Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet illedelmesen...

Hogyan lehet illedelmesen szólítani és megnevezni egy katolikus papot?

Figyelt kérdés
Az "atya" szó nem jön a számra. Nem engedi meg a lelkiismeretem, mert a Teremtőt szólítom csak Atyának.

2013. febr. 6. 01:31
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%

Pápa úr akart lenni.

A Tanúban a börtönben Pelikán elvtárs Szentatyámnak szólítja a papot. :)

2016. jún. 1. 12:37
 22/29 anonim válasza:
34%

Katolikus pap megszólítása: tiszteletes, protestáns (református, evangélikus) lelkész megszólítása: tisztelendő. Utóbbihoz l.:

[link]

2020. aug. 28. 12:16
 23/29 anonim válasza:
Tiszteletes a reformátusoknál van.
2022. febr. 1. 12:42
 24/29 anonim ***** válasza:
Rang szerint: Plébános úr vagy apát úr, kanonok úr stb. Az evangélikusok inkább tisztelendő úrnak vagy asszonynak szólítják lelkészeiket, a reformátusok tiszteletesnek.
2023. szept. 23. 14:49
 25/29 anonim ***** válasza:

3. válaszoló: Szerintem is Tisztelendő úr. Én katolikus hittanra jártam, ott, kb. 20 éve Tisztelendő bácsinak hívtuk a papot. Azóta már nem vagyok katolikus, nekem sem jönne az Atya a számra.

Miért hívták Tisztelendőnek? Soha sehol e, hallottam, hogy Tisztelendő úrnak szólítottak volna a szemébe egy papot, legfeljebb a kommunisták idején. A háta mögött igen

2023. okt. 14. 22:53
 26/29 anonim ***** válasza:

7.:Kívül állóként főtisztelendő úrnak szólítsd meg. Atyának az ismerősök hívják, ez bizalmaskodó.

A kezdő kisorvost meg professzor úrnak/asszonynak.:)

2023. okt. 14. 22:57
 27/29 anonim ***** válasza:

ATYÁK ERRE!

Ez jó.:))) Nagy klerikus lehetett az illető.:))

2023. okt. 14. 23:01
 28/29 anonim ***** válasza:

tisztelendő [ë-e] melléknév és főnév

I. melléknév -bb

1. (ritka) Olyan <személy, dolog>, akit, amelyet tisztelni kell, illik, tiszteletre méltó. Tisztelendő személy(iség), tisztelendő felfogás, őszinteség, szándék, szokás.

2. <Egyházi személyek, főként katolikus papok és apácák megszólításában, címzésében megtisztelő jelzőként.> Tisztelendő anya ←; tisztelendő atyám; tisztelendő nővér, testvér, úr.  Örzsének sem esett nagy vigasztalódására a tisztelendő úr közbenjárása. (Vas Gereben)

II. főnév -t, -je [e] (többes számban ritka) (kissé bizalmas) Katolikus pap. Az öreg tisztelendő beszélt. Beszélt a tisztelendővel.  A tisztelendő megérkezett az esküvőre. (Jókai Mór)

Szóösszetétel(ek): főtisztelendő.

2023. okt. 14. 23:04
 29/29 anonim ***** válasza:

Dicsőség Jézus Krisztusnak! A válasz: Dicsőség mindörökké.

Tényeleg!!Meg egy Ámen!:))

2023. okt. 14. 23:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!