Ki mivel böjtöl a 40 nap alatt?
Utolsó: a világ minden vallásában létezett és létezik a mai napig böjt. Mellesleg amit most gyalázol, azt más esetben simán bekajálod ha megváltoztatják a nevét mondjuk "méregtelenítésre". Harmadrészt a böjt nem dogma, szóval ebből is látszik, hogy fogalmad sincs miről beszélsz.
Negyedrészt: a böjti előírások pont hogy erősen tanácsolják az alamizsnálkodást, tehát a jótéteményt.
Inkább te nőhetnél ki a butaságból és az ezzel párosuló primitív fröcsögésből.
40 napig nem eszem húst, nem iszom kávét és alkoholt.
Amúgy mindenki máshogy böjtölhet, le lehet mondani bármiről (tv-nézés, internetezés). Érdemes olyanról lemondani, ami elvonja a figyelmet a lelkünkről, a magunkba nézéstől.
Amúgy a 40 nap igazából 46, vasárnapok nem böjti napok, de azért szerintem aki pl lemond az alkoholról, az vasárnap se fog inni :)
12-esnek
"mind napján tisztességes emberként viselkednél és segítenéd embertársaid ahgy tudod..."
azért válaszolok, mert szerintem nagyon sokan gondolkodnak így.
Először is, az az alap (még egy nem kereszténynek is) hogy életének miden napján tisztességesen viselkedik, próbál jó lenni. A kérdés, hogyan lehet ezt elérni? Miért van az, hogy minden igyekezetünk ellenére se sikerül. Lehet-e jobban csinálni.
A böjt (persze az egész hitélet, de a böjt ennek kiemelkedő része) egy eszköz arra, hogy jobbak legyünk, hogy elmélyedjünk. Hogy időt szenteljünk arra, hogy végig gondoljuk mit csinálunk rosszul, milyen búneink vannak, megbánjuk és lehetőleg jóvá tegyük azokat. Ehhez segít hozzá az elvonulás (Jézus a pusztába ment 40 napig), az ételtől italtól való tartózkodás, azok megvonása. Akkor lehet igazán elmélyülni, ha minden zavaró tényezőt, ami elvonná a figyelmet mellőzönk, ezért nem szokás ilyenkor táncos-zenés multaságba menni, avagy partizni, nem szokás keresztelőt, bált, esküvőt se rendezni. Nem azért, mert enni, inni, bulizni rossz lenne, hanem mert ezt az időszakot teljesen a lelki dolgainkank szenteljük. Hidd el ez nem vmiféle "dogmatikus" önmagáért való szenteskedés. (most nem térek ki arra, hogy a dogmatikus szó mit jelent igazából, mert értem mire gondolsz, de a google a barátod, nézz utána :)
A hívő ember nem egyszerúen jó akar lenni, hanem felsimer hogy a jószándék nem elég, tenni is kell érte, pl böjtölni kell. Sokak tapasztalata, hogy ez milyen hasznos sőt szükséges dolog. Gondolj csak arra, hogy szinte minden vallás vagy spirituális irányzat használja, javasolja a testi-lelki böjtöt. (Nem véletlen, hogy a testünknek is használ némi "pihenés", kereszténységben a lelki megújúlásra koncentrálunk)
Köszönök minden normális választ!:)
Kedves 10-es válaszoló! A keresztényeknek is az a céljuk, hogy a minden napjaikat tisztességesen és becsületesen jót cselekedve töltsék. Ha nem tudsz sokat a 40 napos böjtről és annak hátteréről, akkor kérlek ne támadd, mert csak azt bizonyítod ezzel, hogy tudatlan vagy ezzel kapcsolatban és te magad sem érted miért csináljuk, ami persze nem azt jelenti, hogy attól függetlenül nem mi csináljuk jól.:) Mellesleg a böjt nem dogma.. itt is látszik, hogy nem érted miről is beszélsz. Én sem kezdek vallásvitába olyannal, akinek nem ismerem mélyebben a vallását csak felszínesen.
10. válaszoló!
Én magam vegetáriánus vagyok több éve.
Hogyan böjtölök? Lecsökkentettem a net használatát: csak a munkahelyemen használom, kizárólag a munkámhoz, ha szükséges, ill. itthon naponta 30 percer max. Akkor is a fontos e-mailek miatt.
Ugyanez van a TV-vel: ki van jelölve, hogy ebben az időszakban mit nézek meg, és máskor kikapcsolom a TV-t. :)
"Utolsó: a fenti idézet nem a 12-estől származik. Egyébként meg azt mondom, hogy felesleg olyan kötözködő retardáltaknak válaszolgatnunk (mint akitől az idézet származik), mert ezek nem azért nem értik a lényeget mert nem mondta el nekik senki, hanem azért mert nem is akarják érteni. Papolhatsz az ilyeneknek reggeltől estig, ő nem azért fröcsög mert tudatlan (persze az is benne van), hanem azért, mert eleve egy rosszmájú beállítottsága van és eleve csak a kákát keresi mindenben....Az ilyennel nem tudsz mit csinálni, nem lehet józan ésszel hatni rá....Isten akit el akar veszejteni, először az eszét veszi el, hát az ilyeneken pont rajt az ítélet....Felesleges magyarázgatni ezeknek..."
Elnézést az OFF-ért, de mivel ez nekem szól, válaszolni szeretnék: köszönöm, azt hiszem meg fogom fogadni tanácsodat, mert hasznos...
Vitázni nem érdemes, talán ha valaki információ hiányában,
vagy félrevezető vagy rosszindulatúan terjesztett infókra alapoz, vagy csak nem tud a dologról sokat, akkor hasznos lehet, ha valaki megvilágítja, mi is az amiről beszélünk. Ez nem "hittérítés" (hiszen senki se szabad és nem is lehet Isten hitére megtéríteni, ezt csak a Szentlélek végezheti ), hanem információ adás. Kb: mi az amiben hiszünk. Attól még neki nem kell hinni benne, de ahhoz avalós, hiteles információhoz mindenkinek joga van.
De vitázni valóban nem érdemes, ezér megfogadom tanácsodat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!