Ha a meztelenség szégyenteles dolog, miért nem volt ruhája Ádámnak és Évának az Édenkertben?

25
Valának pedig mindketten mezítelenek, az ember és az ő felesége, és nem szégyenlik vala.
Ez valamiért meg lett említve külön. Nem csak a bűnbe esésnél, hanem előtte.

"20. Abban az órában megnyíltak szemeim, és megtudtam, hogy meztelen vagyok, mezítelen az igazságtól, melybe öltözve voltunk. És sírva mondtam: - Miért tetted ezt velem, hogy elidegenedtem dicsőségünktől, melybe öltözve voltunk? Sírtam azonban az eskü miatt is! Azonban eltűnt a fáról és láthatatlanná vált. Én viszont részemben leveleket kerestem, hogy elrejtsem szégyenemet, és nem találtam a paradicsom fáiról, mivel miután ettem, az én részemben a füge kivételével minden fa lehullatta levelét. Vettem hát annak leveléből, és ruhát készítettem magamnak és az abból van, mely fákról ettünk. "
Mózes apokalipsziséből Évától egy idézet

Valójában a zsidók erkölcsi szokásai kezdetben egészen mások voltak, erről számos helyen beszámol a Biblia.
A meztelenség, a szexualitás megítélése később megváltozott, nagyjából a babiloni fogságból való hazatéréskor.
"mezítelen az igazságtól, melybe öltözve voltunk. És sírva mondtam: - Miért tetted ezt velem, hogy elidegenedtem dicsőségünktől, melybe öltözve voltunk? "
Érdekes apokrif, de azt mondja a Biblia eleje, hogy meztelenek voltak és nem szégyellték a meztelenségüket. De ha az igazság tudása az "öltözet" miért szégyellnék?

A meztelenségükre csak a bűnbeesés pillanatában döbbentek rá. Ezért rejtőztek el Isten elől. Tehát a bűnbeesés egyik következménye az hogy az ember realizálta hogy meztelen és ezt szégyellte. Tehát csak a bánbeesés után kezdték el takargatni magukat. A teremtéskor és a bűnbeesés előtt mindketten teljesen meztelenek voltak és semmivel, még levelekkel sem takargatták magukat. Csak filmekben képekben ábrázolják így őket, hogy ne legen megbotránkoztató. Ahogy Jézust sem egy kis ronggyal a dereka körül feszítették meg.
Az hogy ma miért fedjük el magunkat, ugyanazért mert még mindig a bűnbeesés ezen következménye érvényes. Tehát az egyszerű válasz: Azért nem volt, mert nem voltak még a bán állapotában.

Amikor még nem volt ruhájuk, nem voltak "jónak s rossznak tudói", azaz megtapasztalói, és a ruhára mág nem volt szükség. Amúgy is egy párról volt szó.
Mikor már bűnbe estek, sok rosszat vonhatott maga után a mesztelenkedés, ezért kellett a ruha, és ezért kell ma is.
Kicsit olvasni kell a Bibliát... amíg a jó&rossz fájáról nem ettek, nem tudták megkülönböztetni (a jót és a rosszat) így semmi jelentősége nem volt annak h ruhában v meztelenül vannak.
Aztán amikor Isten kidobja őket a Paradicsomból, akkor öltözteti fel (hiszen ettek a tiltott gyümölcsből így tudnak különbséget tenni) őket...
Ezt így van benne a Bibliában, de persze hit kérdése, én álláspontot most nem foglalok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!