Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az esztétikai érzék tanult...

Az esztétikai érzék tanult dolog? Vagy a szépség inkább isteni dolog, amire ösztönösen ráérzünk (pl valami szimmetrikus, harmonikus elrendezésű)?

Figyelt kérdés
Vagy különbséget kell tenni az isteni és az evilági, mesterségesen létrehozott szépség között?

2012. nov. 27. 14:54
 1/8 A kérdező kommentje:

"Vagy különbséget kell tenni az isteni és az evilági, mesterségesen létrehozott szépség között?"

Úgy értem, hogy mindkettő létezik, de más tőből fakad, persze lehetnek átfedések.

2012. nov. 27. 14:56
 2/8 anonim ***** válasza:

Az esztétikai érzék részben tanult, részben ösztönös. Hogy van-e evilági és isteni szépség külön, azt nem tudom, de a művészetben, a te logikád szerint (mármint, hogy az isteni szépség ösztönös, az evilági meg tanult) az avantgárdnak kéne a legistenibb szépséget felmutatnia, hiszen az ösztönösség, a tanult formákkal való leszámolás ebben a művészeti irányzatban a legerősebb. Szóval szerintem ez az ösztönös kontra tanult szépség nem jó dichotómia.

Hamvas Béla egyébként tesz az "istei"-hez és "evilági"-hoz hasonló megkülönböztetést a költészetben; a homéroszi költészetet megkülönbözteti az orfeuszi költészettől, előbbit téves útnak, az utóbbit a szent elragadtatás művészetének tartva. De itt sem tanult és ösztönös különbsége van, hiszen Hamvas kedvenc "orfeuszi" költője Weöres Sándor volt, aki épp a kötött formák mestere volt.

Tehát a szépségnek mindig vannak ösztönös és tanult elemei egyaránt, szerintem. Szoktatni kell a szemet, hogy meglássa a szépséget. A szimmetria vagy harmónia, aminek a keresését nevezhetjük ösztönösnek, önmagában még nem elég, hogy valami szép legyen.

2012. nov. 27. 15:37
 3/8 anonim ***** válasza:
Is-is.
2012. nov. 27. 18:57
 4/8 anonim ***** válasza:

legalább részben szerintem is tanult. ahhoz, hogy bonyolult rafinált mintákat észre vegyél ahhoz lehet komoly háttér tudás kell. pl a szépséget, ami a matematikai struktúrákban megjelenik nem lehet nagyon komoly háttér nélkül észlelni.

az is egy érdekes kérdés, hogy nagyon őrült zenékben ki látja meg azt amitől szép. szerintem ez is valami háttér tudáson múlik. kell, hogy tudjon az ember kezelni összetett struktúrákat.

2012. nov. 27. 20:46
 5/8 anonim ***** válasza:
Az érzék, adottság, tehetség az Úrtól kapott ajándék, amelyet persze szorgalmas gyakorlással fejleszthetünk, fejlesztenünk is kell, hogy igazán kibontakoztathassuk. Tehát ha valakinek eredendően van esztétikai érzéke (vagy érzéke akármihez, pl. zenei hallás stb.), az az Úrtól kapott dolog, az viszont már csak az egyénen múlik, hogy mennyire fejleszti tökélyre, mennyire csiszolgatja az adottságát.
2012. dec. 10. 11:29
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Mit jelent az, hogy valakinek "eredendően van esztétikai érzéke"? Ha valaki nulla tanulással szépnek lát valamit, egy másik ember meg, szintén nulla tanulással mást lát szépnek, akkor ki dönti el, hogy melyiknek vagy "igaza"? Van-e egyáltalán igazság ilyen téren? Az ételekre mondhatjuk, hogy izlés kérdése, hogy ki szereti jobban a spenótot, ki a sóskát. De arra már nem szoktuk mondani, hogy csak izlés kérdése, hogy Michelangelo festményei tetszenek jobban, vagy egy óvodás ákombákom. :) Ebből viszont az következik, hogy a szépség nem csak szubjektív.
2012. dec. 10. 11:58
 7/8 anonim ***** válasza:

nincs olyan, hogy nulla tanulás. folyamatosan tanulunk mióta megszülettünk. érzékennyé válunk bizonyos mintákra, másokra kevésbé. később beszélnek hozzánk, zenéket hallunk, olvasunk stb.

szerintem minden dolog bizonyos háttér mellett lesz szép.pl régen senkit nem zavart, hogy ha hiányos a fogazat, ma pedig taszító. ugyanez a szép testre is.

amúgy ez egy filozófiai téma, hogy miért is van szépség és miért pont az. ezzel foglakozik az esztétika. mert már az is furcsa, hogy egyáltalán az egyik mintát szépnek tartjuk? miért?

2012. dec. 11. 10:59
 8/8 A kérdező kommentje:
Egyetértek. És például a giccs fogalma is érdekes, mert a természetben is előfordul a csiricsáré színösszeállítástól kezdve a szürkéig minden, meg bizonyos (az ember szerint) "össze nem illő" színek is egymás mellett. A nulla tanulást azt úgy értem, hogy egy "vadon" felnőtt emberben vajon meglenne-e a szépségre való igény, mondjuk ez nyilván nem az öltözködésben meg hajviseletben nyilvánulna meg, ha meglenne :)), de pl abban, hogy bizonyos formák, színek, elrendezések látványa (ha tudattalanul is, de) megnyugvással töltik el, míg mások felzaklatják, nyugtalanítják.
2012. dec. 11. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!