Hogyan lehet illedelmesen szólítani és megnevezni egy katolikus papot?
Figyelt kérdés
Az "atya" szó nem jön a számra. Nem engedi meg a lelkiismeretem, mert a Teremtőt szólítom csak Atyának.2013. febr. 6. 01:31
11/29 anonim válasza:
A tisztelendő úr a legjobb szerintem.
De sem az atya, sem az úr nem nagy betűvel.
12/29 anonim válasza:
Én, bár nem vagyok katolikus, jártam katolikus gimnáziumba, ott xy atyának szólítottuk a papokat, pl. László atya, Imre atya, stb. Gondolj bele, hogy az atya, mint szó, tulajdonképpen apát, azaz férfi szülőt jelent, tiszteletből szólítják a papokat is így. Csak hát ez már ilyen régies szóhasználat, nem sokan szólítják az édesapjukat atyámnak, ezért lehet fura kicsit, ha valakit mégis így kell szólítani, mert a kettő már nem kapcsolódik egybe egy mai ember fejében. Mondjuk nekem ez még sosem okozott gondot, de ha neked így nem megy, akkor ahogy korábban írták, a pozíciója alapján is lehet szólítani, már ha tudod, hogy mi az. Bár amikor kiskoromban jártam hittanra, mi simán Tamás bácsinak hívtuk a lelkészt, de hát ez nem katolikus hittan volt, nem is pap volt, hanem lelkész.
13/29 anonim válasza:
A protestánsoknál nem szokás atyának szólítani a lelkészt, katolikusoknál szerintem a keresztnév + atya teljesen elfogadott és megszokott.
14/29 A kérdező kommentje:
Van különbség a görög és a római katolikus pap megszólításában? És a megnevezésében?
2013. febr. 16. 01:04
15/29 anonim válasza:
Megszólításban semmi. Annyi, hogy mi görögök úgy köszönünk: Dicsőség Jézus Krisztusnak! A válasz: Dicsőség mindörökké. Nagyjából ennyi a különbség, nálunk is pl Tamás atya, stb., de akinek vavmi posztja, az már esperes úr, vagy esperes atya, helynök úr.
16/29 anonim válasza:
Csak tudnám a birkapásztor beírásom miért lett 0%-al értékelve.(majd törölve...) Megmagyarázhatná valaki.
Elvégre a gyülekezet a nyáj, nem? ...
Jó, hogy a saját vallásotokkal sem vagytok tisztában!
Előbb az iskolapadot kéne koptatni a billentyűzet helyett...
17/29 anonim válasza:
csak össze ne keverd az alázatos egyházi atyát egy gyalázatos fegyházi gatyával
18/29 Bartos Máté 2001 válasza:
Én ugy tudom hogy ugy köszönnek hogy Dicsértessék.
20/29 anonim válasza:
Reformátusoknál Tiszteletes úr. Nagymamám mindig így szólította. Katolikusoknál atya vagy plébános úr vagy valamilyen úr.De a pápá úr, kissé furcsán hangzik. Szerintem őt Szentatyámnak kellene szólítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!