Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaza van a XX. Század legnagy...

Igaza van a XX. Század legnagyobb zsenijének?

Figyelt kérdés

"Egy tudós számára az a legnagyobb gyönyör, amikor rádöbbenhet, hogy maga isten sem tudta volna másképp rendezni a dolgokat, csakis úgy, ahogy valójában léteznek, ahogyan azt sem tudta volna elintézni, hogy a négy prímszám legyen."

Albert Einstein 1929

Einstein e gondolata szerint az isten nem lehet mindenható. Isten megtehette volna, hogy a négy prímszám legyen?

#Isten #Albert #Einstein #prímszám.
2013. febr. 12. 18:40
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:

Tudod, ez az idézet Einstein életrajzi könyvéből való.

Sosem árt a tudás, tanuld meg.

2013. febr. 13. 11:35
 12/42 anonim ***** válasza:
93%

Először is nem is tartom őt a XX. század legnagyobb zsenijének (mint ahogy senki mást sem önmagában, több kiemelkedően nagy koponya is élt a XX. században, s közülük az egyik Einstein).

Másrészt a kérdező értelmezésében nem értek egyet Einstein kijelentésével. Önmagában nem szükségszerű, hogy a számoknak értelme legyen. Egy teljesen homogén, minden differenciálódástól mentes univerzumban csak a végtelennek és az egynek van értelme, mivel nem létezik semmi, amit meg lehetne számolni. Persze ilyet nem tudunk elképzelni, de ettől még nem válik lehetetlenné.

Viszont én elsőre nem így értettem a fentebbi mondatot. Én úgy értelmeztem, hogy a létezés Einstein szerint szükségszerűen értelmes és felfogható, s ez egy mögöttes értelemről árulkodik (direkt nem a "bizonyíték" szót használtam). Vagyis a világ alapja mégiscsak valamilyen értelemben szellemi, mert a szellemi tevékenység által lehet megérteni. Ebben viszont egyetértek.

2013. febr. 13. 17:35
 13/42 A kérdező kommentje:
A kérdés továbbra is az, hogy isten a 4-est prímszámmá tudná-e tenni? Illetve, hogy a 2+2= 5 legyen. Ha nem, akkor nem minden6ó!
2013. febr. 14. 14:55
 14/42 anonim ***** válasza:

Tehát ezzel azt szeretnéd mondani, hogy a mindenhatóság azt jelenti, hogy paradox helyzetek generálására való képességgel rendelkezünk???

Én úgy gondolom elég nehéz lehet két teljesen egymást kizáró állítást egyszerre aktiválni.

Szerintem két dolog lehetséges csak, hogy ha azt a tényt most nem vesszük figyelembe, hogy létezik vagy sem Isten.

Az egyik, hogy a világ felett áll, a másik pedig, hogy ő maga a világ legalábbis szoros kapcsolatban vannak egymással ezen fogalmak (Isten,világ,létezés stb.).

2+2 valóban nem lesz 5. De 2+2+1 már lehet 5:)

Elgondolkoztam már ezen néhányszor, hogy mi van, ha Isten robbant fel, mert paradox helyzetbe került, de ez már nagyon ezotéria inkább :D

Felraktam egy kérdést múltkor:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Tulajdonképpen, ha minket egyetlen dolog épít fel, akkor miért különbözünk egymástól? Miben?

Másik izgalmas kérdés, hogy mi van, ha két részecskét teljesen meg fogsz állítani.

Miben fognak különbözni egymástól?

Tök jó lenne valami kutató laborban vagy állomáson dolgozni...Genetika is nagyon érdekes téma. Annyi jó dolog van, nincs az az élet, hogy mindent meg lehessen tanulni és átlátni...

Na mindegy.

Neked is felrakom az egyik kedvenc kérdésem átdolgozását:P

Ez az állítás nem igaz.

Kérdésem: Most akkor igaz van nem igaz?

2013. febr. 14. 18:04
 15/42 anonim ***** válasza:

Nem értem. Ha a négy prímszám lenne akkor azt kérdezné Einsten, hogy miért nem prímszám? Erről az a vicc jut eszembe, hogy van rajta sapka vagy nincs rajta sapka?

Különben is mi köze Istennek az emberek által rendszerezett tudományokhoz, tudtommal a biblia nem foglalkozik prímszámokkal vagy igen?

2013. febr. 14. 19:12
 16/42 anonim ***** válasza:

„A kérdés továbbra is az, hogy isten a 4-est prímszámmá tudná-e tenni? Illetve, hogy a 2+2= 5 legyen. Ha nem, akkor nem minden6ó!”

A 4-es prímszám mivolta tisztán egy fogalmi ellentmondás. A valóságban nem léteznek számok, mert tisztán fogalmi absztrakciók, elvonatkoztatások. A számok a számlálás nevű elvont szellemi tevékenységi fogalmi termékei. De a fizikai törvények nem számolnak maguktól, azaz működésükhöz nem szükségszerű bármiféle számfogalom. Például a gravitációs vonzás törvénye akkor is hat, ha soha senki nem alkotott volna rá matematikai modellt. Az egyik legjobb bizonyíték, hogy számok nem léteznek, hogy jelen ismereteink szerint nem létezik semmilyen olyan természeti jelenség, ami prímszámok mentén működne. Ha bármiféle olyan jelenséget tapasztalnánk, ami ilyen (például A Kapcsolat című filmben, amikor a csillagokból érkező jel prímszámok szerint növekedett), az azonnal bizonyíték annak értelmes eredetére.

Visszatérve az eredeti kérdésre, az, hogy a 4 prímszám, egy logikai (fogalmi) ellentmondás. Most az, hogy Isten nem tud fogalmi ellentmondásokat teremteni, nem cáfolja a mindenhatóságot. Einstein akár azt is mondhatta volna, hogy Isten nem teheti meg, hogy a kör szögletes legyen: szögletes kör fogalmi ellentmondás. Isten nem teheti meg, hogy a fekete világos legyen: a világos fekete fogalmi ellentmondás.

Egyébként pontosan idetartozik a felemelhetetlen kő ellentmondása is.

2013. febr. 15. 04:43
 17/42 A kérdező kommentje:
utolsó a 4 nem prímszám. Ált iskola 3 osztály.
2013. febr. 16. 13:34
 18/42 anonim ***** válasza:

„utolsó a 4 nem prímszám. Ált iskola 3 osztály.”

Szerintem én is ezt mondtam:

„A 4-es prímszám mivolta tisztán egy fogalmi ellentmondás. (...) az, hogy a 4 prímszám, egy logikai (fogalmi) ellentmondás.”

2013. febr. 16. 14:53
 19/42 anonim ***** válasza:
Miért kell Isten belekeverni a matekba? Ha az emberek rendszereznek valamit akkor miért Istent kérik számon érte? Arra kíváncsi lennék, hogy Einstein most hol van a máik oldalon. Ott már nem a prímszám lesz a fontos neki, mert az örökkévalóság legalább nem számtan-mértan kategória. Einsteinnek nincs igaza, mert ő csak egy volt a tudósok sorában de nem mindenki osztja az ő véleményét Istenről.
2013. febr. 17. 22:53
 20/42 anonim ***** válasza:

„Miért kell Isten belekeverni a matekba?”

Azért, mert ez egy filozófiai probléma, ami Isten és a világ viszonyával kapcsolatos. Ennek vizsgálatával jobban megismerhetjük a világ és/vagy Isten természetét, mibenlétét. Azért kaptunk elmét, hogy használhassuk gondolkodásra.

2013. febr. 18. 00:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!