Timóteusz 3:1-7) 3 Ez a megállapítás megbízható. Ha valaki felvigyázói tisztségre törekszik, jó munkára vágyik. 2 A felvigyázó azért legyen feddhetetlen, egyfeleségű férj, aki mértékletes a szokásaiban, józan elméjű, rendszerető, vendégszerető, tanításra képesített, 3 nem részeges veszekedő, nem verekedő, hanem ésszerű, nem kötekedő, nem pénzszerető; 4 olyasvalaki, aki jól igazgatja a saját háznépét, és akinek gyermekei alárendeltségben vannak, teljes komolysággal 5 (valóban, ha valaki nem tudja, hogyan igazgassa a saját háznépét, akkor hogyan fogja gondját viselni az Isten gyülekezetének?); 6 nem újonnan megtért, nehogy felfuvalkodjon a büszkeségtől, és az Ördögre kimondott ítélet alá kerüljön. 7 Ezenfelül jó bizonysága is legyen a kívülállóktól, nehogy gyalázatba és az Ördög csapdájába essen.
Károli Gáspár fordítás szerint:
3,1 Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kiván, jó dolgot kíván.
3,2 Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű [Tit. 1,5-6.] férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a [Tit. 1,7.8.] tanításra alkalmatos;
3,3 Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó;
3,4 Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel;
3,5 (Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?)
3,6 Ne legyen új ember, nehogy felfuvalkodván, az ördög kárhozatába essék.
3,7 Szükséges pedig, hogy jó bizonysága is legyen a kívül valóktól; hogy gyalázatba [1 Pét. 2,12.] és az ördög tőribe ne essék.
Bár a Pápaságról nem ír a szent írás, de gondolom az Ő tanításuk szerint hasonló dolgoknak kell megfelelniük, mint más egyház vezetőknek.
"Akár a ceglédi papot is megválaszthatják pápává."
Ez IGY nem igaz, pápának CSAK biborost lehet megválasztani - és a ceglédi pap e´gesz biztosan NEM biboros.
kedves 6-os
ugyan mi rosszat tettem?
Válaszoltam egy kérdésre, hogy miért idősebb embert választanak. A válaszom annyi volt, hogy bár nem értek egyet az egyházzal,, de valószínűleg figyelembe veszik a bibliában leírtakat, hogy egy vezetőnek minek kell megfelelnie.
Nem véletlen írták le, ezt a kritériumot.
Nálunk is figyelembe veszik Pál ezen leírását, amikor valaki Pásztori munkára jelentkezik. Nem értem miért kell kötözködni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!